I torsdags stod det i och med en presskonferens med Folkhälsomyndigheten klart att ett besked om publik på de svenska fotbollsläktarna dröjer som minst till augusti. Detta samtidigt som flera andra länder dikuterar att öppna upp sina läktare, där exempelvis Danmark redan tillåtit åskådare på sina matcher.
- Jag kan säga att ju bättre folk är på att hålla social distansering, tvätta händerna och hålla sig hemma när man är sjuk, desto större är chanserna att spela elitfotboll med publik, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under torsdagens presskonferens enligt Expressen.
Nu berättar Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist för TT att man hört av sig till Folkhälsomyndigheten om att få vägledning i hur publik successivt ska kunna återvända till läktarna, men att man inte fått svar. Han menar att det finns en mängd frågor som måste diskuteras en bra tid innan läktarna öppnas, som exempelvis hur besökarna ska spridas ut på läktaren och om klackar och bortasupportrar ska tillåtas.
Enquist tar upp Danmark som ett positivt exempel efter att de börjat tillåta viss publik på sina läktare.
- Danmark är ett spännande exempel där både regering och hälsomyndighet tillsammans med ligan tagit fram olika scenarier som man nu testar. Där har man kommit jättelångt, säger Enquist till TT, och fortsätter:
- Vi har ganska många olika lösningar som vi tittar på och vi får ganska mycket inspiration och kunskap från våra nordiska och europeiska kollegor. Men det som skiljer oss åt är att vi inte har någon som hjälper oss i bedömningen vad som är viktigt utifrån ett smittskyddsperspektiv. Det finns ingen dialog.
- Vad som är smittskyddssäkert kan inte vi stå för. Därför tittar man med viss avundssjuka på hur andra länder har en löpande dialog som vi faktiskt inte har i Sverige. Och det gäller inte bara fotbollen utan även teatrar, musikevenemang, konserter. Allting som kräver publik.
Enquist menar att det kan vara svårt att förstå varför exempelvis en matbutik får ha en stor mängd människor i sig samtidigt som arenor inte får ha några åskådare alls. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarar till TT att han har förståelse för att det kan vara svårt att förstå.
- Det handlar om lagstiftningen, som slår mot den här typen av offentliga sammankomster, säger Carlson till TT.
Sef har sedan tidigare tagit fram medicinska protokoll för "genomförande av de professionella Sef-klubbarnas matcher under Covid-19", där det bland annat finns olika faser för hur fotbollen ska kunna återgå till normal verksamhet.
Den tredje fasen handlar om att kunna genomföra tävlingsmatcher med spel på stängd arena, vilket går nu, medan den fjärde fasen handlar om genomförande av tävlingsmatcher med "begränsat publikantal". Den femte fasen handlar i sin tur om att kunna genomföra tävlingsmatcher med "normalt publikantal".