Sedan en tid är Daniel Kindberg på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. I dagarna presenterade det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem (som Kindberg var vd för fram till några dagar efter att han blev brottsmisstänkt) sin internutredning rörande ÖFK:s ordförande (tar just nu en time out från styrelsearbetet) och i samband med det slog företaget fast att man är en del av den kedja av ekonomiska transaktioner som Ekobrottsmyndigheten just nu utreder.
Östersundshem uppger att 10,7 miljoner kronor försvunnit ut ur bolaget via "saltade" fakturor (som enligt företagets tf vd Christen Sundin attesterats av just Kindberg och ÖFK:s vice ordförande Hans Carlsson) och bostadsbolaget förklarar att man kunnat följa pengarna på ett sätt som gör att man kan konstatera att 4,6 miljoner kronor av den nämnda summan till slut hamnat hos Östersunds FK i form av sponsring.
Men de nya uppgifterna har inte fått Svenska Fotbollförbundet att överväga ett agerande i frågan.
- Vi följer naturligtvis utvecklingen. Det är ju flera utredningar som pågår samtidigt. Det är klart att vi följer det här. Samtidigt vill vi att den rättsliga processen ska ha sin gång, innan vi går in och gör något. Vi kommer inte dra igång någon parallell utredning vid sidan om. Vi måste avvakta den rättsliga utvecklingen av det här innan vi aktiverar oss, säger licensnämndens sekreterare Kjell Sahlström.
Måste ett agerande klassas som brottsligt för att det ska kunna ses som regelöverträdelse även för förbundets del?
- Vi får ju se. Vi ska inte föregripa beslut. Vi får avvakta och se, vad de kommer fram till.
Det som kom fram i samband med att Östersundshem släppte sin internutredning, förändrar det er bild av situationen?
- Nej, det kan jag inte säga. Vi får följa det här. Det är lite för tidigt att ge sig in i det här just nu.
Ett eventuellt åtal kommer att dröja till i höst, så hur ser ni på risken att det kan dra ut på tiden och att det vid en eventuell fällande dom blir på det sättet att misstankarna funnits under en lång tid utan att förbundet gjort något?
- Den frågan är bra ställd, för vi har haft liknande fall tidigare där skatteärenden tagit lång tid innan vi fick ett beslut. Det är en bra ställd fråga, men det är ändå så att vi vill göra det på det här sättet. Vi låter det rättsliga ha sin gång. Det vore väldigt olyckligt om vi kom i ofas med olika myndigheter, säger Kjell Sahlström.
Det finns en möjlighet för Svenska Fotbollförbundet att straffa både individer och föreningar i den här typen av lägen. I förbundets tävlingsbestämmelser står det bland annat följande:
"Såvida det inte finns särskilda skäl ska förenings representationslag flyttas ned i seriesystemet när föreningen på annat sätt, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende".
Ett beslut om nedflyttning måste fattas av SvFF:s representantskapsmöte (årligt möte). Vidare kan "förening bli föremål för bestraffning enligt RF:s bestraffningsregler. Om det finns särskilda skäl för att inte besluta om nedflyttning får i stället böter utdömas enligt 14 kap. RF:s stadgar".
I det nämnda kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar står det att bestraffning kan ådömas "den som inom ramen för idrottslig verksamhet gjort sig skyldig till ekonomisk oegentlighet som allvarligt skadat idrottens anseende".
För att förbundet ska kunna utdöma straff i en sådan här fråga måste en anmälan inkomma till disciplinnämnden, som är den instans som fattar eventuella beslut.
Noteras bör att när IFK Göteborgs dåvarande kassör och klubbdirektör dömdes till fängelse för värvningen av Peter Ijeh straffades inte klubben av SvFF.