De två senaste säsongerna har flera olika tränare försökt få ordning på IFK Norrköping - utan att ha lyckats.
I juli 2022 tvingades Rikard Norling lämna och ersattes en kort period av Anes Mravac och Vedran Vucicevic. I augusti samma år tog Glen Riddersholm över och ledde laget i ett och ett halvt år innan han fick sparken.
Under 2024 var det Andreas Alm som ledde laget, men efter säsongen tvingades även han lämna.
Efter tre år i botten är det nu Martin Falk som ska göra ett försök att lyfta "Peking".
- Första tiden har varit otroligt bra. När vi startade upp årets säsong så samlade Magni (Fannberg, sportchef) hela föreningen och berättade om vilken riktning vi ska ta och på det sättet är det en bra start utifrån att alla är i samma båt, säger han till Fotbollskanalen.
Martin Falk är 29 år och därmed allsvenskans yngste tränare. Innan 2020 hade han aldrig varit tränare i ett seniorlag utan var då i olika ungdomslag samtidigt som han själv spelade bandy på elitnivå.
Säsongen 2020 blev han assisterande tränare i Sandviken som då spelade i Ettan och 2021 tog han över som huvudtränare.
Säsongen 2022 och 2023 var Falk assisterande i AIK och 2023 hade han en liknande roll i Malmö FF.
Det här är alltså första gången som han är huvudtränare i ett lag högre upp än Ettan.
- Jag är ödmjuk inför uppgiften och förstår att jag kommer att göra misstag och kommer att lära mig under tiden, men jag har en jäkla bra backning från tränarteamet och framför allt en styrka att kunna bolla saker med Magni som också har gjort den här resan och varit huvudtränare, säger han och fortsätter:
- Jag kommer alltid att vara min största kritiker. Jag vill inte lämna något åt slumpen utan vill vara noggrann och strukturerad i mitt arbete. Själva arbetsprocessen är jag redan väldigt klar med hur jag vill att det ska se ut. Jag har lärt mig så mycket av alla huvudtränare som jag jobbade med i AIK och Malmö FF. Jag har fortfarande kontakt med alla och har också byggt ett nätverk där jag kan bolla saker.
Du är yngre än flera av dina tongivande spelare - hur ser du på det?
- Jag har faktiskt inte tänkt på det. Men det är jag ju. Om spelarna känner att jag inbringar en kompetens till laget, att jag är tydlig och att de känner utveckling under mig, då tror jag inte att det kommer att vara något problem. Skulle inte spelarna känna det, då kommer det vara ett problem.
I AIK var Falk först assisterande åt Bartosz Grzelak och sedan åt Andreas Brännström. I Malmö FF till Henrik Rydström, där det blev två SM-guld, en cuptitel och spel i Europa League.
Men det är inte de enda han pratar med för att få tips och råd. Falk bollar också med två tränare som åldersmässigt har varit i liknande situation: Alfred Johansson, 34, och Fabian Hürzeler, 31.
- Jag pratar mycket med Alfred i Rosenborg, som tog över det laget när man var i en tuffare period. Jag har pratat mycket med Fabian som tränar Brighton och som jag lärde känna förra året, som också är en ung tränare men som är på den yttersta nivån. Det är viktigt att kunna bolla saker, säger han.
- Men jag hade inte tagit det här jobbet om jag inte hade känt mig väldigt redo för det. Jag har väldigt stor respekt för Norrköping och om jag hade känt att jag inte var klar för att kunna driva det här framåt och på en bra väg då hade jag inte velat ha det. Men jag tror att jag är rätt person för uppdraget.
Hur känner du Alfred och Fabian?
- Alfred jobbade jag med i akademin i AIK, innan han gick till FC Köpenhamn. Då kom jag från Västerås SK och han hade jobbat i Djurgården och AIK, och han tog mig under vingarna. Jag lärde mig otroligt mycket av honom. Jag har mycket kontakt med båda. Alfred var en som jag tog kontakt med i den här processen, han hade bra tips på vilka kritiska frågor man kunde ställa, ungefär som han gjorde innan han tog uppdraget i Rosenborg.
Fabian Hürzeler lärde Martin Falk känna genom Brightons analytiker Max Lesser.
- Max hörde av sig när jag var i Malmö och ville prata fotboll. Då blev vi en liten grupp som började byta idéer med varandra. Jag pratade med honom senast i går och bollade en del saker. Vi har bland annat använt landslagsuppehållen till att kunna fortbilda och utbyta idéer. Via Max kom jag i kontakt med Fabian. Fabian är ju väldigt ung för att vara en Premier League-tränare, men har sinnessjukt bra idéer och är en otrolig ledare. Han är en stor inspiration. Så det har varit intressant att höra om deras processer.
Vad pratar du med Fabian om?
- Just nu pratar vi mest om olika delar i spelet. Vi har många liknande idéer. Man hittar saker i träningsmetodik som man kan se hur det blir på mitt sätt och på hans. Han är väldigt tydlig med att när han gick dit (till Brighton), och det känner jag också för min egen del, att det kommer alltid att vara en stämpel på oss som är unga. Visst, jag är en ung människa, men bara för det så känner jag inte att jag är en ung tränare. Jag har ändå varit det i tio år. Det är inte så att jag går ut på mitt första fotbollspass.
- Men jag ser det också som en styrka, och det pratade vi om en gång, att vi kan förstå spelarnas behov bättre. Att vi kan ha en starkare relation och kunna förstå var de är i livet. Det kan i sin tur göra att man kan ställa ännu högre krav.
Vad lärde du dig av Bartosz Grzelak?
- Han var extremt skicklig på att driva tränarteamet. Strukturen på arbetsveckan för att skapa ett effektivt team, väldigt tydliga roller ute på planen om vad som förväntades. Han var krävande. Mycket av de ledarskapsdelarna var fantastiska.
Andreas Brännström?
- Jag gillade att han kunde vara nära spelarna och förstå deras behov. Om man tittar tillbaka så ser man att han alltid har fått ihop väldigt starka grupper. Men också taktiska saker, hur han gillade att överbelasta centrala ytor för att kunna skapa kontroll.
Henrik Rydström?
- Det hårda jobbet som han lägger ner är helt sjukt. Att han orkar gnugga natt efter natt. Han gör verkligen allt för sina spelare. Rent spelidémässigt så är jag väldigt inspirerad av honom och hur han kan, inom väldigt tydliga ramar och hård kravställan vad gäller arbetet i båda riktningarna, hitta en frihet för spelarna, som han till exempel utvecklade AC:s (Anders Christiansen) roll.
- Också hur han fick ut maximalt av Sebastian Nanasi, som ur spelarutvecklingsperspektivet jobbade så mycket extra. Men även gubbe 13 till 24. Inte bara startspelarna. Han la så mycket tid på varje individ, det var i möten, på planen. Han var briljant på det där.
Är det någon mer du inspireras av?
- Jag tittar mycket på internationell fotboll och försöker att ta referenser därifrån. Nils Heingård som är assisterande tränare i AIK pratar jag väldigt mycket fotboll med. Han är så jävla bra. Sedan Kim Hellberg, den resan han har gjort med Hammarby och även Värnamo är stark.
Har du under din tid som assisterande velat vara huvudtränare, eller vetat om att det är det som du vill vara?
- Nej faktiskt inte. Min drivkraft är att jobba med jäkligt kompetenta människor, en driven spelargrupp och en förening som vill något. Om jag är assisterande, analytiker eller scout till slut... men nu trivs jag bra i rollen som huvudtränare eftersom jag tycker att det är roligt att driva ett tränarteam och att skapa en högpresterande kultur och att få folk att växa i sina roller. Det är en rolig grej att jobba med och jag tycker att jag är bra på det.
Har du känt dig begränsad när du varit assisterande och känt att du har mer i dig än det du fick göra då?
- Nej faktiskt inte. Men jag tror att det beror på att jag haft väldigt bra samtal inför de uppdragen med tränarna jag skulle jobba med. Så att det har lirat med hur man ser på fotboll och också hur man ser på ledarskap och hur man skapar en utvecklande miljö. Så då har jag inte gjort det. Men om jag hade jobbat med någon som kanske inte sett på fotboll på samma sätt, då hade kanske varit svårare.
Förra säsongen slutade IFK Norrköping elva i allsvenskan, bara tre poäng före Värnamo som hamnade på kval. Det var i den näst sista omgången som man säkrade nytt kontrakt.
Nu vill Martin Falk förändra klubben.
- Jag vill inte recensera det som har varit. Det enda jag kan säga, som jag känner nu, är att vi kommer att spela på ett annorlunda sätt och då finns det väldigt mycket dolt i spelartruppen som man kanske inte har sett. Jag tror att man kan se helt andra egenskaper av vissa spelare nu. Vi kommer att vara ett lite annorlunda lag. Supportrarna kan förvänta sig att spelare som de kanske nästan har dömt ut kommer att kunna blomma nu, säger han.
Är det någon speciell spelare som du tänker på?
- Det kommer att ställas mycket högre krav på presspelet i den högsta linjen, och det kommer att ställas mycket högre krav utifrån min bild på spelbarheten i de centrala ytorna för sexorna och mittbackarna vad gäller presstålighet och de bitarna. Då kanske vissa kommer att ploppa upp. Men min bedömning så här långt är att det finns extremt många unga spännande spelare. Under de här veckorna har vi haft Noel (Sernelius) och Åke (Andersson) som har varit uppe och kört och har visat framfötterna.
När man pratar med folk i IFK Norrköping så är det tydligt att 17-årige Åke Andersson varit framträdande på årets första träningar och när Fotbollskanalen var på plats i Spanien och följde det svenska P18-landslaget i oktober så var 18-årige Noel Sernelius en av lagets bästa spelare.
- Båda har varit superintressanta här i början. Först och främst är de väldigt hungriga och drivna spelare, de vill verkligen utvecklas och är ute och tävlar på varje träning. De visar ingen respekt utan är här och tävlar på riktigt. De har skött sig väldigt bra under uppehållet och kommit förberedda in i säsongen för att kunna tävla från start. De har gjort det väldigt bra hittills, säger Falk.
Om Martin Falk ska ta med sig en sak från IFK Norrköpings fjolår så är det att laget i perioder fick lida en del men att det stärkte gruppen.
- Att säkra kontraktet skapar en jäkla stark känsla, det såg man efter matchen mot AIK då kontraktet säkrades. Man såg lättnaden, glädjen och passionen från spelarna. De blödde verkligen ute på plan. Det är en styrka som vi kan ta in här. För vi kommer lida i år också. Vi kommer att ha bra stunder och vi kommer att ha dåliga stunder. Hur vi tar igenom oss de här stunderna kommer att vara viktigt, säger han.
Hur ser din arbetsbeskrivning ut?
- Klubben har valt en riktning och jag ska komma hit och göra det som är beställt. Det är också för att jag matchar med det som klubben har beställt. Jag ska komma hit och sätta en ny identitet.
- Vi ska spela en lite mer offensiv fotboll. Vi vill pressa högre för att vinna boll högre upp och för att skapa fler målchanser. Vi vill sätta de offensiva spelarna i lite mer situationer högre upp. Vi vill dominera matcher oftare. Men det kommer också att vara perioder där vi får försvara lågt och lida, och då gäller det att vi är bäst på det också, säger Falk som också vill jobba med spelarutveckling.
- Så helheten med att driva lag i process och också att driva de individuellas utveckling i lagets kontext.
Med tanke på att IFK Norrköping har kämpat i botten under de senaste säsongerna, vad är utmaningarna med att i princip ha samma spelarmaterial och plötsligt ändra spelsätt?
- Redan nu ser man intentioner av att vi har fått till saker på bara en vecka. Men det kommer ju att ta tid. Vi måste utveckla över tid och få kontinuitet i spelargrupp och tränarstab. Vi ska förändra saker, men det måste få ta sin tid. Men jag såg mer utmaningar inför förra veckan än vad jag ser nu. Nu ser jag mycket mer möjligheter. För så snabbt som vi har lyckats få till saker så ser jag möjligheter.
Med tanke på att det har gått tungt för Norrköping - hur får du mod och självförtroende till spelarna att hela tiden våga köra på den nya idén?
- Jag har kommit in med en idé som är väl genomarbetad och klubben har valt inriktning. Vi har så klart pratat om vad vi gör om vi åker på en stor torsk i premiären efter att ha spelat så här med hög press. Är diskussionen då om vi ska pressa högt eller inte, eller är det hur vi ska pressa bättre?
- Nu har vi förankrat det. Det var en väldigt viktig del för mig. För om inte vi i ledningen och staben kommer att ha modet då är det svårt att ha överföring på spelarna. Allt kommer ner till träningen, feedbacken och att det är en jäkligt tydlig förväntan utifrån vilka principer vi har.
När du nu vill att alla spelare ska ha mod att hela tiden våga köra på den nya idén - hur viktiga blir dina rutinerade spelare, som Christoffer Nyman, Arnor Traustason och David Moberg Karlsson, när det kommer till att visa vägen?
- Superviktiga. Nyman, Moberg, "Trasten" och även David Mitov Nilsson är ledande spelare som har varit i klubben när den har varit som bäst. De har varit här när det har gått bra och även när det gått dåligt. De vet vad som krävs här. Det är extremt fina människor som drar laget i en bra riktning.
- Det här var spelare som jag direkt ville prata med när allt blev klart i december. Då började vi förankra idén och se hur vi kan jobba tillsammans. De har varit superbra i inledningen. De ställer krav och är också väldigt omhändertagande i gruppen. De har kvalitet och erfarenhet och kan sätta ribban för de unga spelarna.
Ser du någon utmaning i att ni vill spela så här men att det inte är du och nye sportchefen Magni Fannberg som har byggt truppen?
- Jag har väldigt tydliga idéer men jag kommer inte bara kasta en idé på alla, utan vi måste också inventera. Att se i den här månaden vad spelarna har för egenskaper, vad vi får ut av att sätta en viss spelare kontra en annan spelare. Det är viktigt att förhålla sig till materialet man har.
- Men min bild av det vi har gjort hittills är att många kommer att passa väldigt bra i det. Jag kommer tillbaka till det här dolda som vi kommer att se hos spelare, där kommer det att finnas en uppsving för många. Jag är väldigt nöjd med det som finns. Jag tror att det finns väldigt mycket potential i det vi har.