Den 12 mars hade Svensk Elitfotboll, ligaorganisation för allsvenskan och superettan, ett möte med Folkhälsomyndigheten om publikfrågan. Då fick Sef presentera sin stegvisa öppningsplan vad gäller publik på läktarna (just nu får bara åtta åskådare se matcherna) och enligt organisationens generalsekreterare Mats Enquist sa då FHM att klubbarnas plan var "väldigt seriös". Ett nytt möte för att ta diskussionen vidare var då tilltänkt, enligt Enquist.
Men nu väljer myndigheten att nobba fotbollen - för tillfället.
- Vi har fått bra stöd av Riksidrottsförbundet nu. De har försökt få till stånd ett möte med Folkhälsomyndigheten, åt oss, men i dag fick vi besked från FHM om att de säger nej. Beskedet de har lämnat är att ett möte kan bli av längre fram, säger Enquist.
- De vill ta mötet längre fram, och har två motiveringar till det. De kan tänka sig ett möte när smittläget är bättre. Men då är det ju för sent, då har vi inte kunnat göra en plan innan dess. Och dels vill de avvakta att regeringen skickar ut ett nytt remissförslag på ändringar i pandemilagen.
Han fortsätter:
- Men det är nu vi behöver det (mötet). Ska man planera för längre fram måste diskussionen komma nu. Vi har också förståelse för att det är en stor smittspridning och att vi varit nedslängda, men vi behöver planera för framtiden och hur vi ska öppna upp. När vi kommit längre fram i processen med vaccinet, vad gäller då? Varför pratar man inte? Vi kan tillsammans med Folkhälsomyndigheten ta fram genomtänkta planer för framtiden.
Tidigare under tisdagen publicerade Svensk Elitfotboll ett öppet brev om publikfrågan. Sef känner att de inte kommer någon vart i diskussionerna med Folkhälsomyndigheten om en stegvis öppning av läktarna och därför vill man se regeringen agera.
"Om Folkhälsomyndigheten saknar resurser för en sådan dialog är det regeringens uppgift att lösa det. Regeringen styr riket och Sverige får inte vara sist på bollen. Vi vädjar nu till regeringen och till Stefan Löfven att säkerställa att Folkhälsomyndigheten inser situationens allvar, att myndigheten arbetar med en framkomlig lösning och att den ges de resurser som behövs för att lösa problemet", skrev Sef i brevet.
Just nu finns inget möte med någon representant från regeringen, enligt Enquist. Men förhoppningen från Sef är alltså att den politiska vägen ska ta frågan om mer publik på läktarna framåt.
Klubbarna i Sverige får bara ta emot åtta "vanliga" åskådare, men däremot ta in besökare i restauranger och på logeplatser på arenorna. I ovan nämnda brev påpekar Sef att man tagit fram ett protokoll för hur man skulle kunna ta in mer publik och att man är redo för att öppna upp läktarna "stegvis beroende på smittläge - i ett första läge med endast 15 procent eller maximalt 3000 personer på de största arenorna som till exempel Friends Arena som har en kapacitet om 50 000 sittande besökare".
Sef skriver vidare:
"I stället för att föra dialog med Svensk Elitfotboll har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett eget förslag på stegvist öppnande, helt utan något kunnande om våra evenemang. Förslaget har visserligen en trappa med stegvis öppnande precis som det vi föreslår, men myndighetens förslag tar ingen hänsyn till arenornas storlek eller arrangörens förmåga utan sätter helt enkelt ett enhetligt synnerligen lågt tak för antalet personer som tillåts på läktarna vid alla publika tillställningar. Pandemilagens skrivningar om proportionalitet och dess syfte att hitta anpassade lösningar bortser man helt ifrån. Det blir besvärande tydligt när den lilla Pressbyråkiosken på väg till arenan kan ta emot fler besökare än vi".
"Trappans första steg kan enligt myndigheten införas även vid hög smittspridning, men alltså i bästa fall först 3 maj, har ett tak på 100 personer på läktaren. På Friends Arena skulle det innebära ett avstånd på cirka 500 meter mellan varje person, vilket måste betecknas som ett närmast absurt säkerhetsavstånd även när smittspridningen är hög. Nästa steg på trappan, vid måttlig smittspridning, tillåter inte fler än 600 personer för att i det sista steget ta bort taket helt. Det innebär nästan 99% tomma stolar, vem har sådana regler ens vid HÖG smittspridning?".