Snart har en tredjedel spelats av årets allsvenska säsong. Supportrar har bjudit upp till stämning med sång och tifon, men det har också varit ett par negativa incidenter kopplat till matcher. Supportrar har drabbat samman med ordningsvakter, föremål har kastats in på planen och i helgen avbröts IFK Göteborg-Varbergs Bois efter ett inkastat knallskott.
Svenska Fotbollssupporterunionens (SFSU) ordförande Isak Edén tycker att det varit mycket positivt under säsongsupptakten, men menar också att det är bra att de individer, som inte gör rätt för sig, blir straffade för det.
- Dels ska man komma ihåg att det varit väldigt många publikfester, en väldigt bra stämning på matcher och otroliga tifon. Det är den stora kollektiva vinsten nu efter pandemin, att publiken verkligen hittat tillbaka till läktarna. Vi har återgått till att vara ledande i Europa vad gäller läktarkultur, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Vi ska inte gå in på alla händelser i detalj, men det viktigaste att komma ihåg är att det är individer som gjort många av de här handlingarna och i många fall har individerna identifierats och straffats. Det är så man vill ha det, och inte som tidigare att man straffar kollektivet. På Blåvitt-matchen blev den personen omhändertagen ganska snabbt, och även Häcken-supportrar blev omhändertagna och så vidare.
- Det tyder ändå på att det går åt rätt håll, att man identifierar individerna som gör handlingar, som man inte får göra, och sedan fokuserar man på det positiva, den bra supporterkulturen, så det är det positiva som blir normen och att man tar bort individerna som inte gör det man får göra.
Vad kan SFSU göra för att få bort individer som gör sådana saker?
- Det är svårt för SFSU, och vi är ingen rättslig enhet, som kan stänga av folk. Det handlar om att föra en dialog med alla berörda parter och ha en samverkan om hur man kan komma tillrätta med det här. Sedan ligger mycket på arrangörerna och polisen att identifiera individerna som gör grejer som man inte får göra. Det är det viktigaste, och att däremellan ha en dialog för att underlätta så mycket som möjligt för den positiva delen, fokusera på den och få tillbaka publiken ännu mer, säger han och fortsätter:
- Sedan gäller det att ha en samverkan kring problemet, så man inte pratar om varandra, utan med varandra. Det är ingen i SFSU eller någon annan som vill att någon ska kasta en "banger". Det är underförstått och självklart.
Är du orolig över att negativa incidenter kan påverka den breda massans bild av supportrar som grupp?
- Om matcher avbryts och det kastas "bangers" är det klart att folk kan få en bild. Det är därför det är viktigt att ha två bollar i luften samtidigt. Det är klart att vi måste komma åt individerna som gör det här, men det får heller inte bli enbart det narrativet. Att en individ kastar en "banger" är inte det som definierar svensk supporterkultur. Det är viktigt att prata om båda delarna och det måste finnas en balans mellan ämnena. I de allra flesta matcherna är det problemfritt och den stora massan är positiv.
Han fortsätter:
- Det handlar för vår och allas del om att hålla det på en sansad och balanserad nivå. Vi vill inte heller ha de här incidenterna och än så länge får man väl ändå säga att det är relativt få incidenter med tanke på hur mycket publik det är och hur många matcher som varit. Man får jobba med det och prata om båda delarna, men än så länge känner jag ingen större oro.