Fotbollskanalen kunde under tisdagen berätta om Svenska Fotbollförbundets nuvarande förslag till nytt regelverk rörande säkerhetsfrågor i allsvenskan och superettan, vilket det ska röstas om på representantskapsmötet i slutet av året.
Förslaget har tagits fram utan att supporterkollektivet, genom exempelvis paraplyorganisationen SFSU, varit inblandat.
- Jag tycker det är väldigt märkligt och konstigt. Men det är kanske inte så förvånande heller. Den dialogen har kanske inte varit toppen genom åren. Men vi hade ändå ett möte i vintras där vi sa att det vore bra om vi kan få en ”heads up” eller liknande vid sådana här situationer, säger SFSU:s ordförande Isak Edén.
- De säger att det bara är ett förslag men om jag jobbat med något i sju månader skulle jag vilja få till en förankring om att det är vettigt.
Hur har reaktionerna varit i dag?
- Det räcker med att kolla sociala medier för att se frustrationen. Och det är många av våra aktiva medlemmar som har hört av sig. Vår styrelsechatt har gått varm också. Det är klart att det varit mycket reaktioner.
Edén är inte bara kritisk till själva processen, utan också till delar av innehållet.
- Det är en hel del förslag som är mer eller mindre befängda.
- Det är som att man inte litar på klubbar eller supportrar. Att man ska granska banderoller… och skriva in i tävlingsbestämmelser att exempelvis hets mot folkgrupp är förbjudet? Det säger ju lagen också. Varför ska det in i bestämmelser? Hur många banderoller med hets mot folkgrupp har vi haft? Jag kan inte komma på några. Så vad vill man åt? Och vem bestämmer vad som är okej?
Han menar att det som han anser blivit fel hade kunnat undvikas utan problem.
- Det är mycket (av det som SvFF föreslår) som redan sköts lokalt. Nu ska allt införas för 32 klubbar, trots att varje klubb har sina förutsättningar.
- Bara grejen om att inte sälja petflaskor är konstigt. Det är en sak att det på de stora arenorna inte säljs petflaskor. Men ska inte Utsikten få sälja en petflaska?
En annan sak som skapar frågor för SFSU-basen är kravet på att klacksektioner ska vara placerade på kortsidan av en arena.
- Hur definierar man vad som är en klacksektion?
- Det är väldigt mycket som inte är förankrat. Det hade man kunnat räkna ut om man pratat med de som går på fotboll.
Nu tänker SFSU försöka göra sin röst hörd i frågan via klubbarna som deras medlemmar är medlemmar i, och ligaorganisationen.
- Vi har ju en dialog med Svensk Elitfotboll, inte bara i dag, och det är den som vi främst får ha nu. Förbundet har ju förklarat nu att det är ingen idé att prata med oss trots att en stor del av det här rör supportrar.
Edén tycker att SFSU borde fått komma in med ett eget yttrande, precis som de röstberättigade vid representantskapsmötet, inför det att SvFF tar fram sitt slutgiltiga förslag.
- Absolut. Vi fick vara en remissinstans kring VAR-frågan. Då fick vi lämna in ett remissvar. Det hade varit rimligt att det var likadant här.
Allmänna Supporterklubben, en av AIK:s supporterorganisationer, har också riktat skarp kritik mot SvFF efter Fotbollskanalens publicering under tisdagen. I ett uttalande skriver man bland annat:
"Förslagen som läggs fram är förkastliga, farliga och rent av vansinniga. Exempelvis föreslår förbundet vad som i praktiken innebär att klubbarna ska censurera tifon och budskapsbanderoller".
ASK meddelar vidare att man ”kommer att motarbeta SvFF:s förslag med alla de verktyg som vi har tillgång till”.
Även Bajen Fans, en av Hammarbys supporterorganisationer, riktar en känga mot förslaget.
"Bajen Fans anser att SvFF:s förslag på nytt säkerhetsregelverk är ett hot mot den fria läktarkulturen. Vi kommer naturligtvis att jobba för att detta förslag aldrig blir verklighet", skriver Bajen Fans på X.
SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman har sagt följande om det faktum att förslaget inte förankrats hos SFSU under arbetets gång:
- Det är säkert så att det kommer komma reaktioner och funderingar därifrån, via klubbarna. Men jag vill vara tydlig med att det här bara är ett förslag och att det följer den sedvanliga ordningen. Det här ska röstas fram demokratiskt.