Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så mycket högre är passningsprocenten i allsvenskan på konstgräs

Allsvenskan

Konstgräs kontra naturgräs är hett omdebatterat inom svensk fotboll.
När det kommer till passningsspelet så visar statistiken att det är betydligt fler passningar som hittar rätt på konstgräs jämfört med naturgräs.

Foto: Bildbyrån

Konstgräs eller naturgräs? Frågan har länge varit omdebatterad inom svensk fotboll. Profiler som Markus Rosenberg och Rasmus Elm har varit starkt kritiska mot konstgräset.

Fotbollskanalen har, via Playmaker.ai, tittat närmare på allsvenskan 2018 på de olika underlagen. När det kommer till passningsspelet så märks tydliga skillnader.

- Det är intressant att lägga in i debatten, de faktiska siffrorna hur det ser ut, säger Playmaker.ai:s Ola Lidmark-Eriksson.

90 matcher spelades på gräs under året. 811,5 rätta passningar slogs per match. Passningsprocenten på gräs landade på 81,63 procent.

På konstgräs spelades 150 matcher under året. Där slogs 887,7 rätta passningar per match. Passningsprocenten landade på 84.53 procent - nästan tre procentenheters skillnad mot naturgräs.

Annons

Östersund har högst passningsprocent både på konstgräs, 88,36 procent, och på gräs, 85,05 procent.

Noterbart är att den svenska mästaren AIK är det enda laget i allsvenskan som har en bättre passningsprocent på gräs ,84.99 procent, än på konstgräset, 84.40 procent.

Det lag där det skiljer mest mellan passningsprocenten på konstgräs jämfört med naturgräs är Trelleborg. Skåningarna spelar på gräs på Vångavallen, men har den sämsta passningsprocenten på underlaget med sina 76.64 procent. På konstgräs har TFF 82,50 i passningsprocent - nästan sex procentenheters skillnad.

IFK Göteborg hade en tuff säsong överlag, men framförallt på konstgräset. Emil Salomonsson lyfter fram att planerna i allsvenskan skiljer sig extremt mycket - även mellan olika konstgräsplaner.

- Vi har vår hemmaplan på gräs och om man har det tar man även rent generellt fler poäng på det underlaget. För mig är det två helt olika idrotter. Jag vet inte om det finns någon annan serie i världen som kan ha så olika underlag. Det kan vara en typ av konstgräs till en typ av gräsplan, säger han.

Annons

IFK Norrköping är allsvenskans bästa konstgräslag, men på gräs är man sämre. Laget tränar inte heller på gräs inför matcherna på underlaget.

- Det är lite skillnader, vi tränar i princip aldrig på gräs heller utan spelar bara bortamatcher på gräs. På så sätt kanske vi ska träna någon träning innan så man har lite mer känn på skruvdobb och passningar och studsar och så där, det får vi ta nästa år, säger Kalle Holmberg.

Peking-kollegan Henrik Castegren menar att man inte spelar på olika sätt på de olika underlagen, utan att det handlar om mindre justeringar.

- Vi kräver fortfarande lika mycket av varandra och i grund och botten är det samma sak vad vi behöver göra för att vinna. Sen såklart får du skruva lite på det här hjulet för att det ska bli så bra inriktad för dagens uppgift. Det är väl dit man behöver komma att man som lag och som grupp har den flexibilitet att du kan vinna matcher på olika sätt. Sätt till den här säsongen är det något vi behöver utveckla ännu mer att ta de här poängen på gräsmatcher som blivit lite lidande det här året. 

Annons
Publicerad 2018-11-26 kl 16:12
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS