Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisen vill begränsa publikkapaciteten: "Fotbollen vill inte lösa sina problem"

Allsvenskan

Redan under 2015 begränsade polisen ståplatsläktarnas kapacitet i vissa allsvenska matcher. Nu slår man fast att liknande åtgärder under 2016 är självklara.
- Fotbollen vill inte lösa sina problem, säger Per Engström, sektionschef för samordning hos polisen.

Den svenska högstaserien i fotboll har aldrig dragit så mycket folk som förra året. Totalt var över två miljoner åskådare och besökte de allsvenska arenorna. Även inför den kommande säsongen är intresset enormt stort, där bland annat Malmö FF sålt slut på sin ståplatssektion snabbare än någonsin förut.

Samtidigt som fotbollen var väldigt populär rasade en polariserad debatt kring pyroteknik och dess faror. Fler matcher än någonsin tvingades brytas tillfälligt och försenades på grund av illegal pyroteknik. Det är också på grund av pyrotekniken, tillsammans med oroligheter inför matcherna som polisen nu ser sig tvungen att ta till hårdare åtgärder.

Annons

- Vi kommer att behöva hårdare regler för att få ordning på fotbollen, framförallt när det gäller pyrotekniken. Fotbollen är sämst kring sina evenemang och anledningen är att de inte vill lösa de här problemen. Vi från polisens sida har arbetat med dialog under det gångna året där vi försökt komma fram till olika lösningar, men vi har inte kommit någon vart, säger Per Engström, sektionschef för samordning hos polisen till Fotbollskanalen.

Engström säger också att dialogen med Sef och SFSU inte fungerat utan att parterna stått still under året.

- Vi kommer såklart att behöva sätta mindre publikkapacitet på arenorna nästa säsong. Svensk fotboll har ju bestämt sig för att inte vilja betala högre böter, så det är inte en möjlighet att öka strafffen där.

Läs Svensk Elitfotbolls svar till polisen:

SFSU om polisens uttalande:

Ser du att böter är en lösning som skulle göra att klubbarna får ordning på dessa problem?
- Ja, det är ju något som fungerat i andra system så det skulle fungera även inom fotbollen. Vi har försökt få med oss fotbollen, men de vill inte ha en dialog och komma fram till en lösning. Fotbollen har alltid snackat ihop sig med supportrarna då de alltid säger samma saker. Tillsammans skyller de på olika åtgärder, men sedan så kommer vi inte fram till något.

Hur skulle du sammanfatta polisens insatser under året, finns det något som skulle kunna förbättras? 
- Det är arrangören som har ansvaret i dessa frågor. Vem som gör fel spelar egentligen ingen roll. Man kan väl säga så här; att om man anordnar en fest och bjuder in massa folk som springer runt och river stället och eldar upp allting så måste man tänka på om man ska bjuda så mycket människor till nästa party, säger Engström.

- Framförallt så är det dessa uppmarcher innan matcher som kostar oerhört mycket pengar för samhället. Folk är livrädda då dessa supportrar springer omkring och kastar knallskott och pyroteknik. Sedan får vi dessutom köra med städbil efter folktåget och städa upp efter dessa supportrar. På en högriskmatch så är vi upp mot 350 poliser på plats, vilket vi inte ska behöva vara. Vi ska kunna klara oss med en eller två poliser på plats.

Samlar man 35-40 000 personer på ett och samma ställe så sker det väl nästan alltid ordningstörningar? Det ser vi ju på festivaler och liknande tillställningar där stora folkmassor är samlade.
- Ja, fast vi har aldrig varit 350 poliser på en festival. Den stora delen av fotbollspubliken sköter sig exemplariskt men det är en liten klick som förstör för allihop. De hade slagit ihjäl varandra om inte vi varit på plats. Jag är kraftigt emot dessa supportrar som hade gjort stort upplopp om inte polisen dragit ut med dessa resurser till alla matcher.

Under måndagen presenterade den nationella samordnaren Agneta Blom sin utredning kring positiv supporterkultur och motverkning av idrottsrelaterad brottslighet. Där formulerar hon sig kring polisen och de maskulina normer som finns inom poliskåren.

”Polisen behöver bli mer medvetna om detta, och våga lära och diskutera hur de kan uppträda för att inte trigga igång destruktivt maskulint handlande hos sig själva och supportrar. Att skrämmas och att visa kraft och styrka är en metod för att uppnå lydnad, och polisens agerande riskerar då att stärka de aggressiva supportrarna. På så underlättas i värsta fall nyrekretering av destruktiva supportrar, eftersom Polisen blir en tydlig ”Fiende”, skriver Agneta Blom i sin rapport. 

Per Engström berättar att han har varit med i processen av att utforma utredningen och är väl medveten om formuleringen.

- Det här är något som vi håller på att arbeta med och har jobbat med under en längre tid. Under matchevenemang så har vi speciella poliser som arbetar inför och under eventet med just dialog och att prata med alla parter. Sedan så finns det den här lilla klicken av supportrar som inte vill prata och som inte sköter sig där inne, säger han.

Känner du att polisens insatser har fungerat bra i år?
- Allt har fungerat väl. Men sedan så är det droger och narkotika som styr på läktaren och gör att dessa personer tänder pyroteknik och inte kan bete sig.

Ser du en direkt relation mellan pyroteknik och narkotika?
- Ja absolut, de hör ihop. Varje gång som vi gör olika tillslag så hittar vi narkotika i samband med beslagtagning av pyroteknik, säger Per Engström till Fotbollskanalen.

Hör Olof Lundhs kommentar till polisens utspel i spelaren ovan.

Publicerad 2016-01-19 kl 12:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS