Det satt hårt inne i lördags. Men 0-0-resultatet mot Halmstads BK gjorde Malmö FF till svenska mästare för andra året i rad, efter att ha missat guldet både 2018 och 2019. Sedan SM-titeln 2010 – det första efter några väldigt tunga år – är det svårt att hitta mer än någon enstaka säsong där MFF inte utvecklats som klubb.
Det har blivit ytterligare sex guld efter 2010, tre Champions League-gruppspel och två sextondelsfinaler i Europa League. Sportchefen Daniel Andersson har precis vunnit sitt åttonde SM-guld som spelare eller ledare i Malmö FF.
- Nej, det är klart att det är svårt att sätta känslor på det – man är så lycklig. Det kommer ta lite tid att ta in det faktiskt, säger Daniel Andersson.
Hur säker var du på att ni skulle greja det, sett till hela hösten?
- Det har ju svängt hela tiden. Det har varit ur en, sedan tänkte man att det här fixar vi, sedan tappade vi det igen och sedan bjöds man tillbaka. Man har ju aldrig varit säker, och det är klart att man gick in till den här matchen med ett jäkla bra läge. Men Halmstad är luriga, det visste vi, det satt hårt åt igen.
Utanför planen sker det stora organisatoriska förändringar i klubben redan efter nyår. Andersson får titeln sportdirektör och ges ett mer övergripande ansvar i den sportsliga ledningen. Andreas Georgson är redan på plats och tar över Anderssons sportchefsuppdrag efter kortare sejourer som assisterande tränare i Arsenal och Brentford.
IFK Värnamos succétränare Robin Asterhed blir i sin tur chefsscout efter att Vito Stavljanin lämnat posten för att bli sportchef i Öster. Både Asterhed och Georgson har en lång bakgrund i klubbens ungdomsverksamhet – att utveckla talanger är fortsatt en prioritering liksom mer namnkunniga nyförvärv är.
Under året värvade MFF till exempel Veljko Birmancevic och Sergio Peña för tio miljoner kronor var, löste ett dyrt Antonio Colak-lån, men hittade också kontraktslösa prestigeförvärv som Niklas Moisander.
- Vi har bytt väldigt många spelare under året, det är många som kommit in under sommaren. Kan man bygga vidare på de spelarna har vi något starkt att bygga vidare på, och det är klart att det kanske kommer någon ny till det om det försvinner någon. Jag tycker att stommen är fantastiskt bra och intressant, vi har mycket att jobba med. Det är väl egentligen så man jobbar – blir bättre och bättre med de spelarna man har och så försöker man sätta till något ännu vassare, säger Andersson.
En annan centralfigur i framgångarna är förstås tränaren Jon Dahl Tomasson, som implementerat ett spel som blivit effektivare och mer svårstoppat sedan hans debutsäsong i klubben 2020. Han hoppas bland annat på att MFF nästa år slipper skadekrisen som följde i spåren efter Champions League-avancemanget i år, och dansken vill se bättre resultat om de kvalificerar sig till gruppspelet även nästa höst.
- Om du kollar på våra två säsonger – det kom in en ny tränare efter att vi inte vunnit på två säsonger – och vi vinner och utvecklar också spelet jag vill spela fotboll på. Sedan förra året har vi blivit bättre på samtliga parametrar. Sedan har vi haft riktigt många skador och det har varit många utmaningar med att i realiteten spela i två ligor. Med det i åtanke kan vi bevisa ännu mer och bli ännu bättre på att göra de rätta sakerna – det tycker jag att vi kan bli mycket bättre på. Jag är hungrig i förhållande till att vi ska bli bättre, säger Jon Dahl Tomasson.
MFF vann allsvenskan med nio poängs marginal till tvåan förra året. 2021 var det målskillnaden som skiljde dem och AIK åt, men gällande motivationen verkar spelarna beslutsamma inför nästa år.
- Det är väl vi själva som är vår största utmanare egentligen. Vi vill hela tiden bli bättre än vi varit året innan. Nästa år så hoppas vi ta mer än 59 poäng och sedan kvala in till Champions League igen så klart, så man hela tiden utvecklas och inte blir bekväm, säger Franz Brorsson och svarar på vad som talar för laget 2022:
- Vinnarkulturen här och kvalitén i laget – det är den bästa truppen ju. Så länge vi inte tar något för givet så vinner vi igen.
Mittbacken är ett exempel på en spelare som klubben kan vara stolt över. Han utbildades under tonåren i MFF och har som A-lagsspelare lyckats vinna fyra SM-guld – vid 25 års ålder.
- Jag blir inte mätt i alla fall. Jag siktar på... tvåsiffrigt hade varit fint, säger Franz Brorsson.