Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisen väjer för kritiken: ”Skulden är på Sef och SvFF”

Allsvenskan

Klubbar, supportrar och regionalpolis har reagerat på polisen Per Engströms utspel om svensk fotboll.
Men nu pekar Engström på att det är Sef och SvFF som bär skulden.
- De förstår inte problemet, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: SCANPIX

Det var under tisdagen som Per Engström, sektionschef för samordning hos polisen, i en intervju med Fotbollskanalen förklarade att han tycker att en minskning av publikkapaciteten på svenska fotbollsmatcher är en "självklarhet" och att "fotbollen inte vill lösa sina problem".

- Vi har försökt få med oss fotbollen, men de vill inte ha en dialog och komma fram till en lösning. Fotbollen har alltid snackat ihop sig med supportrarna då de alltid säger samma saker. Tillsammans skyller de på olika åtgärder, men sedan så kommer vi inte fram till något, sa Engström bland annat.

Per Engström menade också att det finns en direkt koppling mellan narkotika och pyroteknik.

Annons

Direkt slog Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan, tillbaka mot den bild som Engström målade upp.

- Oj, det var sensationellt. Wow. Det här är första gången jag verkligen blev satt på pottan i dessa frågor. Det var så mycket märkligheter i det uttalandet att jag inte vet var jag ska börja, sa Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Och Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, gick snabbt ut och kritiserade Engström - som ordföranden Sofia Bohlin hävdar har uttalat sig utan vetenskaplig grund och att det är alarmerande.

De allsvenska klubbarna kommer också agera efter uttalandena. Det berättade Malmö FF:s evenemangsansvarige och Elitklubbarnas Säkerhetsgrupps ordförande Patrik Jandelin för Fotbollskanalen under onsdagen. ESG ska nu samla in tankar kring utspelet från samtliga klubbar i allsvenskan och superettan för skapa en enad bild av situationen i dag, för att sedan boka in ett möte med Sef, SvFF och polisen.

Annons

- Både de poliser och klubbföreträdare som jag har pratat med om det här känner inte alls igen sig i den här bilden som Per målar upp. Och supportrarna känner inte igen sig, säger Jandelin.

Hur fungerar dialogen och samarbetet med er lokala polis i Malmö?
- Vi har ett väldigt bra samarbete. Både när det gäller supporterpolis, evenemangspolis eller vad det nu kan vara, ända upp till tillståndsmyndigheter. Vi känner från MFF:s sida att vi har ett bra samarbete och det har vi haft länge. Vi känner inte igen den här bilden. Och det har inte framkommit till oss att polisen tycker att vi inte gör något eller inte agerar.

En av de som är starkast kritisk till utspelet är Hammarbys evenemangsansvarig Göran Rickmer.

- Jag tycker att det är oprofessionellt. Det är ändå en myndighetsperson som ska lägga grunden för hur vi arbetar. Jag tycker att det är en skandal att han uttrycker personliga tankar. Eller var har han fått underlaget till det han säger ifrån? Ingen verksam polis som jag har pratat med känner igen sig i det här. Alla säger likadant. Det är skrämmande. Det finns problem inom fotbollen, det är vi först med att erkänna. Men det handlar ju om hur vi tillsammans ska gå vidare. Jag tror inte på att prata om att det finns någon enskilt ansvarig. Det här ska vara en samverkan mellan alla parter, säger Rickmer.

Annons

- Vi jobbar tillsammans inom Stockholms län och mycket med Söderortspolisen. Vi samverkar i vardagen både kort- och långsiktigt, och vi håller med polisen till viss del. Att pyrotekniken har ökat på arenorna är ju fakta och så kan vi inte ha det. Sen kan vi diskutera åtgärderna. Vi pratar om vad vi kan göra.

Rickmer har redan agerat efter Fotbollskanalens intervju med Per Engström.

- Jag har skrivit till polismyndigheten i Stockholm för att fråga om deras syn på det här. För det här handlar om förtroendekapital. Det enda som polisen har gått ut med är det som Per har sagt. Vi som arrangör har ju en lag att följa. Om polisen anser att vi som arrangör inte vill komma till rätta med problemen och jobbar för att lösa saker, då ska vi inte vara arrangör. Då ska det anmälas, för då är det brottsligt.

Annons

- Jag har pratat med många poliser och klubbföreträdare sedan i går och de håller inte med. De tycker att vi har en god samverkan. Vi är på väg någonstans. Sen kan alla göra mer. Nu vill jag ha det här skriftligt, att vi har samma syn, säger Rickmer.

