Krisen i Syrien och oroligheter på flera andra håll har medfört de största folkvandringarna på jorden sedan andra världskriget. Enligt den senaste rapporten från FN:s flyktingkommissariat befinner sig just nu 60 miljoner människor på flykt undan krig, terror och humanitära katastrofer. En merpart av dessa, omkring 40 miljoner personer, är så kallade internflyktingar som av olika skäl tvingats överge sina hem för att söka trygghet på andra platser inom den egna nationen. Men många beger sig också utomlands, och enligt FN:s beräkningar lär ungefär en miljon av dessa personer försöka ta sig till Europa under 2015.
Ofta är vägen in i EU-området dock kantad av svåra hinder och förenad med ren livsfara. Särskilt utsatt är passagen till Grekland över Medelhavet, där minst 2 600 människor omkommit hittills i år. Något som uppmärksammats extra mycket de senaste dagarna på grund av bilder föreställande döda barn och vuxna som spridits via medierna, ihop med hjärtskärande och tragiska vittnesmål från överlevande.
I Sverige finns samtidigt många som vill försöka stötta flyktingarna, och inom fotbollen pågår flera nystartade projekt. Inom herrallsvenskan handlar det hittills om åtta föreningar som genom antingen klubben eller supportrarnas försorg försöker att dra sitt strå till stacken.
Fotbollskanalen har sammanställt några av initiativen:
IF Elfsborg:
I maj bestämde sig supporterorganisationen Guliganerna för att starta projektet "LikaOlika" som syftade till att bjuda in flyktingar till de allsvenska matcherna. När Fotbollskanalen pratade med en av initiativtagarna, Glenn Holvik, beskrev han satsningen som mycket lyckad och berättade att det på mycket kort tid hade kommit in 46 000 kronor som stöd till projektet.
AIK:
Ihop med basket- och boxningssektionen bjuder fotbollen in ensamkommande flyktingar för att integrera dem i klubben. Enligt ordföranden Johan Segui handlar det bland annat om att få en meningsfull fritidssysselsättning och att lära känna svenska kamrater.
Djurgården:
I samarbete med föreningen Konyaspor och Radiohjälpens grenverksamhet Världens Barn startar Stockholmsklubben en insamling för att försöka få ihop minst 400 000 kronor. I matchen mot Helsingborg 28 september används särskilda matchtröjor som sedan ska auktioneras ut.
"Utöver detta kommer flertalet andra aktiviteter göras för att samla in pengar. Bland annat går delar av biljettintäkterna från matchen mot Helsingborg till insamlingen", skriver klubben på sin hemsida.
IFK Norrköping:
Gruppen Peking Ultras har startat en insamling för att ge ensamkommande flyktingar biljetter till allsvenskan. Projektet heter "Biljetthjälpen" och beskrivs som en ren gest av medmänsklighet.
"Vi är en brokig skara människor som kommit varandra nära genom en sak: att gå på fotboll. Så ser det ut. Fotbollen är något som förbrödrar. Fotbollen är och ska alltid vara en plats man kan komma till oavsett hur man ser ut eller vem man ligger med. Fotbollen ska vara öppen för alla. Alla har dock inte möjlighet att lägga pengar på att gå på fotboll och det är därför vi i Peking Ultras drar igång Biljetthjälpen", skriver Peking Ultras.
IFK Göteborg:
Supporterklubben Änglarna har, med idrottsföreningen som uppbackning, dragit igång en insamling genom UNICEF för att skänka pengar till katastrofarbetet ibland annat Syrien, Irak och Jemen.
Kalmar FF:
Precis som i fallet med IFK Göteborg och Änglarna samlar KFF ihop pengar genom UNICEF. Dessutom har A-lagets spelare beslutat att skänka delar av sin lön som ett led i insamlingen.
Malmö FF:
Under samlingsnamnet "MFF-familjen" samlar MFF-supportrarna in pengar genom UNICEF, och hittills handlar det om 160 000 kronor som kommit in.
Helsingborgs IF:
HIF-fansen i gruppen Kärnan har liksom flera av de andra ovan nämnda klubbarna startat en insamling i UNICEF:s regi.
"Förändring kommer inte av sig själv som en flodvåg utan kräver många bäckar. Vi vill vara en utav dem eftersom vi ser det som en självklarhet och som ett egenvärde att HIF verkar som en positiv kraft i såväl lokalsamhället som i världen som helhet", skriver fansen.