Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisen varnar: Kriminella försöker tjäna pengar på spelaraffärer: "Pågår saker och ting"

Allsvenskan

Grovt kriminella försöker nästla sig in i fotbollsvärlden – och tjäna pengar på spelaraffärer.
Nu har polisen gått ut och varnat alla Sef-klubbar.
- Man pratar om att ”äga fotbollsspelare”, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT.

Det var på fredagens ordförandekonferens för Svensk Elitfotbolls (allsvenskans och superettan-klubbarnas intresseorganisation) medlemsklubbar som kriminalkommisarien Fredrik Gårdare, som leder polisens insats mot kriminella i idrottsmiljö, höll en dragning för representanter för alla klubbar.

Gårdare kunde där berätta om hur man under de senaste månaderna fått uppgifter från flera olika källor inom den organiserade brottsligheten som tyder på att grovt kriminella personer försökt nästla sig in inom fotbollen. Enligt Gårdare handlar det om att personerna bland annat försöka tjäna pengar på spelaraffärer.

Annons

- Vi informerade fotbollens ledningsnivå för att förebygga brott helt enkelt. Vi har fått in från flera källor inom organiserad brottslighet att man helt enkelt börjat titta mot fotbollsbranschen och man pratar om att ”äga fotbollsspelare” och det ska vara spelare på elitnivå men att man också har tankar på att försöka binda upp talanger, säger han till Fotbollskanalen.

Hur går det till när man tar kontakten med spelarna?
- Man jobbar likadant överallt; man försöker nästla sig in, man försöka binda upp personer till sig och man försöker få hållhakar. Skulle inte det fungera är nästa steg ofta att man blir mer hotfull och kanske till och med en ren utpressning, säger han.

Gårdare vill dock inte ge exempel på något konkret fall.
- Nej, nu har vi direkt gått ut till fotbollens ledningsnivå så fort vi har fått in information. Vi har fått det från så många håll inom den organiserade brottsligheten att vi dragit den slutsatsen att det pågår saker och ting. Vi har då velat informera fotbollsledningen omedelbart, för att förebygga det här.

Annons

Hur utbrett skulle du säga att det är? Hur många fall pratar vi om?
- Det går inte att sätta någon siffra från vår sida men det pratas rätt mycket om det här inom den grova organiserade brottsligheten. Det är en nationell problematik.

Vad kan klubbarna göra?
- Klubbarna kan göra jättemycket. Vara medvetna om det här och informera alla anställda spelare och ledare som är arbetsmiljöansvariga eller ledare som hanterar köp och sälj av spelare. Var uppmärksam så att man inte drabbas och låter sig luras.

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson var en av de som fanns med på konferensen och lyssnade till Gårdare:

- Det var en aha-upplevelse för mig när han drog detta för oss och det var det nog för många.

- Det är viktigt för oss som finns inom fotbollen att vi verkligen jobbar förebyggande med detta så att våra spelare är uppmärksamma på detta, att det inte alltid är av enbart godhet man får saker av människor.

Annons

Även hans kollega i Jönköpings Södra, Mats Tidstrand, fanns på plats.

- Det var naturligtvis otroligt viktig information som vi tar på största allvar. Självklart måste man fundera igenom det här och ha ett resonemang i truppen.

Har du själv drabbats av det här eller hört om något fall hos er?
- Nej inte för egen del, men nu är jag ganska ny i styrelsen. Jag har inte kommit i kontakt med det själv.

Vad var din reaktion på det han sa?
- Det är obehagligt och trist när kriminella krafter söker sig till de här banorna och försöker utnyttja unga spelare, det är ju oftast det som det handlar om. Det är naturligtvis beklagligt.

Publicerad 2017-03-26 kl 12:33
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS