Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rydströms reaktion - efter att "hans" ord blivit svenskt nyord: "Roligt"

Allsvenskan

MALMÖ. Henrik Rydströms relationism når inte bara framgångar på planen.
Det valdes också in som ett nyord av Språkrådet.
- Roligt tycker jag att det var, men inte mer än så, säger Malmö FF-tränaren. 

Foto: TT.

Varje år listar Språkrådet och Språktidningen olika nyord som ökat i användning eller i betydelse. Fotbollstaktiska termer är ovanliga, men bland förra årets 34 nyord ryms relationism, mellan ord som prompta och situationship i alfabetisk ordning.  

Skotten Jamie Hamilton använde uttrycket flitigt och besökte Malmö FF under någon vecka förra sommaren. Hamilton och chefstränaren Henrik Rydström delar ett brinnande intresse för spelfilosofin relationism, som av Språkrådet beskrivs som ett “spelsätt i fotboll som utgår från bollens position på plan i stället för vilka ytor som ska täckas”. 

Annons

Och 2023 var ett bra år för relationismen. Luciano Spallettis Napoli vann Serie A med en tillämpning av spelsättet. Fernando Diniz - relationismens stora symbol i Sydamerika - vann Copa Libertadores med Fluminense i november.  

En vecka senare tog Rydströms Malmö SM-guld, och nyordsbeskedet gick inte den litteraturkunnige 47-åringen obemärkt förbi.  

- Jag skickade faktiskt till Jamie Hamilton där om det. Vi får säga att det var han kanske som myntade det först. Det är väl bra att det ger effekt. Roligt tycker jag att det var, men inte mer än så, säger Henrik Rydström.  

Hur reagerade du?  
- Ibland känns det som att vi sitter i vår bubbla och det blir väldigt mycket internt. Men detta visade väl att det ändå nådde längre än så. Sedan är det beroende av att andra plockar upp det och att ni skriver om det, och att det förs vidare. Jag har varit så länge i fotbollen att oftast är det inte nya saker - i så fall är det saker som återanvänds. 

Annons

Rydström fortsätter:  

- Nu var det mer något nytt. Erkännande låter för starkt, men det blir ändå vedertaget på ett sätt som kanske inte alltid tror att saker ska bli, bara för att man själv jobbar med dem. Nu är det inte bara vi men i Sverige är det inte så många. 

Glädjer det lingvisten eller fotbollsmänniskan mest i dig?  
- (skratt) Både och! 

Publicerad 2024-01-27 kl 08:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS