Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sef-basen positiv efter FHM-möte: "Hoppas det får en påverkan"

Allsvenskan

Svensk Elitfotboll har fått till ett möte med Folkhälsomyndigheten.
Och det var ett positivt samtal, enligt Mats Enquist.
- Jag upplever att FHM faktiskt lyssnat och läst på lite vad vi gjort, säger Sef:s generalsekreterare till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

För ett par veckor sedan rapporterade Fotbollskanalen att Folkhälsomyndigheten nobbat ett möte med Svensk Elitfotboll om publikfrågan. FHM:s besked var då att ett möte kunde bli av längre fram - och nu har det ägt rum.

På torsdagseftermiddagen träffade Folkhälsomyndigheten representanter från Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet. På agendan stod publikfrågan men också tävlandet för barn, ungdomar och breddidrottare som varit nedstängt en längre tid.

När Fotbollskanalen når Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, är han positivt inställd.

Annons

- Det var ett bra möte. De (FHM) kommer ha ett grannlaga jobb att ta igen en ganska lång nedstängning, där de behöver hitta en anpassad form för att göra stegvis öppningar, säger Enquist.

Hur upplever du att relationen med FHM varit den senaste tiden?
- Jag tycker faktiskt den har blivit bättre. Det var ett bättre möte i dag. Jag upplever att man faktiskt lyssnat och läst på lite vad vi gjort och insett att man behöver jobba igenom mer adekvata regler, säger Enquist och fortsätter:

- Vi får se vad det leder till, men jag tycker det var ett rimligt och öppet samtal. Nu får vi bara hoppas att det får en påverkan när FHM levererar någon form av svar nästa vecka. Det svaret blir naturligtvis väldigt avgörande.

Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för att arenorna i allsvenskan och superettan ska kunna utnyttja tio procent av kapaciteten, medan regeringen i nuläget har satt ett tak på 500 åskådare från 17 maj och framåt. Svensk Elitfotboll vill se en annan lösning, berättar Enquist.

Annons

- Vi har föreslagit en öppningsplan som går längre än FHM. I den första fasen, där det är som allvarligast smittläge, har vi delat upp arenorna i tre olika arenatyper. Där har vi satt taket på 15 procent eller 3 000 åskådare. Som det ser ut nu finns ett tak på 500 som slår väldigt konstigt. På Stora Valla kommer du inte upp i taket, men på Friends Arena kommer du upp i taket alldeles för fort. På Friends skulle det bara bli en procent av kapaciteten med 500 åskådare, och det har vi svårt att förstå utifrån smittskyddsorsaker.

Vad Folkhälsomyndigheten kommer fram till i sitt svar nästa vecka är oklart, men Mats Enquist är i alla fall mer hoppfull än tidigare.

- Det är inte i våra händer nu. Hur FHM och regeringen bedömer detta är upp till dem. Men den här dialogen vi hade i dag har inte funnits i Sverige på någon meningsfull grund tidigare. De senaste veckorna upplever jag att både regeringen och FHM öppnat upp för den här sortens diskussion, så det är ett bra första steg. Väldigt mycket bättre än tidigare när det bara var tvärstopp.

Annons
Publicerad 2021-05-06 kl 18:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS