Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stor intervju med Engelmark - svarar om att lyfta Sirius och Blågult-turerna: "Blev besviken"

Allsvenskan

UPPSALA. För första gången på 15 år har Andreas Engelmark en annan arbetsgivare i Sverige än Brommapojkarna.
I en stor intervju med Fotbollskanalen berättar Sirius nye tränare om:
✓ Att han var nära andra allsvenska klubbar.
✓ Nära kontakten med sina förra spelare, som Dejan Kulusevski.
✓ Att han upplevde att det var nära att han blev assisterande förbundskapten.
✓ Att flera svenska tränare snart kommer att vara i toppligor i Europa.

36:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Allsvenskan enligt Lundh och von Knorring.

En liten tid i amerikanska Columbus Crews akademi och en annan period i Svenska Fotbollsakademin, men större delen av sin tränarkarriär har Andreas Engelmark varit i Brommapojkarna.

Där har han haft flera tränaruppdrag och varit med och utvecklat spelare som Dejan Kulusevski, Carl Starfelt, Ludwig Augustinsson och Jesper Karlström.

De senaste åren var han i A-laget och hade delat ansvar med Olof Mellberg.

Nu har 41-åringen bytt miljö och är ensam beslutsfattare.

Engelmark har blivit huvudtränare i Sirius.

- Många saker är exakt samma. Det är fortfarande fotboll och mycket som är likadant. Men det är klart att det var lite annorlunda de första dagarna, att åka till en annan arbetsplats. För i Sverige har jag ju inte haft en annan arbetsplats sedan 2010. Så det var speciellt, säger han och lägger till:

Annons

- Men jag kom snabbt in i det. Det har varit kul att träffa nya kollegor och nya spelare. Det var dags för mig att ta ett steg och att få se något nytt.

Är det skillnad nu när du leder själv?
- Det är klart att det blir vissa skillnader. Nu är det jag som fattar besluten. Men i det dagliga så sitter man ändå och diskuterar saker, precis som jag gjorde med Olof i BP.

Engelmark säger att det finns mycket kompetens även i Sirius och nämner assisterande tränarna Henrik Åhnstrand och Petter Hansson, målvaktstränaren Karim Fegrouch och övergångstränaren Max Westerberg.

- Det blir många bra diskussioner, men sen är det klart att det är jag som måste fatta beslut om vilken väg vi ska ta. Men det är inte första gången jag har en sån här roll. Jag har varit huvudtränare i massa år på ungdomsnivå och det är faktiskt inte så stor skillnad när det kommer till att fatta beslut.

Annons

- Jag har ju även varit akademichef i BP och då fattar man ju beslut hela tiden i ett tempo som är enormt högt. Så just den delen är jag inte så bekymrad över. Men vi har inte börjat tävla än, och det blir andra faktorer som kommer in då.

Förra säsongen slutade Sirius nia i allsvenskan och innan det kom man åtta.

Andreas Engelmark tror att det går att lyfta laget till den övre halvan.

- Ja det tror jag att det gör. Det är målet. Vi vill göra det bättre. Det finns en hög potential i truppen, men det är en ung trupp och det gäller att få utveckling på spelarna, säger han och fortsätter:

- Sedan finns det ett gäng klubbar i allsvenskan som har betydligt större budget… jag tror att placering har varit i paritet med budget. Så vi behöver överprestera om vi ska komma klart högre.

Har du någon arbetsbeskrivning?

Annons
- Ja. En del är att göra resultat. Det är också att jobba mycket med träningsmiljön, att den blir utvecklande och att vi spelar på ett sätt som är Sirius. Vi behöver ha utveckling här och nu, och så ska vi bygga en ännu starkare träningskultur.

- Det är viktigt att du alltid spelar för att vinna på träningar. Att inte bara träna för att träna.

Nu har Andreas Engelmark varit Sirius-tränare i två veckor, och han giller det han har upplevt.

- Fin och välorganiserad klubb. Bra människor. Kompetent stab. Spelare som har hög kvalitet och där vi behöver hitta en jämnhet över säsongen. Ska vi ta steg i tabellen behöver vi bli jämnare, säger han.

För en tränare i Sirius så har det kanske inte alltid varit helt enkelt. Klubben har varit bra på att sälja spelare och det har gjort att skicklighet har försvunnit gång på gång.

