Det kan bli minskad publik på allsvenska matcher. I en intervju med Fotbollskanalen säger polisen Per Engström att det är en självklarthet och riktar samtidigt hård kritik mot fotbollen för att inte vilja ta tag i problemen.
När Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, får ta del av polisens kommentarer blir han väldigt förbryllad.
- Oj, det var sensationellt. Wow. Det här är första gången jag verkligen blev satt på pottan i dessa frågor. Det var så mycket märkligheter i det uttalandet att jag inte vet var jag ska börja. Det är lite som att säga ”hugg av huvudet så slipper ni huvudvärk, vill ni inte det?”. Vi har sagt med tydlighet att våra mål är att ha fulla läktare, hög stämning OCH lösa de problem som kan uppstå. Det lyckas vi oftast med, men ännu finns en del kvarvarande bekymmer att arbeta med. Självklart vill vi lösa dem, det är väl ingen vettig person som kan tro något annat?
Per Engström säger bland annat:
”Fotbollen har alltid snackat ihop sig med supportrarna då de alltid kommer och säger samma saker. De tillsammans skyller på olika åtgärder, men sedan så kommer vi inte fram till något”.
- Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är verkligen häpnadsväckande. Om det här vore polisens officiella inställning så hade vi stora problem att arbeta med, men tack och lov finns väldigt många fantastiska poliser som arbetar tillsammans med oss för att lösa problem och hitta gemensamma och konstruktiva vägar framåt. Vi har medvetet närmat oss supporterorganisationerna, och det har varit det bästa beslut vi tagit. Jag fattar inte Engströms kritik mot det?
Hur upplever du dialogen med polisen?
- Det är väldigt komplext. Det har polariserats mer och vi har väl tyvärr gått isär lite det senaste året. Samtidigt har vi sett stora framsteg på operativ nivå. I stora delar av landet har utvecklingen också varit väldigt bra i samarbetet mellan fotbollen och polisen. Det här uttalandet från Per Engström får väl i så fall spegla hans egen uppfattning, men om det här skulle vara en samlad bild från polisen skulle det göra mig oerhört förvånad. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga. Det är så fullständigt häpnadsväckande, det här uttalandet. Förutom att det är grovt felaktigt är det dessutom väldigt offensivt och skuldbeläggande. Det är tråkigt att han har den attityden, det speglar kanske en del ovilja att sätta sig in i vår situation. Vi vill kunna spela fotboll inför fulla läktare, och få hjälp från polisen att komma tillrätta med de störningar som finns kvar. Inte få beskedet att vi måste ta bort publiken.
Enquist fortsätter med betona att fotbollsrörelsen absolut ser samma problem som polisen, men att det inte är där polariseringen ligger.
- När det gäller att identifiera vilka problem som finns är vi faktiskt helt överens och det är därför jag blir lite ställd över vad Per Engström säger. Jag upplever att polariseringen snarare ligger i att man har olika vägar att nå målet. Att vara oense om hur man ska ta sig fram till att lösa problemen är inte samma sak som att man inte vill lösa problemen. Det gör mig lite bestört att höra ett sådant här uttalande just därför. Vi lever utifrån samma regler och förordningar i samhället som polisen och har ingen avvikande uppfattning om vad som ska gälla. Däremot kan vi vara väldigt oense om vilka metoder som leder till framgång. Där är det bra att samarbeta för att hitta vägar framåt och då hjälper inte det här anklagande tonsättet. Det leder ingen vart.
- De metoder vi använder för att komma till rätta med problemen är definitivt inget som står i strid med forskning eller erfarenheter från andra länder, så jag förstår verkligen inte vad Per Engström försöker säga. Men det är klart. Det finns väl en falang som förespråkar att fotbollen själva ska köpa batonger och gå in med hårdare tag på egen hand men det är inte den metod vi vill använda eller tror skulle ha någon framgång. Vi har kommit långt i arbetet med att inkludera supporters, klubbar och polis i planeringen inför våra evenemang. Det har definitivt stärkt det positiva i de publikfester som präglade 2015. Sedan finns frågor kvar att lösa, och de vill vi komma tillrätta med de negativa undantagen på ett klokt sätt som kan ge framgång - inte med hjälp av reptilhjärnan. Vi har stöd av internationella erfarenheter, av relationen med SFSU, av Fryshuset och av ENABLE-projektet i att arbeta fram dessa lösningar. Jag är säker på att detta också inkluderar polisen, oavsett Per Engströms egna uppfattning.
Hör Enquist uttala sig om polisens utspel i spelaren ovan.