Göran Rickmer är inte ensam om att ha skickat en skrivelse till Stockholmspolisen för att få en officiell ståndpunkt i frågan. Även AIK:s säkerhetschef Henrik Koch och Djurgårdens evenemangs- och säkerhetsansvarig Mats Jonsson har hört av sig med samma undran.

- Det är förjävligt att det ska krävas 350 poliser på en fotbollsmatch, men det innebär inte att det här enkom är fotbollens fel. Det finns tusen frågor man kan vända och vrida på innan man ens kan diskutera tomma läktare. När vi gjort allt vi kan, då kan vi ta oss en riktig funderare. Polisen säger ju faktiskt att de största kostnaderna vi har skapas ute på gator och torg. Ändå vill de minska åskådarantalet när problemet är på gator och torg. Vad blir effekten av det då? frågar sig Göran Rickmer.

Annons

Han fortsätter:

- Var finns statistiken och beslutsunderlagen? Det första vi kom överens om när vi satte oss ner i Stockholm för några år sen var att innan vi tar beslut ska vi ta fram fakta.

- Men jag är inte förvånad över det här. Det kommer som ett brev på posten. Den nationella samordnaren har ju valt att inte träffa klubbarna från dag ett. Det här är ett politiskt utspel som kommer efter att de inte fick genomslag med rapporten. Jag kan prata för alla klubbar när jag säger att vi har en jättebra samverkan med polis och supportrar. Sen finns det enskilda tjänstemän som vill göra en karriär, eller vad de nu vill, säger Rickmer.

En av Djurgårdens SLO:er (Supporter Liasion Officer), Lena Gustafson Wiberg, som fungerar som en länk mellan klubb, supportrar och polis, är bestört över Per Engströms uttalanden.

Annons

- Jag är ledsen, besviken och frustrerad. Både jag och flera kollegor känner oss kränkta på riktigt. Jag känner inte alls igen den bilden som Per förmedlar. Vi lägger jättemycket tid på att upprätthålla en god dialog och vi upplever att vi har en sådan med den operativa delen av polisen. Det är ett befängt påstående att alla beter sig illa. Det finns inte. Vi har en problematik som vi arbetar med kontinuerligt och den är vi väldigt medvetna om. Men det här... Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är mållös, säger Gustafson Wiberg.

- Vi tror på det vi gör och vi tror på oss själva som arrangör. Vi tar ett så stort ansvar som vi kan och det kommer vi fortsätta göra. Vi kommer aldrig ge upp.

Hur låter det när ni pratar med polis på regional nivå i Stockholm, polisen som ni samarbetar med mest?
- Där säger man att man inte delar den bilden som Per ger.

Annons

- Jag blir väldigt orolig när polisen som myndighet på nationell nivå uttalar sig så här. Det är mycket grundlösa saker som Per säger, som inte kan backas upp av fakta. Polisen måste ta ställning nu. Är det här myndighetens åsikt överlag, då har vi en lång uppförsbacke, säger Gustafson Wiberg.

Vad säger du om att Per Engström kopplar ihop narkotika och pyroteknik?
- Jag skulle vilja se fakta som backar upp det.

Men hur ser det ut för er, stöter ni på många drogpåverkade supportrar i samband med matcher?
- Givetvis stöter vi på påverkade människor. Men det stöter vi på ute på gatan också. Vi har en beredskap för människor som vänder sig till oss med en missbruksproblematik. Vi har specialister på ämnet. Men att hela klackar är drogpåverkade, det är så befängt att klockorna stannar, säger hon och suckar.

Annons

Så vad säger då polisen på regional nivå? Enligt klubbföreträdare delar de inte den bild som Per Engström målat upp.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med gruppchefen för Stockholms supporterpolis, Mats Norlin. Han meddelar att han vill avvakta att kommentera frågan under tiden som Stockholmspolisen hanterar de skrivelser som kommit in från AIK, Djurgården och Hammarby. Inte heller Anders Hallesjö, chef för supporterpolisen i Göteborg, vill uttala sig innan han satt sig in i frågan ordentligt.

Men Lars Byström, presstalesman för Stockholmspolisen, säger följande:

- Vad Per Engström har sagt har jag ingen lust att kommentera. Men vi har en bra relation med Stockholmsklubbarna, framförallt Hammarby, Djurgården och AIK.

Byström berättar också att Stockholmspolisen kommer att ha ett möte den 6 mars för att diskutera sin policy och eventuella problem under 2016.

Annons

- Det är klart att vi kan göra mer och annorlunda. Vårt gemensamma problem just nu är bengalbränningen, som är ett problem för båda parter. Vi kommer att träffa klubbarna den 28 mars , där vi kommer ha en dialog. Sen har man kanske inte alltid samma åsikter kring saker och ting, men det är ju en annan sak.

Byström avslutar:

- Vår generella åsikt är att samarbetet fungerar bra.

Och Imran Elahi, supporterpolis i Malmö, håller inte med Per Engström i frågan om drogpåverkade supportrar. Han säger att man inte har någon statistik som pekar på att Engströms bild är korrekt.

- Visst har det förekommit enstaka fall där någon blivit misstänkt för ringa narkotikabrott, men det är inte i någon större omfattningen - och då inte i samband med bengalbränning, säger Elahi till Sydsvenskan.

När Fotbollskanalen når Per Engström bemöter han kritiken som riktats mot honom de senaste dagarna.

Annons

- Jag har jobbat med det här under ganska lång tid på olika sätt. Jag har jobbat med alla samordnare, från Unckels (Per) tid till Eriksson (Björn) och så vidare. Och jag känner igen budskapet hela tiden från fotbollens sida. Och när jag säger fotbollen då menar jag den nationella nivån. Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll. Det är där vi ser att man inte förstår det här problemet, säger Engström.

- Jag förstår att klubbarna, supporterpoliser och SLO:erna reagerar på det här. Och det är inte meningen att det är de som ska vara målet för det här överhuvudtaget. Utan det är den högsta ledningen för fotbollen i Sverige. Det är där vi vill se en respons överhuvudtaget.

Han fortsätter:

- Om det har blivit ett missförstånd här; de gör ett jättebra arbete på klubbnivå. Där jobbar man och sliter med de här delarna. De har anammat vad polisen vill i den här frågan. Det de jobbar och sliter med nu är att bli av med den här klicken som vi inte vill ha på våra arenor. Och det finns ingen som vill ha dem där.

Annons

- SLO:er, supporterpoliser, supporterföreningarna och de säkerhetsansvariga - de jobbar och sliter med det här problemet. Och vi står bakom dem helt och fullt i deras arbete.

Sef företräder ju elitklubbarna inom svensk fotboll. Kan du utveckla hur du skiljer på Sef och klubbarna i det här fallet?
- Vi har suttit med Sef ett antal gånger och vi har tagit fram en nationell strategi och det första man gör från Sef efter det är att man går hem och sen tolkar man om det vi har kommit överens om på möten och sen går man ut med det blixtsnabbt via media. I syfte att egentligen skjuta det här samarbetet i sank på olika sätt. Och det är lite förvånande. Och sen anklagar man oss för att gå ut i media och kommunicera utan att tala om för dem vad vi ska säga. Det första som hände den här veckan var att de själva var ute först på plan.

Annons

- Jag är på det klara med att jag står bakom polisens uppfattning i den här frågan. Vi är trötta på skadade poliser helt enkelt. Och vi är trötta på att vara på de här arrangemangen med den omfattningen.

Per Engström resonerar vidare: 

- Men det här är generellt för högriskmatcherna. Det finns jättebra matcher, det finns jättebra publik och supportrar. Och det är jättebra att det har blivit en sådan publiktillströmning. Det gör att jag tror att säkerhetsarbetet kommer att drivas framåt av den stora massan som inte accepterar den väldigt lilla klicken. Man vill inte ha den här röken på arenorna och man vill inte sitta där på matcherna och vänta på att de ska fortsätta spela, för man ska hem och sköta ett jobb dagen därpå. Det är oerhört viktigt att säga att de flesta supportrar naturligtvis är helt normala människor.

Annons

- Svensk Elitfotboll krokar inte arm i polisens arbete offentligt. Vi är överens när vi sitter och tar fram de här riktlinjerna och strategin. Direkt när man kommit hem till sin egen kammare så vågar man inte stå för den fullt ut i sin egen organisation. Och det är beklämmande att det är så.

Engström slår fast:

- Skulden ligger på högsta ledningen inom fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll. Och det är där man måste börja jobba med sakerna. Ta fram handlingsprogram som är värda någonting.

Vad skulle du mer specifikt vilja se från deras håll?
- De här bestraffningsåtgärderna vill man inte ens prova. Trots att vi säger att titta på Champions League, där fungerar det. Får man en bot på 250 000 kronor om man tänder en bengal, då gör inte publiken det. Klubben ska inte bestraffas. Men det vägrar man införa inom svensk fotboll. Och vi förstår inte det här. De måste komma med mer konkreta saker och de måste stötta supportrarna och klubbarna kring pyrotekniken. Det har man inte heller gjort på ett rätt sätt.

