Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så mår IFK Göteborg 2024 - Håkan Mild i stor intervju: "Kan bli en jäkla hävstång"

Allsvenskan

GÖTEBORG. IFK Göteborg kommer från klubbens sämsta allsvenska säsong någonsin.
Vintern har präglats av ledord som "självrannsakan" och "tålamod".
Men var står egentligen Blåvitt inför 2024?
- Det är klart att vi siktar högt - annars gör vi ett generalfel, säger klubbdirektör Håkan Mild i en stor intervju med Fotbollskanalen.

8:37
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

I spelaren ser du ett studioprogram inför IFK Göteborgs säsong.

När Fotbollskanalen slår sig ner med Håkan Mild inne i ett av Kamratgårdens konferensrum är det en dryg vecka kvar till allsvensk premiär.

- Det är ett nytt och spännande år, konstaterar han.

Vad betyder den här platsen för dig?
- Jag har på något sätt vuxit upp här under mitt vuxna liv. Jag kom hit som 15-åring och jag är 53 år nu, så det är ganska många år som jag har tillbringat här på ett eller annat sätt. Den här platsen betyder väldigt mycket.

Han hoppas att de känslomässiga banden till klubben märks av i positiv bemärkelse på hans arbete.

- IFK går alltid först, säger han och stannar till eftertänksamt.

Annons

- Som det alltid är när man har någon form av kärleksrelation till någonting, då är man ganska hårt kritisk men också mer omtänksam och kärleksfull. Det blir lite mer av både det positiva och det negativa.

***

Trots fjolårets kräftgång tycker Håkan Mild att mycket var positivt i IFK Göteborg.

- Jag jobbar ju som klubbchef, och då är vissa saker fantastiska att se. Men hur vi än gör så tittar vi på herrarnas prestation. Att de löser det till slut är en bra prestation, säger han.

- Tittar man på klubben i övrigt är det otroligt många bra prestationer. Från publik och försäljning till publikrekrytering och marknad. Vårt damlag gör det bra och vår akademi producerar. Men allt falnar naturligtvis när inte herrlaget går som man vill.

Under 2023 valde IFK Göteborg att göra flera större förändringar.

När Mikael Stahre sparkades just före säsongsstart förändrades strukturen runt A-laget, vilket påverkade Håkan Milds roll. När Ola Larsson under sommaren anställdes som teknisk direktör, ett beslut som Håkan Mild själv var drivande i, förändrades hans roll ytterligare.

Annons

- Jag är klubbchef och ansvarig för hela IFK Göteborg. Ola är teknisk direktör och ansvarig för verksamheten på herrsidan vad gäller A-laget och vår samarbetsklubb Västra Frölunda. Sen har vi en akademi som Jonas Olsson är ansvarig för, förklarar Mild.

I takt med förändringarna har Mild själv blivit mindre involverad i de sportsliga delarna.

- Det har jag i och med att vi har ett annat sätt att jobba på. Men vi har samtidigt vårt fotbollsutskott kvar, där besluten går igenom.

När större sportsliga beslut ska fattas är Håkan Mild fortsatt involverad.

- Det beror på vilken nivå det är på. Om du ska rekrytera en huvudtränare eller en assisterande tränare är fotbollsutskottet och styrelsen mer involverad än om du ska anställa någon i akademin.

Hur ser arbetsgången ut kring nyförvärv?
- Man scoutar spelare. Sen vill oftast Ola och övriga ha en spelare, och då finns det ekonomiska bitar. Då kommer det upp till oss i fotbollsutskottet där vi ställer frågor utifrån den verksamhetsplan vi har.

Annons

Jobbade du mer med den typen av frågor tidigare?
- När vi hade Micke Stahre som tränare hade vi ett sportråd som satt mer med de frågorna, då hade vi ett annat arbetssätt. Självklart var det sportrådet mer aktivt än vad vårt nuvarande fotbollsutskott är, men det är fortfarande det som tar det avgörande beslutet och säger ja.

Håkan Mild tycker att det nya arbetssättet fungerar bra - med både en större tydlighet och enkelhet.

- Sen är det alltid en relationsfråga. Hur funkar man med olika individer? Vilka tankar har man, vilka åsikter har man och vilken höjd har man i samtalen? Där vill jag påstå att det finns en bra nivå. Där vågar man säga vad man tycker och tänker och det blir en dynamik i diskussionen.

***

När Håkan Mild ska ge sin syn på vad som har varit positivt i IFK Göteborg under 2023 svarar han entusiastiskt och omedelbart.

Annons

- Det mest positiva är engagemanget. Vilken kraft det finns i IFK Göteborg från alla intressenter. Det är magiskt, om jag ska vara ärlig. När det har varit som tuffast har alla ställt upp som mest, säger han.

