Fotbollskanalen skrev tidigare i dag om situationen på Supportertorget efter en Malmö FF-match i april 2018. Efter slutsignalen hamnade två MFF-supportrar i en hätsk diskussion. Situationen blev uppjagad, men började att lugna ner sig när civilklädda poliser kom in. Därefter blev situationen kaotisk. Det slutade bland annat med batongslag från civilklädda poliser mot MFF-supportrar som var på väg bort från händelsen, och en civilklädd polis som spottade mot MFF:s SLO.
Direkt efter händelsen hade MFF och polisen ett möte på Stadion, där de kom överens om att tillsammans kolla på filmerna för att få en bild av vad som hade hänt. Detta gjordes under möten de efterföljande dagarna.
MFF gjorde också ett uttalande där de bland annat skrev följande:
”Den uppkomna situationen löstes av personal från Malmö FF och de ordningsvakter som är på plats på ett lugnt sätt. När civilklädd och uniformerad polis ansluter till Supportertorget förvärrar delar av de civilklädda poliserna situationen genom att uppträda aggressivt mot MFF-personal och supportrar”.
MFF och polisen ville senare även göra ett gemensamt uttalande, men det blev inte av. Ju mer polisen och MFF-personal såg filmerna, desto mer oense blev de kring vad som hände.
- Min uppfattning är att vi inte delar samma bild. Jag tycker att det inte kan vara tydligare i det här fallet. Vi har bilderna, jag har sett dem, och jag kan till 100 procent stå för vad jag tycker att det är fel i situationen, säger VD Niclas Carlnén angående batongslagen.
- Även om det skulle finnas en laglig rätt att använda den mängden våld, så är det i min uppfattning ett felaktigt beteende av de civilklädda poliserna som gör det.
I och med att det blev anmälningar så behövde både polisen och MFF ta ett steg tillbaka, då regelverket är strikt kring hur mycket man får blanda sig i en pågående utredning.
- Dels är det ju delen med anmälningar och de är prövade i laga ordning av åklagare. De får inte jag lägga mig i, säger dåvarande biträdande polischef Mats Karlsson.
- Om jag har en medarbetare som jag vet är anmäld eller brottsmisstänkt, så ska jag inte prata med någon så att jag på något sätt kan påverka någonting. Det var alla med på under mötet.
- Och jag har inte rätt att påverka anmälan. Jag får frågan från supportrar, men så får jag inte göra. Det är prövat. Jag kan inte sätta mig över överklagan. Då får den enskilda begära överprövning exempelvis. Jag äger inte rätten att säga ”Ja, det var ett brott även om åklagaren säger att det inte var det”. Det är nackdelen med den här processen.
Karlsson har i dag en ny roll inom polisen, men jobbar i dag fortsatt med fotbollsmatcher och var även på plats för att jobba med den här specifika matchen. Han, precis som Carlnén, var inte på plats under händelsen, men har sett filmerna i efterhand.
- Det var jättesvårt att dra några slutsatser på om något skulle göra något annorlunda. Ju mer jag tittade, desto mer komplext blev bilden och desto svårare var det för mig att dra slutsatser, säger Karlsson.
Bland skadorna fanns bland annat två personer som fick blåmärken efter att ha blivit slagna med batonger, och ytterligare två personer har diagnostiserats med posttraumatiskt stressyndrom.
Det blev åtminstone fyra anmälningar mot polisens agerande och alla blev nedlagda. Det gjordes en ansökan om överprövning, men den blev nedlagd nu i april. MFF har pratat med en jurist och flera tidigare poliser, som säger att det inte alls måste ha varit laga befogenhet och som tycker att det borde ha prövats.
MFF:s SLO Pierre Nordberg funderade kring det problematiska om han själv skulle anmäla eller inte. Han gjorde en anmälan baserat på att en civilklädd polis, en Romeo-polis, ska ha lyft upp Nordberg mot en vägg och satt upp handen så att det blev som ett strypgrepp.
- Jag tycker det var lite jobbigt. Jag har ändå en jobbrelation och jag har oftast en bra relation till polisen annars, säger Nordberg om anmälan.
- Det är ju individer som gör det, men man blev lite... Man bistår poliserna med mycket. Jag är till exempel uppe och gör två föreläsningar per år på polishögskolan. Lördagen innan var min sista lediga helg på länge, och då var jag där för en grej som berörde polisen mer än vad det berörde mig och MFF, och försökte hjälpa polisen med en situation.
- Sedan blir man behandlad på det sättet. Jag är inte så känslig, men det var jobbigt där. Det var en tid där jag tänkte ”är det här värt det, vad håller jag på med, vad är det för jobb?”. Jag övervägde att sluta, men sedan var det en jobbig tid sportsligt för föreningen och framför allt är det ett väldigt roligt jobb.
Strypgreppet mot Nordberg finns inte på film, men övriga anmälningar bygger på material från övervakningskamerorna som finns på Stadion, filmer som är tagna med supportrars mobilkameror, och polisens go-pro-kameror. MFF Support bad också supportrarna att skicka in sina bevis. Till detta gjordes även förhör.
Fotbollskanalen har pratat med de två åklagarna som hade hand om en anmälan som gällde misshandel. Den första åklagaren säger att det var så länge sedan att den inte vill uttala sig, då personen inte kommer ihåg så mycket och den anmälan blev nedlagd i oktober. Det ansöktes om överprövning och en ny åklagare gick igenom fallet, men även den blev nedlagd den här månaden. Den andra åklagaren vill inte kommentera mer än att den valde att gå på den första åklagarens linje.
- Vi lämnar inga ytterligare kommentarer.
Åklagarna anser att det är laga befogenhet. Karlsson tycker att det är synd att åklagarna inte vill berätta mer.
- Det hade varit bra om de hade gjort det, för det hade ökat förståelsen för processen. Sedan kanske inte den enskilde tycker att processen är OK, man kan tycka att polisen gör fel, men det är en annan sak. Kan man belysa kunskap om rättsprocessen som gäller i de här fallen, då är det att föredra att åklagaren kan säga vilka övervägningar som de gör. Jag är ju lite part i målet eftersom det är mina medarbetare. Därför ska jag inte uttala mig om de har begått brott eller inte. Det gör åklagaren.
Karlsson lyfter också fram ett par saker som hade kunnat göras bättre i polisens agerande.
- Vi tittar på vad vi kan förbättra, och det gör vi i alla våra matcher och alla sådana här händelser. Det jag såg här vara att arenabefälet hade stängt ner och börjat avveckla sin del. Han hade inte kontroll över Supportertorget, eller det skulle han inte ha men han kunde inte se snabbt sen när det började dra ihop sig för poliserna.
- En annan del som jag identifierade där var en gruppchef på plats som inte agerade som en gruppchef borde leda sitt arbete, men det är mer en intern lednings- och styrningsfråga för polisen.
En sak som Nordberg upptäckte var att samma Romeo-poliser jobbade på MFF:s nästkommande hemmamatch. Det var dock den enda gången som han har sett de specifika poliserna där igen.
- De står på handikappläktaren bakom ståplats. Det var ju ståplatssupportrar som drabbades. Att man då inte känner fingertoppskänslan kring vad som har hänt, utan skickar in samma poliser för att titta ner på dem...
Det har funnits några möten, men varken MFF eller MFF Support tycker att det har varit tillräckligt mycket dialog. MFF Supports ordförande Thelma Ernst vill att det här ska klaras upp så att man kan gå vidare.
- En ursäkt (från polisen) eller att de åtminstone kan bekänna att det gick fel till den kvällen. Det hade varit det absolut bästa.
- Det är så tydligt att det är personer som är bortvända, eller på väg ut från Supportertorget. Att de ändå får batongslag... Vi vill lyfta det igen. Det här kan inte glömmas bort. Vissa supportrar klarar inte av att gå på alla matcher längre, andra känner obehag och rädsla för polisen. Vi måste utvärdera det och se felen för att gå vidare. Vi vill gå vidare. Vi vill ha en fortsatt dialog med polisen.
Ernst stryker också under att MFF Support tycker att MFF har skött situationen väldigt bra. Bland annat är det en supporter som fått använda en loge av MFF att vara i under ett par matcher förra året, på grund av att personen efter händelsen inte mår bra av för hög ljudnivå.
Både SLO Nordberg och VD Carlnén lyfter fram att MFF tar ansvar när föreningen gör något fel, och vill att de rättsliga instanserna ska göra samma sak nu.
- Och precis som jag har ansvar för de som är anställda här, så kan det vara fel även om det inte är olagligt. Då har man som arbetsgivare det ansvaret att hantera sin personal. Jag tycker polisen har samma ansvar här, säger Carlnén.
Hur är er relation med polisen i dag?
- Vi har väldigt bra samarbete på vissa nivåer. På andra är vi inte alls överens. Polisen är en stor organisation, så det är många olika personer vi samverkar med.
Har den här händelsen påverkat er relation med polisen?
- Ja, absolut. Det är klart.
Finns det fler möten inbokade?
- Vi har kontinuerlig kontakt. Nu är det på olika nivåer, men det finns möten inför varje match. Då har man dialog kring matchen och tillstånden. Sedan har vi lite större möten där vi pratar om vad som har hänt och hur vi ser på det framöver. Vi har ett sådant planerat i maj och vi hade ett i februari, tror jag det var.
Inför den allsvenska säsongen var det ett möte med polisen där både MFF och MFF Support lyfte fram frågan igen.
- Vi ville tidigare göra ett uttalande för att ge upprättelse för supportrarna, att visa för poliserna att man gör inte på det här sättet. Detta var felhanterat. Sedan behöver det inte betyda att någon ska få sparken eller ens någon disciplinär åtgärd. Det är inte det som det handlar om primärt, men man måste förstå att det var fel agerande och att man måste säga det, säger Nordberg.
- När vi har brister i säkerhetsorganisation, som vi inte brukar ha så många, så är de jäkligt snabba med att ge återkoppling. När vi anser att de har betett sig fel, var är återkopplingen då? Man ska ta sitt ansvar.
- När vi har diskussioner om hur polisen ska agera så brukar de resonera rätt så bra, kan jag tycka. Man pratar om konfliktreducerande, man ska tänka på de positiva supportrarna, men ja... Det ser inte alltid ut så i praktiken.
Skulle du säga att er relation till polisen generellt är bra?
- Förra året var den inte så bra. Samverkan var lite sisådär och det har alla förstått. Det var ju dels detta, men även att vi hade olika syn på till exempel ståplatsreduceringen.
Är det åtminstone en professionell relation?
- Ja, absolut. De poliserna som jobbar nära fotbollen brukar ändå förstå oss.