Annons

Så har det också varit inför den här säsongen. För tolv dagar sedan såldes mittbacken Malcolm Jeng till franska Reims och för sju dagar sedan var det målskytten Yousef Salech som flyttade till engelska Cardiff.

- Apropå arbetsbeskrivningen så är ju det här något som jag visste om när jag kom hit, att det är så som klubben vill jobba med transfers. Jag tycker att det är ett smart sätt att jobba på, för du behöver bygga kapital på något sätt. Så det är inga konstigheter. Jag var inställd på att det skulle kunna bli två försäljningar under vintern, och det har det blivit. Sedan har ju även Jakob Tånnander och Henrik Castegren lämnat då kontrakten gick ut, säger Engelmark.

Sirius-tränaren tycker att det är väldigt viktigt med kontinuitet om man ska nå framgång över tid. Och att den biten blir svår när det blir en hög omsättning.

Annons

- Så det gäller att hitta vägar för det. Vi behöver en del spelare som kan vara här över längre tid. Nu har vi till exempel värvat Ismael Diawara och förhoppningsvis kan han vara en sån, säger han.

När du tog jobbet så visste du att Jeng och Salech förmodligen skulle säljas?
- Ja. Jeng var högst troligt, och så fick jag veta att det nog skulle bli en till. Vi hade redan tagit in Tobias Anker som är ersättare till Jeng och så hade Diawara kommit in i stället för Tånnander. Så två av fyra är direkt ersatta på ett bra sätt.

Nu ska en anfallare och en högerback in?
- Förmodligen så kommer det att bli så.

Är det någon i truppen som har imponerat extra mycket?
- Det finns många med hög kvalitet och vilja att lära sig och att utvecklas. Jag ska inte nämna någon specifik utan det är kul att det är många som vill förbättra sig. Kvaliteten på gruppen med boll är väldigt hög. Faktiskt ännu bättre än vad jag hade förväntat mig. Det vi behöver få till är det kollektiva försvarsspelet, att alla försvarar på ett bra sätt.

Annons

Efter att AIK hade haft en träning på Karlberg i somras så dök Andreas Engelmark upp tillsammans med landslagsspelarna Dejan Kulusevski, Yasin Ayari och Carl Starfelt.

Engelmark som då var tränare i BP körde ett pass med stjärnorna.

Det var inte första gången som det hände.

- På somrarna har vi gjort det en del med bland annat Dejan. Nu i somras var Starfelt också med, och även Yasin.

Hur kommer det sig?
- Jag känner killarna. Dejan till exempel känner jag sedan lång tid tillbaka. Jag var tränare för honom i tio år innan han flyttade till Italien. De brukar höra av sig på somrarna och vi brukar köra några pass innan de återgår till sina klubblag efter uppehållet.

Är det fler gamla spelare som hör av sig och vill träna extra?
- Jag har kontakt med många av spelarna som jag har haft i BP. Ludwig Augustinsson träffade jag nu under julen, Jesper Karlström har jag också kontakt med, och så vidare.

Annons

Varför ringer spelarna till just dig?
- Haha det vet jag inte. Vi har haft en lång och bra relation och de litar nog på mig.

Är det viktigt för dig att ha kontakt med dina gamla spelare?
- Ja det tycker jag. Vi har ju en relation och då tycker jag att det är viktigt att ha kontakt.

- Det har blivit långa relationer och jag har känt många av de här i halva deras liv. Dejan var väl 12 år när jag började träna honom, och många av de andra var tonåringar. Jag hade många i både skolan och i BP.

Känner du en stolthet över att ha varit med och bidragit till deras resor?
- Nu blir det kanske pretentiöst men framför allt känner jag tacksamhet över att jag har fått möjlighet att jobba med den typen av spelare. Jag har haft förmånen att träffat på många bra spelare och fina personer. Det är otroligt kul att följa alla i dag, det finns ju ett gäng som är ute i Europa. ”Calle” Starfelt är i Spanien, Jesper Karlström i Italien, Dejan och Lucas (Bergvall) i Premier League, ”Ludde” Augustinsson i Belgien och Viktor Gyökeres i Portugal.

Annons

Det är inte bara spelarna som får ut något av att träna extra med Andreas Engelmark. Även tränaren lär sig saker.

