Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Riksombudet gör ingen anmälan efter storbråket: "Här har domaren vidtagit åtgärder"

Allsvenskan

En mängd spelare och ledare från AIK och Malmö FF var inblandade i ett jättebråk.
SvFF:s riksombud väljer nu att inte anmäla händelsen till disciplinnämnden.
- I det här fallet har domaren vidtagit åtgärder genom att visa ut Sebastian Larsson, ge ut gult kort och avvisa Uwe Rösler, säger Henrik Engvall till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Se Larssons frisparksmål och efterföljande storbråk i spelaren ovan.

Det allsvenska stormötet mellan AIK och Malmö FF slutade i tumult. Efter Sebastian Larssons frisparkskvittering i slutsekunderna firade landslagsmittfältaren framför MFF-bänken, och fick med sig flera AIK-spelare. Ett storbråk utbröt där spelare och ledare från båda lagen var inblandade.

- Disciplinnämnden måste gå in direkt. Man måste ta tag i det här snabbt. Titta på bilderna och var handlingskraftiga. Det ska bli avstängningar med mera, bötesbelopp. Man måste vara stenhård och markera tidigt här, sa C More-experten Hasse Backe i Sportkanalens program Granqvist|Backe|Lundh.

Men om disciplinnämnden kommer att ta upp händelsen är i nuläget oklart. SvFF:s riksombud - vars uppdrag bland annat innefattar att "granska och avgöra ifall rapporterade händelser ifrån en matchdelegat eller säkerhetsdelegat ska anmälas till disciplinnämnden" - har tagit beslut om att inte anmäla bråket i nuläget.

Annons

- Precis. Och det är för att jag i nuläget inte ser någon anledning, utifrån den uppdragsbeskrivning som riksombudet har, att gå in med någon anmälan till disciplinnämnden, säger riksombudet Henrik Engvall till Fotbollskanalen.

- Förbundets funktionärer på plats under matchen är ju domarteamet, och det är de som i utgångspunkten har mandat att bestraffa incidenter under spelets gång som de anser bör leda till bestraffning. Och de har de gjort i det här fallet.

Sebastian Larsson fick efter firandet ett gult kort - sitt andra i matchen och dessutom delades gula kort ut till MFF:s Sören Rieks och Lasse Nielsen och tränaren Uwe Rösler visades upp på läktaren.

- Förbundets primära roll är inte att agera anmälare i den här typen av ärenden, utan snarare prövande. Sedan riksombudets roll är att föra talan i bestraffningsärenden och även granska förseelser som inte uppmärksammats av domaren som riskerar att skada fotbollen allvarligt. Men i det här fallet har domaren vidtagit åtgärder genom att visa ut Sebastian Larsson, ge ut gult kort och avvisa Uwe Rösler. Det är min argumentation, säger Henrik Engvall.

Annons

- Jag kan agera om domaren inte har sett, eller inte har bedömt en situation. Men min bedömning i det här fallet är att inte komma in med någon anmälan i nuläget.

Kommer du att tänka på det vidare eller är det ett spikat beslut det här?
- Jag svarar i nuläget, så jag vill inte säga på något annat sätt.

Anmälan till disciplinnämnden kan fortfarande komma in från annat håll, till exempel från berörda föreningar. 

SvFF:s beskrivning av riksombudet

Riksombudet är en av SvFF utsedd funktionär med uppgift att för SvFF:s räkning bland annat föra talan i Disciplinnämnden om till exempel en spelare begått en förseelse som inte uppmärksammats av domarteamet eller eventuella ordningsstörningar som kan föranleda bestraffning.

Inom ramen för detta arbete ingår att granska och avgöra ifall rapporterade händelser ifrån en matchdelegat eller säkerhetsdelegat ska anmälas till Disciplinnämnden. Riksombudet har, i förhållande till matchdelegaten och säkerhetsdelegaten, ensam beslutanderätten om en förening ska anmälas till bestraffning hos Disciplinnämnden.

Vidare ska Riksombudet hålla löpande kontakt med berörda föreningar och matchdelegater i syfte att säkra och utveckla det ordnings- och säkerhetsfrämjande arbetet inom svensk fotboll.

Källa: SvFF.

Publicerad 2018-10-31 kl 16:39
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS