Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisen kritiserades för insats vid Malmö-Bajen - MFF kallade till möte

Allsvenskan

MALMÖ. Det var stundtals oroligt i samband med Malmö FF:s hemmapremiär under söndagen.
Under måndagen kallade MFF till ett möte med polisen och MFF Support.
Nu ger polisen sin bild av händelserna i Malmö.
- De som inte bryter mot lagstiftningen ingriper vi så klart inte mot, säger polisen Tomas Rosenberg.

Foto: Bildbyrån.

Malmö FF besegrade Hammarby i sin hemmapremiär i söndags. Men det är inte bara prestationen som blivit omtalad efteråt. Vittnesmål har skildrat oroligheter mellan supportar och polisen före och efter matchen på Eleda Stadion, där ordningsmaktens agerande kritiserats.

Under måndagskvällen gick MFF ut med en kommuniké där de bland annat meddelade kallade till ett särskilt möte med polisen och den officiella supportergruppen MFF Support, för att “reda ut händelserna under söndagen och arbetet framåt”.  

Fotbollskanalen pratade med kommenderingschefen Tomas Rosenberg om polisen insats i Malmö i går.  

Annons

- I det stora hela så är jag och vi nöjda med genomförandet. Både före, under och efter, säger han.  

Söndagens inleddes för tusentals Malmö FF-supportrar med den årliga marschen från Möllevångstorget till Eleda Stadion, som arrangeras vid varje allsvensk hemmapremiär.  

Rosenberg förklarar att polisen jobbade utefter en inriktning med “riskreducerande principer och dialog”. Det innebar vid supportermarschen att polisen inte skulle tolerera brott mot lagstiftning, exempelvis maskeringsförbud, pyroteknik, bangers - vilket fick följden att polisingripanden gjordes under marschen.  

Instagramkontot “Norra läktaren Malmö” la under måndagen upp ett inlägg med ett budskap från ultrasgruppen Supras Malmö, som menade att polisen begått övergrepp under gårdagen.  

Grupperingen skrev att polisen redan på Möllevångstorget började visitera supportrar. Enligt Rosenberg kan några ha blivit visiterade vid supportermarschens början men han vet inte den exakta anledningen till det. Rosenberg menar att det inte fanns några direktiv på att många skulle visiteras.

Annons

Instagraminlägget fortsätter med att skildra hur poliser tar sig in i marschen för att ingripa. Enligt grupperingen har en polisbil kört in i folkmassan och “skadat flera personer”. Något övervåld från polisen har inte kommit till Rosenbergs kännedom dock, eller skador på supportrar, men han betonar att polisen ska analysera bildmaterial efteråt.  

- När det då skedde sådana saker så stannade vi, förde ny dialog och vid något fall - utifrån vår exkluderingsstrategi - omhändertog vissa individer för att identifiera dem. Och i förekommande fall så avskrevs det anmälan, i vissa fall blev det ett omhändertagande och sedan släpptes de efter en stund, säger Tomas Rosenberg.  

Vid ett tillfälle när någon person omhändertogs blev det tumult, ett mindre våldsamt upplopp, där tre poliser blev attackerade förklarar Rosenberg. Tre anmälningar för våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp har gjorts och poliserna har fått skador - inte allvarliga - som gjort att de fått uppsöka sjukhus.  

Annons

Flera tusen kan delta i en sådan här supportermarsch. Hur känner du kring att “vanliga” supportrar - och bara de stökiga - kan hamna mitt i det här att ni griper in?  
- Ja, förhoppningsvis ska inte de här som du benämner som vanliga supportrar bli störda av det. Utan dem vi ingriper mot är sådana som brutit mot lagstiftningen, antingen genom maskering eller att man använder sig av pyro eller explosiva varor som exempelvis bangers. Något annat ingriper vi inte mot. 

Under själva matchen fattade en supporters kläder eld i samband med pyroteknisk användning, och efter matchen gjordes ett ingripande för ohörsamhet mot ordningsmakt. Där identifierades ett antal personer som varit med i det våldsamma upploppet.  

Men ultrasgrupperingen skriver att en grupp med olika typer av supportrar på väg hem från matchen utan förvarning blev “instängda bakom en kiosk med poliser som slog folk till marken”.  

Annons

Rosenberg bekräftar att polisen “checkade in och identifierade” personerna, men att det rörde sig om en massa på cirka hälften av de 100-150 personer som Instagraminlägget uppger. Enligt polisen var personerna på platsen under mindre än en timmes tid.

- Utifrån den lägesbild jag hade så var det mycket lugnt på platsen. Jag såg inga våldsamheter alls. Sedan var jag på ett helt annat ställe men jag har inte fått något rapporterat, att det där skulle vara något. Däremot var det två personer som inte ville lämna platsen som rapporterades för ohörsamhet mot ordningsmakt, som lagstiftningen heter, säger Rosenberg.  

Även i samband med Hammarbys hemmapremiär mot Kalmar FF rapporterades det om oroligheter i samband med en stor supportermarsch. Sajten Fotboll Sthlm skrev till exempel om tre ordningsvakter som blev skadade.  

Annons

Frågan en del supportrar ställer sig är om polisen tillämpar en ny taktik mot folksamlingar i samband med matcher, där de är mer aktiva än passiva?  

Rosenberg menar att polisen jobbar utifrån exkludering, mot enskilda individer och inte mot att bestraffa en mängd personer, och att det finns tillträdesförbud som komplement till det. 

 - Det är inte så att vi jobbar mot att göra på ett eller annat sätt, eller något sådant. Utan vi följer detta. Och i exkluderingsstrategin har vi också haft möten med idrottsförbund under året också, för att vi ska ha en samsyn i hur vi arbetar utifrån våra olika roller. Jag vill påpeka att vi har olika roller. 

Skiljer sig den här arbetsmetoden något mot förra året?  
- Nej det kan jag inte säga. Utan det är mer att man tittar utifrån olika förutsättningar utifrån olika matcher. Det är väl det vi lägger upp hur vi ska arbeta. Vilka underrättelser som finns och liknande. Vi har något som underrättelselett polisarbete, det är det som styr mycket av hur vi agerar.  

Annons

Rosenberg hoppas inte att polisingripandena ska verka avskräckande för vanliga supportrar. 

- Det hoppas jag inte att de ska känna sig. Utan vi försöker vara tydliga med att dels först använder dialog, förklarar att vi inte accepterar att man bryter mot maskeringsförbud, ordningslagen och så vidare.  

Han fortsätter:  

- Och där vi då också talar om att i de fall som vi ser att man bryter mot lagstiftningen så kommer vi också att ingripa - och då ingriper vi mot enskilda individer och inte mot andra personer som går runt omkring. De som inte bryter mot lagstiftningen ingriper vi så klart inte mot.  

Och det är bilden som du har av i går, att ni inte gjorde det?  
- Ja, det är absolut min bild. Att vi bara har ingripit mot sådana som har begått lagbrott. Sedan när vi gör identifieringen, med de här personerna, i det kan det vara personer som inte har gjort något brottsligt eller något sådant. Men det är så det går till generellt, för att kunna arbeta vidare när det finns ett brott som ska kunna utröna vem det är som misstänkt och sedan gå till lagföring.  

Annons

Är det problematiskt tycker du? Att ni kan kontrollera någon som inte visar sig vara skyldig?  
- Ja, det är bara att vi kontrollerar identiteten. Det är inte något jättekonstigt i sig utan normalt polisarbete. 

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén gav ett kortfattat svar om gårdagen.

"Vi har inga ytterligare kommentarer än det som är kommunicerat på hemsidan", skriver han i ett sms till Fotbollskanalen. 

Publicerad 2024-04-08 kl 19:03
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS