Glen Riddersholm, 50, tog i fjol över som ny chefstränare i IFK Norrköping. Dansken ersatte kickade Rikard Norling under sommaren, och därefter säkrade Peking nytt kontrakt som tolva i allsvenskan.
Riddersholm är en stor profil i Danmark, då han ledde danska Midtjylland till klubbens första ligaguld 2015, och tog Sønderjyske till klubbens första titel med en cupseger 2020, samtidigt som han bland annat basat över danska Århus, och varit assisterande tränare i belgiska Genk.
I Sverige är Riddersholm ett oskrivet kort, men framöver kan det bli ändring på det.
Fotbollskanalen sätter sig ner med Riddersholm under IFK:s läger i Spanien, och då är tränaren tydlig med att det är i år som hans projekt med Norrköping börjar på riktigt.
Riddersholm menar att laget lagt den tunga fjolårssäsongen bakom sig och nu fokuserar på att sätta ett spelsätt, som alla i laget är med på, för att prestera framöver i allsvenskan.
- Vi ska den här säsongen försöka hitta IFK Norrköpings framtida spelstil och framtida fundament. Allt för många gånger har vi inte haft samma bild i huvudet kring hur vi ska agera som lag. Det är det vi försöker att jobba med stenhårt nu, så att alla spelare ser en riktning, och att det är laget först. Sedan kommer vi hitta små ”fickor”, där spelarna fungerar individuellt, men laget kommer före den individuella spelaren på alla nivåer nu. I augusti kämpade vi för våra liv, men nu kan vi se framåt och det är självklart viktigt för mig som ny tränare att vi kan se framåt och påbörja ett nytt kapitel, säger tränaren till Fotbollskanalen.
När Fotbollskanalen frågar Riddersholm om hur han vill att IFK ska uppträda på planen framöver svarar tränaren med att vi skulle kunna prata om det i flera dagar.
Riddersholm betonar att han vill se en framåtlutad fotboll, men är tydlig med att det först och främst gäller att sätta försvarsspelet, vilket han tryckt mycket på så här långt i vinter. Han vill att laget blir mycket mer organiserat och släpper in färre mål än under 2022.
- Några matcher när jag var tränare spelade vi på en extremt hög nivå, men vi behöver den stabiliteten över 30 matcher och det hänger samman med hur man släpper in mål. Vi släppte in alldeles för många mål i vissa matcher, och där ska vi bygga upp en god struktur och organisation. Det betyder inte att vi ställer en buss framför vårt mål, utan det betyder att vi måste vara tydliga i olika presshöjder. Vi jobbade extremt mycket med hög, medel och låg press i januari, säger tränaren.
Försvarsspelet är grunden till den anfallsfotboll som han vill se på planen.
- Vi vill gärna vara framåtlutade, och jag vill gärna spela en form av aggressiv fotboll som går vertikalt mot spelet och mot motståndarens mål, precis som i försvarsspelet, att man tänker offensivt. Det är ett speciellt ”mindset” som tar tid att bygga in i ett lag, säger han.
- När jag kom hit hade laget i snitt gjort cirka ett mål per match och sedan gjorde vi nästan två mål per match de sista 13 matcherna. Jag vill gärna att vi spelar väldigt offensivt med många spelare inne i boxen, och vi har många duktiga offensiva spelare i laget, så för mig handlar det om att få laget att positioneras i ytor, där vi kan få fram kompetensen som vi har hos de offensiva spelarna i laget. Det börjar med defensiven, men vi ska spela med en viss risk offensivt, då jag tror på att initiativ belönas.
Riddersholm ärvde, som alla nya tränare, en spelartrupp när han kom in i fjol, men har också fått in ett antal nyförvärv i vinter. I dagsläget tycker han inte att laget är redo för att slåss i toppen av allsvenskan, även om han ser stor potential för att laget ska kunna göra det i framtiden.
- Om du frågar mig om truppen är redo för att vi ska bli ett topplag, så är mitt klara svar nej. Men om du frågar mig om jag tycker att det finns mycket potential och mycket vi kan utveckla och få fram i laget, så är mitt svar ja. Jag är på det sättet optimistisk, men också realistisk. Vi ska inte ha många skador på olika positioner, för då är vi extremt sårbara, men när jag ser på hur laget jobbar varje dag och hela tiden tar steg, så är det min uppgift att se en långsiktig process.
Riddersholm menar därmed att hela klubben, från styrelsen ner till spelarna, behöver tro på det nya projektet och stå emot om det skulle börja blåsa vid en tung period.
- När det blåser som allra mest är det viktigt att vi, som har ansvar för processen, är fast förankrade i värdena, filosofin och spelstilen, som vi tillsammans lagt våra händer på spisplattan för. Även om det blåser måste vi hålla fast. Jag förväntar mig ett samlat och enat IFK Norrköping, då det är det som krävs. Det finns inga genvägar till succé, det är ett stort jobb och hårt arbete framför oss, säger han.
Vad ser du att ni skulle kunna uppnå i år resultatmässigt?
- Över 30 omgångar kan två matcher avgöra om du blir sexa eller tia. Det är sådana marginaler elitidrott handlar om, men självklart ska vi vara bättre än tolva. Utifrån den utgångspunkten måste vi vara realistiska och säga: ”Okej, förra säsongen var vi tolva”. Det ger mig som tränare motivation till att vi ska göra det bättre. Jag hoppas att alla säger: ”Vi ska inte vara tolva, vi ska bli bättre”. Sedan handlar det om att vinna matcher, som bygger självförtroende, så vi kanske kan bli säsongens överraskning, säger han och fortsätter:
- Vi har möjligheter till att bli det, men det ska också gå vår väg, att vi kan spela samma lag många matcher i följd. Under perioden som jag var tränare i fjol var vi sårbara, som när vi ibland tog ut ”Totte”, då vi ledde, och sedan tappade poäng. Om vi får ha våra bästa spelare tillgängliga många gånger kan vi bygga vidare och vara en jättesvår motståndare för alla lag i allsvenskan. Vi får ta en match i taget och fokuserar på den. Om man tittar för långt fram glömmer man ibland att vara i stunden. VI jobbar med ett statement som är: ”Confident, but humble”. Det är så vi ska agera och jobba kommande år.
Riddersholm, som alltså är en mästartränare i Danmark, har samtidigt som mål att vinna titlar med Norrköping framöver. Det är något han ser framför sig och tänker på ständigt.
- Jag tänker på att bli mästare och vinna titlar varje dag. Det är hela min drivkraft som tränare.
Dansken tror att Peking kommer vara som bäst under hans sista kontraktsår, vilket är 2025, även om han förstås vill och jobbar för att laget ska prestera så bra som möjligt i varje match.
- Om man tittar på framgångsrika lag finns det ett extremt viktigt ord, och det är kontinuitet. Om vi kan hålla ihop en grupp spelare, stabsmedlemmar och lägga ner ett hårt jobb över lång tid, samt tar rätt steg i varje transferfönster och utvecklar vår spelstil, filosofi, och bygger upp kulturen som vi drömmer om tar det mellan två och tre år att bygga upp och kulminera. Om jag inte har förlängt mitt kontrakt om ett eller två år, så förväntar jag mig att vi kulminerar min sista säsong (2025). Det betyder inte att jag inte varje dag går till jobbet för att vi ska kulminera i morgon eller om sex månader, säger Riddersholm och fortsätter
- Det är hela den drivkraften, passionen, förberedelsen, mentaliteten och förhållningssättet, som gör att vi över tid ska kunna ta steg. Om jag har vunnit med Midtjylland, gått till två cupfinaler och vunnit med en liten klubb (Sønderjyske) i Danmark, samt utvecklat spelare, så kan jag självklart göra det i IFK Norrköping. Samtidigt är det inte ett ”Glen-projekt”, jag kan inte göra det ensam. Det är vi som ett starkt lag, hela vägen från toppen i klubben och ner i systemet.
Riddersholm har tidigare under sin karriär pratat om att han vill etablera sig som tränare utanför Danmark, och menar att projektet IFK Norrköping är något han suktat efter. Han anser att det i många klubbar finns alldeles för orealistiska ambitioner, men tycker att Peking är helt rätt på det.
Riddersholm hade tackat nej till att träna Norrköping om klubbledningen hade sagt att målet är att ta SM-guld i år, vilket han ser som orealistiskt.
- Norrköping är en jättespännande klubb. De har en historia, en tradition och en bra supporterskara, vilket är en jättebra start. Det är många saker som pekar uppåt. Det triggar mig, och jag känner att jag tillsammans med andra kan bygga upp framtidens IFK Norrköping. Det är det som tilltalar mig, då jag inte tilltalas av orealistiska förväntningar. Jag är en fotbollsman och drivs inte av kortsiktiga grejer. Jag drivs av långsiktigt tänk och så har jag jobbat hela mitt liv - 37 år i fotbollen. En gång har jag haft det näst bästa laget och den näst bästa ekonomin (i Midtjylland), och då blev vi mästare. Annars har det handlat om att optimera, utveckla talang, utveckla klubbar och vinna. Det är det jag tycker om.
När Riddersholm senast jobbade utanför Danmark i Genk blev han erbjuden en roll som direktör, men valde att tacka nej, då han inte vill sitta bakom ett skrivbord. Samtidigt var det förstås smickrande.
- När man är i en storklubb som Genk och de erbjuder en anställning som de aldrig haft i klubben tidigare, så är det en stor klapp på axeln. De tyckte att jag hade kompetenser som de ville använda och det är jag extremt ödmjuk kring och tacksam för. Det viktigaste för mig är samtidigt att kunna se mig själv i spegeln varje dag och känna igen vem jag är, och vad mina värderingar är, säger han.
- Jag behövde då vara ärlig och säga att jag inte är redo att sätta mig bakom ett skrivbord. Jag har för mycket passion och ambition som tränare, och det är också att vara utomlands och visa att mitt sätt att jobba också kan leda till titlar i andra länder än i Danmark. Det är det som driver mig, att utvecklas, vara med andra människor, bygga ett starkt lag och vinna. Det tar tre år, och sedan får du njuta i en dag med trofén. Nästa morgon när man vaknar handlar det sedan om att vinna igen.
I Danmark sägs alla ha en åsikt om Riddersholm, samtidigt som det pratas om fördomar om tränaren. När Riddersholm får frågan om vad det handlar om för fördomar i Danmark nämner han sin tid i Midtjylland, då det var en hård kamp med Ståle Solbakkens FC Köpenhamn, där det även var ett högt tonläge utanför planen, men lyfter även fram ett exempel från sin första tid i Peking. NT lade då ut en film när tränaren skällde ut spelare under en träning, vilket han tycker gav en felaktig bild av honom.
- Jag är en person som inte är rädd för att säga vad jag tycker, och man kan också säga att media ofta är med och målar upp en bild. När jag kom hit var det en person som filmade en reaktion från mig gentemot några spelare om att det de gjorde inte var okej i förhållande till vår kultur. Det var inte min mening att det skulle komma ut i media, men då skapas det en bild att jag är en tuff tränare.
- Om du frågar alla spelare, som jag jobbat med, tror jag de säger att jag är en vinnarskalle och kräver jättemycket av alla spelare, men jag tror också att de säger att jag är en holistisk tränare, som bryr sig om spelare och bryr sig om människorna bakom spelarna, samt är tillgänglig. Jag är inte en diktatorisk tränare. Jag kommer till omklädningsrummet och pratar med spelarna. Jag är nära dem, samtidigt som jag pushar dem till nästa nivå och nästa steg. Ibland finns det fördomar, men när jag varit någonstans har de ofta fått den andra bilden. Jag har trots allt blivit en del av ”Hall of Fame” bland fansen i två av tre klubbar jag varit i Danmark. Det är för att jag försöker ge allt jag har.
Riddersholm kan samtidigt även visa känslor vid sidan av planen och har fått flera gula kort som tränare i Danmark. Han har tidigare kallats för ”Guld-Glen”, efter att ha poserat i guldiga kläder vid Midtjyllands ligatitel 2015, men vid ett tillfälle sa han att han borde kallas för ”Gule-Glen” för att han tagit många gula kort. I fjol blev han även, under mötet med Djurgården hemma, uppvisad på läktaren.
Riddersholm tycker att det måste finnas utrymme för känslor och passion i fotboll, då det är en stor del av sporten.
- Nu har jag varit tränare i många år och först och främst är jag extremt analytisk, och det är jag också när jag visar känslor. Vi är samtidigt också alla olika som människor. Om du blickar ut internationellt, så visar Diego Simeone, Jürgen Klopp och Pep Guardiola känslor och passion, och exempelvis får tränarna i Belgien visa vad de tycker, samtidigt som domarna har högt i tak. Vi har också precis varit med om ett VM, där tränarna gått in planen. Där ges det utrymme för att visa känslor. Jag tycker också att det varit så i många matcher i Sverige, men sedan var det en match (mot Djurgården), då det blev ett missförstånd. Det är sådant som händer, säger han och fortsätter:
- Jag tycker att det är viktigt att vi ger plats till varandra och mångfalden som vi har. Fotbollen är inte den kungliga teatern, det är liv och död. Jag jobbar 80-90 timmar i veckan för en match och allt är extremt viktigt. Om det är något som jag inte tycker om är det orättvisa och ibland måste man kämpa för sin plats när man spelar mot stora lag. Då handlar det om att visa att man inte lägger sig för fördomarna som finns, utan tar sin plats och visar vad som krävs för att nå toppen. Man kan göra det på många sätt, och vissa matcher säger jag inte mycket, medan jag visar mina känslor i andra matcher. Om någon tycker det är en svaghet respekterar jag det, men jag tycker att det är en styrka att jag försöker visa mitt lag vad jag kräver och förväntar mig av dem. Sedan är det upp till den enskilde att värdera vad de gillar och inte gillar.
Samtidigt är Riddersholm tydlig med att han såklart inte vill dra på sig gula kort, då han vill hjälpa Peking vid sidan för att nå framgång.
- Man kan inte vara så passionerad hela tiden, men när man står där några gånger och visar passion kommer det några gånger bli frågor från en journalist, eller en rubrik i en tidning. Min ambition som tränare är att hjälpa mitt lag på bästa sätt och det är inte att få gula kort eller utvisningar. Jag vill vara tränare på det sättet som jag är tränare, och sedan respekterar jag gränserna som finns och gör mitt yttersta för att leva upp till det, säger han.
Norrköping ställs under onsdagen mot danska Viborg i ett träningsmöte i Spanien. Därefter väntar senare spel mot Gais, Utsiktens BK och IFK Göteborg i gruppspelet i svenska cupen.