- Vi har stått tryggt på jorden och jobbat metodiskt. Det har inte varit några krisdiskussioner. Det har inte varit så att vi inte har jobbat tillsammans. Vi har inte vänt upp och ner på allting. Vi har vetat om att vi är i en tuff situation, men det har inte funnits någon som helst panik.

När han får frågan om vad klubben misslyckades med allra främst i fjol stramas ansiktet åt.

- Jag tycker att det är rätt meningslöst att fundera så mycket på det, säger Mild.

Lär man sig inte av sina misslyckanden då?
- Jo, det är självklart, men det gör man konstant ändå. Det är klart att jag kan sitta här och ha den diskussionen, men det känns meningslöst. Jag väljer hellre att se framåt. Och är det någon verksamhet som är bra på analys och utvärdering är det idrotten. Det är något vi jobbar med konstant.

Annons

Vad drog ni för lärdomar i fjol, för att ni inte ska hamna där ni gjorde igen?
- Det blir en ganska konstig diskussion för det som hände förra året händer i princip aldrig. Men någon gång gör det ju det - och det är ju inte optimalt.

- Vi behövde byta riktning och då valde vi att göra det på riktigt. Och då menar jag inte på två månader utan ur ett längre perspektiv. Det var det vi gjorde i somras. Tittar man på sommaren och framåt gör vi det ganska bra i en svår situation.

***

Håkan Mild tycker att flera bitar talar för att IFK Göteborg har kommit på rätt köl igen.

- Det är mer av en framåtanda. Vi jobbar mer tillsammans. Vi har fått mer tid. Förra året fick inte spelarna riktigt den möjligheten när vi bytte tränare mitt i försäsongen.

Parallellt visar en rad siffror att IFK Göteborg halkar allt längre bakom de allra främsta klubbarna i Sverige.

Annons

I jämförelse med sju av klubbens största konkurrenter (Malmö, AIK, Djurgården, Hammarby, Elfsborg, Häcken och Norrköping) har klubben tappat mark år för år sedan 2017 - när de sportsliga resultaten började dala.

Det är något som den blåvita medlemmen Johan Nerman har uppmärksammat i ett stort dokument, som publicerades inför klubbens årsmöte i början av mars.

Johan Nerman förklarar bakgrunden till dokumentet:

- Jag reagerade på att den informationen, alltså det beslutsunderlag som vi medlemmar fick ta del av från klubben, var extremt tillrättalagt. Det var propaganda egentligen. På varje medlemsmöte presenterade man nya godtyckliga siffror, alltså de siffror som råkade se bra ut för stunden, och alltid utan att ställa dem i relation till andra klubbar, säger Nerman till Fotbollskanalen.

När Johan Nerman publicerade sitt alster fick det en stor uppståndelse på sociala medier. I dokumentet går det bland annat att utläsa att Blåvitt har backat eller stått still på mer eller mindre samtliga jämförelsepunkter sedan 2017 - ställt mot de sju nämnda konkurrenterna.

Annons

IFK Göteborgs ekonomi har vuxit. Bekymret? Konkurrenternas ekonomier har vuxit ännu mer under samma period - och gapet har i stället ökat på flera plan.

- Syftet med dokumentet är inte att påvisa att allt är skit. Det är ett svar på klubbens mantra om att "allt utom sporten går så bra". Gör det verkligen det? Jag vill nyansera den bilden, säger Johan Nerman.

I podcasten Lundh svarar IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling på kritiken.

- Någonstans är det sprunget ur ett jätteengagemang och ett intresse för IFK Göteborg. Sen bemötte jag delvis det på årsmötet och konstaterade att med statistik kan man bevisa det mesta. Om man ändrar referensår ser det ut som att vi har en av de bättre kommersiella utvecklingarna i allsvenskan i IFK Göteborg, säger Berkling och fortsätter:

- Han (Johan Nerman) har kritiserat påståendet att ”utanför planen går det bra”. Det gör det, där ligger vi faktiskt bland de bättre i allsvenskan. Men poängen är att det inte räcker. Det har ingen betydelse om han har helt rätt eller inte, vi måste få till ekonomin som är relaterad till fotbollen, nämligen Europaintäkter och transferintäkter och där har inte IFK Göteborg hängt med, oberoende vilken analys du gör av det andra.

Annons

Olof Lundh: Det är väldigt tydligt att även om ni har vuxit har era konkurrenter vuxit ännu mer, hur ska ni vända på allt det här?
- Det är ett par olika svar. Det ena är det som är sportsligt relaterat med transferintäkter, det har vi behandlat lite grann med att vi har en verksamhet som tar in fler unga spelare, som jobbar mer på att förädla det och sälja i den fas där de är tidiga, säger Berkling.