Annons

- Vi har fått signaler från supporterklubbarna som säger: "De struntar i oss. Vi vill göra de här pyrotesterna, hjälp oss ta fram". Nä, det har man struntat i överhuvudtaget. Utan det är polisen då som ska hjälpa dem i det här. Och det är inte vår roll att ta fram pyrotekniska program eller göra det trevligt och så vidare. Utan det är fotbollens skyldighet.

Sommaren 2014 var det dock just Sef som tog initiativ till test av pyroteknik under organiserade former på svenska läktare. Än i dag har inget test genomförts på någon match och så sent som i november förra året hävdade SFSU:s ordförande Sofia Bohlin att det är polisen som stoppat testerna hittills.

Per Engström har en plan för hur man från polisens sida vill fortsätta arbetet kring frågan framöver.

- Vi kommer att kalla Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll till ytterligare ett möte för att diskutera det här ytterligare en gång. Och vi vill egentligen inte upprepa det här. Vi kommer att lägga en tillståndstrappa kan man säga. Fungerar det inte på arrangemangen så kommer det att bli vissa neddragningar eller ökad säkerhet på något sätt. Mer ordningsvakter eller mindre publik då på vissa sektioner där vi ser att vi har problem. Och det kommer att fortsätta det här arbetet, och det vill vi gärna göra tillsammans med fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll. Då vill vi att de, tillsammans med oss, offentligt går ut och deklarerar det här i media, helst i direktsändning. Men vi upplever att när vi är överens så går de hem och så gör de inte som vi har varit överens om.

Annons

Den direkta kopplingen mellan pyroteknik och narkotika som Per Engström säger sig se grundar han på beslag som polisen gjort.

- Det finns en del konkreta beslag som är gjorda. Det finns redovisat. Bland annat när vi gjorde beslag i en container till AIK-supportrar. Där fanns dels både kokain och pyrotekniska prylar. Vi kan se vissa knytningar i de här delarna.

- Men det är inget som vi ska dra till att: "Jag är supporter, så därför är jag narkoman eller knarkare". Men det förekommer i en större utsträckning än vad man tror.

Har du någon statistik eller forskning som kan backa upp den bilden?
- Vi har en massa brottsanmälningar naturligtvis, där vi faktiskt har gripit folk med narkotikainnehav i samband med matcher och så vidare. Det är tydliga tecken. Det finns en knytning till den här, återigen, väldigt lilla klicken.

Annons

Hur ser du på den debatt som har uppkommit nu? Försvårar den det framtida arbetet eller förenklar det arbetet?
- Jag tycker att den är positiv för framtida samarbete. För de är många som vill yttra sig kring det här, helt klart. Sen de som vill yttra sig väldigt kort och kalla mig idiot, det förstår jag också. En del tycker att vi har grusat samarbetet och så vidare nu, men det tycker jag absolut inte. Det här är starten på ett ännu mer intensivt samarbete. Och målet är naturligtvis färre poliser skadade, trevligare arrangemang och ännu mer publik på matcherna. Det kommer att underlätta för att trycka bort den här lilla klicken. Det finns ekonomiska incitament just nu när man har jättebra publiksiffror, då behöver man faktiskt inte krypa för de här som man faktiskt inte vill ha på matcherna.

Annons

För att vara tydlig, du pratar för hur polismyndigheten ser på det här problemet? 
- Ja.

Och att det är dialogen med Sef och SvFF som ni vill förbättra?
- Ja. Och vi välkomnar gärna att de tar tag i det här nu, och närmar sig våra inställningar och den gemensamma strategin som vi de facto har undertecknat båda två. Alla parter har ju gjort det. Men vi upplever att man inte gör tillräckligt mycket från den högsta ledningen inom fotbollen. Återigen, klubbarna jobbar jättebra. De har fattat det här och vad vi vill uppnå.

Upplever du inte att Sef trycker på klubbarna och på det sättet arbetar med de här frågorna?
- Jo, självklart. Det är ju det som är meningen. Men vi upplever att de inte är tillräckligt aktiva och att de inte stöttar klubbarna tillräckligt i arbetet. Vissa klubbar har kommit jättelångt i arbetet men de får inte den stöttning som de vill ha, avslutar Per Engström.

Annons
Publicerad 2016-01-20 kl 22:22
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS