Fotbollskanalen har kartlagt hur de allsvenska klubbarna satsat på spelare som är 20 år eller yngre de senaste fem åren.
I snitt får omkring 70 U20-spelare varje säsong göra minst en start eller ett inhopp i allsvenskan, visar de fem senaste årens statistik. Tittar man endast på starter ser man att omkring åtta procent av alla startplatser i allsvenskan de senaste fem säsongerna har gått till en spelare som är 20 år eller yngre. Det innebär att det i snitt finns lite mindre än en U20-spelare i varje allsvensk startelva (en plats i en startelva är nio procent).
Svensk Elitfotbolls sportdirektör Stefan Lundin menar att de allsvenska klubbarna har en vilja och en ambition om att satsa på unga spelare.
- Det ser man tydligt. Det kommer fram spelare hela tiden. Se på Norrköping i dag. De har många spelare som är fostrade i egna klubben eller i närområdet, säger Lundin.
Sportdirektören hävdar att Sverige ligger långt fram i arbetet med att få fram egenproducerade spelare (statistiken som Fotbollskanalen tagit fram innehåller dock även utländska spelare).
- Men sen när man debuterar är en annan femma. Det kan vara bra att inte debutera för ung. Men vi är bra på att ta fram spelare. Det är naturligtvis en ekonomisk fråga också. Men talangfabriken fungerar väldigt bra. U21-landslaget från i somras är ett bevis på att det finns en framgångsvåg över verksamheten just nu och U17-landslaget blev trea i VM 2013. För 10-15 år sedan hade det varit otänkbart. Så talangfabriken fungerar alldeles utmärkt.
- Problemet är att spelare tar fel beslut när man lämnar Sverige och man lämnar för tidigt. Spelare väljer klubbar som inte är rätt steg och det är ett gigantiskt problem. Men själva arbetet med att utbilda spelare är vi bra på, riktigt bra. I mördande konkurrens.
Stefan Lundin resonerar vidare:
- Spelarna har en agent och agentens drivkraft är att sälja spelare. Att spelare lämnar till fel klubb, att spelare går för tidigt och att spelare tar fel karriärsval, det är ett problem vi har.
Hur får man spelarna att stanna kvar längre?
- Det är jättesvårt att komma åt det. Det finns ju ekonomiska krafter som driver på och man ska akta sig för att vara för dömande. Det kan många gånger vara ett svårt beslut. Att man som tonåring erbjuds tio gånger högre lön utomlands jämfört med den man har i Sverige, det är inte lätt. Men det gäller att försöka få spelare att orka och våga investera tid i att vara kvar.
- Att se till att vara i en av våra bästa klubbar i Sverige innan man flyttar vidare till en högre rankad liga och att man har ett sportsligt och ekonomiskt värde är viktigt. Det är viktigt att man inte går som talang, utan som etablerad spelare.
Sef:s sportdirektör fortsätter:
- Om det är något som finns i Europa så är det talanger. Vi är inte speciellt unika i Sverige och det finns massvis av talanger från andra delar av världen där. Och spelare blir ofta skadade när de går för tidigt. Det är lätt att man blir utbytbar. Det mest lysande exemplet för hur man ska göra är Zlatan. Han spelade till och med i superettan med Malmö och var i klubben mellan att han var tolv och 19 år. Han gick igenom deras utbildningsverksamhet, han väntade till att han var en etablerad spelare som Ajax la den överlägset högsta övergångssiffran någonsin i Sverige på. Därför kunde de inte bara byta ut honom, han hade ju kostat pengar och då fick de en drivkraft att utveckla honom vidare. Han hamnade ju sen i en italiensk klubb.
Lundin avslutar:
- Man ska se till att vara en riktigt stor stjärna i allsvenskan och sen flytta när man har ett värde som gör att klubben satsar på dig. Talanger är utbytbara.