- Sen när det gäller övriga kommersiella intäkter måste vi adressera arenasituationen mer aktivt i Göteborg och det är inte bara IFK Göteborg, det gäller kommunpolitikerna och eventbolaget Got event. Vi slår i taket och att vi inte har ett större gap mot Malmö är ganska imponerande med tanke på att jag tror att vi har 500 sittplatser för partnerbiljetter, jag tror att Malmö har runt 2 000. Det är klart att vi har en facilitet som inte stöttar IFK Göteborg i att vara allsvensk toppklass.

Annons

***

Tillbaka på Kamratgården ger Håkan Mild sin syn på jämförelsen mellan IFK Göteborg och de allsvenska storklubbarna, från 2017 till i dag.

- Det känns helt meningslöst för mig. Jag kom hit 2021. Vad som hände från 2017 kan jag inte svara på. Jag vet vad som har hänt sedan 2021 och hur hårt alla har jobbat med det. Jag vet vilka steg vi har tagit och hur mycket vi har ökat i varje del, säger han.

IFK Göteborg har ökat, men de andra sju klubbarna har ökat ännu mer…
- Ja, men jag kan ju inte påverka det. Jag kan påverka det vi gör i IFK Göteborg.

Blir inte resultatet då att Blåvitt kommer längre och längre ifrån de andra klubbarna?
- Jo, men det är samma där, vi kan bara göra vårt yttersta och bli bättre. På vissa områden är vi lika bra eller bättre än många andra klubbar.

Håkan Mild ger några exempel.

Annons

- Vår ökning med publik om man tittar på vad vi tjänar på varje åskådare. Om vi tittar på hur många procent vi har ökat med våra partners. Vi har gjort det väldigt bra. Jag kan inte påverka vad han (Johan Nerman) eller andra tycker, vad ska jag göra åt det?

- Jag har varit här sedan 2021 och jag vet att alla krigar som sjutton och gör sitt yttersta. Det fokuserar jag på.

Han fortsätter:

- Vi har de förutsättningarna vi har. Vi har den arenan vi har. Och vi fyller den. Det är svårt att växa mer där. Jag tror att vi har dubblat den omsättningen de här tre åren. Vi har också ökat ungefär 40 procent de sista åren med partners.

Hur stort är Blåvitts gap till de främsta klubbarna i Sverige just nu?
- Jag tror att det kan gå extremt fort. Åt båda hållen. Det vet vi att det kan göra, säger Mild.

- De som har lyckats riktigt, riktigt bra är naturligtvis Malmö. De är överlägsna med det som de har gjort organisatoriskt, det är skitbra. 

Annons

Han lyfter även upp Häcken, Djurgården och Elfsborg som goda exempel - som alla har fått jobba med kontinuitet.

- Jag ser inte att IFK Göteborg inte ska vara där uppe också inom en framtid. Hade jag inte trott det eller haft de ambitionerna skulle jag göra något annat.

- Vi kommer hit varje dag och gör vårt yttersta. Och det är klart att vi siktar högt. Det måste man göra. Annars gör vi ett generalfel - då ska inte vi vara här.

Håkan Mild menar att det är viktigt att göra en omvärldsanalys och se hur andra jobbar, men att det samtidigt inte är bra att göra det i för stor utsträckning.

- Vi måste vara unika på det vi gör. Det är där arbetet ligger. Allt annat blir för mig ointressant.

Att ni ska vara unika, vad innebär det för dig?
- IFK Göteborg har ett stort intresse. När vi tittar på hur vi ska göra sportsligt, då behöver vi titta på vad vi har för spelare, vad vi ska söka och vilken typ av fotboll vi ska spela.

Annons

- Att komma på något nytt inom fotbollen… De flesta saker har gjorts. Men att hitta vår kultur och göra det som vi är bra på, det tror jag är extremt viktigt. Vi letar efter det där perfekta, som kanske aldrig kommer till 100 procent. Men någonstans är det själva drivkraften.

Han belyser nyckelordet "tålamod".

- Det handlar om att få tiden, att ha tålamod och uthållighet. Det är svårt i stora klubbar. Men klarar man av det kan det bli en jäkla hävstång - och bli riktigt, riktigt bra.

FAKTARUTA

IFK Göteborg jämfört med klubbens sju toppkonkurrenter* 2017-2023 (placering):

Tabellplacering 8 – 8

Omsättning 5 – 8

Eget kapital 8 – 8

Transferintäkter 8 – 7 

Publikintäkter 5 – 5

Sponsorintäkter 2 – 5

Varumärkesstyrka** 4 – 5

* Malmö, AIK, Djurgården, Hammarby, Elfsborg, Häcken, Norrköping

** Enligt Sport och affärers årliga mätning

Publicerad 2024-04-01 kl 10:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS