Ligaorganisationen för allsvenskan och superettan, Svensk Elitfotboll, har tagit fram två medicinska protokoll som man hoppas kunna leda till ett grönt ljust från Folkhälsomyndigheten att spela matcher framöver.
I protokollet presenteras fem olika faser som fotbollen ska ta sig igenom framöver. Förhoppningen från klubbarnas sida är först och främst att kunna ta steget in i fas två, som innebär godkännande för träningsmatcher utan publik. Fas tre innebär sedan tävlingsspel inför tomma läktare, och den hoppas elitfotbollen befinna sig i snart eftersom man just nu planerar för cupkvartsfinaler den 1 juni och seriepremiärer den 14 juni.
Fas fyra? Det är spel med "med ett begränsat publikantal". Den fasen innebär att publik inte kommer att tillåtas på ståplats.
"I denna fas avser vi att endast tillåta publik på sittplats och att endast var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled är tillåtet att nyttja. Entréer till varje sektor där publik tillåts anpassas till antalet platser på respektive sektor, minimum en entré per sektor", skriver Sef i sitt protokoll.
Nästa steg, inom fas fyra, är sedan att tillåta "viss kapacitet" på ståplats för hemmasupportrar och steget efter det är att delvis öppna upp för även bortasupportrar på ståplats. Fas fem innebär sedan ett normalläge, där publik välkomnas som vanligt.
Vem eller vilka som kommer att bestämma när allsvenskan och superettan kan ta kliv in i de olika faserna? Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist säger följande till Fotbollskanalen:
- Nu har vi talat om hur vi kan göra det. Men den som måste bestämma vad som gäller, om man får göra det och i vilken fas man får befinna sig i, är någon av de tre ”myndigheterna” som är inblandade i det här fallet: Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet eller Svenska Fotbollförbundet. De har en tydlig roll i det här. Ligan har ingenting att säga till om.
Under fas fyra och endast glest utplacerad sittplatspublik är tilltåten kommer alla klubbar troligtvis inte kunna erbjuda en biljett till samtliga supportrar som köpt ett säsongskort. Hur biljetter ska fördelas ut till de som vill se matcherna? Det blir en fråga för den enskilda klubben att lösa.
- Ja, det är upp till varje klubb. Men vi pratar naturligtvis om det internt i Sef, för att se om vi kan hitta fram till något där. Men det är verkligen ett klubbeslut. Varken förbundet, RF eller ligan kommer att styra det. Men vi kanske kan enas om en hanterbar modell. Det är en av våra frågor nu. Det värsta är ju att vi fortfarande inte vet något. Det är osäkerheten som är jobbigast.
I Europa-spel är det vanligt att svenska klubbar placerar ut stolar på sittplatssektioner och använder även de delarna av arenan. Ett liknande upplägg skulle kunna bli aktuellt nu.
- Kan man använda kortsidorna med stolar på, på ett sätt som gör att det blir utglesat och det sköts på ett bra sätt så är det inget problem att ha publik där, säger Mats Enquist.
Många frågeställningar om publik, exempelvis säsongskort och hur folk som köpt dem ska återbetalas eller inte vid spel inför tomma läktare, har dykt upp för svenska klubbar i och med coronakrisen. De kommer att diskuteras på ett klubbchefsmöte på torsdag.
- Publikfrågor och säsongskortsfrågor är en sak på agendan då. Jag tror ingen klubb har ett enkelt svar på hur det här ska lösas. Det handlar mer om att vi ska försöka hjälpa varandra att hitta lösningar som är så schyssta som möjligt.
Klart står i alla fall att supporterkulturen kommer att se väldigt annorlunda ut i Sverige framöver. Exempelvis klacksupportrarna som är vana vid att stå tätt ihop och skapa stämning kommer få göra avkall på viss form av engagemang så länge publik inte är tillåtet eller åskådare måste sitta med stora avstånd mellan varandra.
Mats Enquist hoppas att supportrar har tålamod i situationen som uppstått.
- Det är två saker som är otroligt allvarliga för oss. Den ena är om vi inte får spela alls, för det slår sönder enormt mycket värden och möjligheter totalt sett. Den andra är om vi inte får spela med publik. För publiken är en totalt integrerad del av svensk elitfotboll i dag. Vi har enormt mycket bra samverkan med supportrarna och en stor del av upplevelsen kommer ju från supporterled. Så det är med blödande hjärta som vi möjligen tvingas acceptera att spela utan publik. Det har ju med corona att göra. Det är inget val vi gör. Det är tyvärr en skyldighet vi har, säger Enquist.
- Vi har löpande diskussioner framför allt med SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) och jag är sjukt glad och stolt över att de ställer upp så bra som de gör. De vet ju också att de inte gör det här för att vi vill bli av med publik. Så fort vi kan och får så vill vi få tillbaka publiken. Jag hoppas bara att alla orkar hålla ut. Någon dag kommer det här vara över. Då hoppas vi att fotbollen står stark. Det gör den om vi hjälps åt allihopa.
I Sef:s protokoll framgår det att det blir upp till varje arrangör att se till att exempelvis avstånden mellan folk på sittplats hålls under fas fyra. Klubbarna får alltså hålla koll så att supportrarna inte ställer/sätter sig i närheten av varandra och skapar klungor.
Vidare går det att läsa följande:
"Efterlevnaden av detta dokument kommer följas upp av de av Förbundsstyrelsen (SvFF:s, reds. anm) utsedda matchdelegaterna, samt vilka sanktioner som följer om arrangören inte följer dess".