- För det första så är det väldigt roligt. Men sedan får jag ju ut saker av att prata med spelarna och få deras perspektiv kring den nivån de spelar på. Det är också spännande att höra hur deras tränare är, säger han och fortsätter:

- Det brukar jag försöka använda till min egen fördel i min verksamhet och det kan göra att jag får en förståelse för hur spelare tänker i vissa situationer, jag har ju inte varit elitspelare själv. Så det finns många fördelar med att känna många spelare, för jag får ganska mycket information om hur tränare kan uppfattas i vissa lägen, och så vidare.

Har du varit och besökt spelarna i deras miljöer?
- Jag hade gärna gjort det mycket mer, men det är svårt när jag har det här jobbet. Men jag har varit i Tottenham ett par gånger och tittat på Dejan. Jag hälsade på ”Ludde” i Köpenhamn och i Bremen.

Annons

Har det gjort att du har fått kontakt med deras tränare?
- Jag hade nog kunnat få det, men jag har inte gjort det så mycket. Det har mest varit att man har åkt över snabbt och kollat match och kanske käkat tillsammans och sedan åkt hem. Men så kan det nog mycket väl bli i framtiden. Det hade varit roligt.

En del tränare tycker om att ha kontakt med andra tränare för att bolla olika saker och att på så sätt utvecklas. När Fotbollskanalen träffade IFK Norrköpings nye tränare Martin Falk så berättade han om ett nätverk med bland annat Brightons tränare Fabian Hürzeler.

Andreas Engelmark har också personer som han bollar saker med.

- Det har jag absolut. Det är viktigt. Jag har en del kollegor som jag jobbade tillsammans med i USA. Sedan har jag så klart kontakt med Olof (Mellberg) och det blir spännande att följa honom i MLS. Nu ska vi snart på träningsläger och då är vi en och en halv timma ifrån Valencia, och min gamla kollega från USA är U18-tränare i Valencia och vi har en del kontakt, säger han och fortsätter:

Annons

- Sedan har jag även kontakter här i Sverige som är bra. Jag gick Pro-utbildning med Oscar Hiljemark, Fredrik Holmberg, Anes Mravac, Henok Goitom och Douglas Jakobsen. Det är personer som jag håller kontakten med och vi har lärt oss saker av varandra. Det var väldigt bra för att utvecklas.

Hur står sig svenska tränare?
- Ganska bra. Jag tror att vi ibland överskattar tränare utomlands… eller vi kanske underskattar oss själva jämfört med tränarna utomlands? Och jag tror att det kommer att visa sig under de närmaste åren att tränare kommer att ta sig utanför Sverige och göra det bra.

- Danmark har haft en våg av tränare som har kommit utomlands, men jag tror inte att de per definition är bättre än oss. De har en liga som har mer kapital, det går bättre för deras lag i Europa och de får möjlighet att träna lag på högre nivå. De är säkert superkompetenta, men jag tror att vi ganska snart kommer att ha kanske tre tränare från Sverige på hög nivå i bra ligor.

Annons

Innan Engelmark skrev på för Sirius så kopplades han ihop med Djurgården och Häcken. Nu berättar han att det fanns kontakt med flera klubbar.

- Ja det fanns kontakt med ett par stycken. Men jag vill inte säga vilka. Jag förde samtal med ett par klubbar i Sverige och utomlands.

Var det nära med någon?
- Det var nära. Men när jag fick erbjudandet från Sirius så kändes det rätt och det gick snabbt. Det känns som ett väldigt bra beslut.

På tal om att kopplas ihop med andra jobb. När Janne Andersson skulle ersättas som förbundskapten för Sveriges landslag så var Olof Mellberg nära att ta över och tanken från Svenska Fotbollförbundets sida var att Tony Gustavsson skulle göra honom sällskap. Men Mellberg ville även ha med sig Andreas Engelmark.

- Olof valde ju att tacka nej och han hade frågat mig tre-fyra veckor innan det kom ut i media. Då fick jag frågan av Olof om jag ville följa med. Men det var ju under förutsättning av att han skulle ta jobbet, och det gjorde han ju inte, säger Engelmark.

Annons

Hur mycket hörde dina gamla spelare i landslaget av sig när du var aktuell?

- De hörde av sig en hel del.

När Mellberg tackade nej så gick jobbet till Jon Dahl Tomasson.

- Det är klart att det hade varit roligt. Tidigare pratade vi ju om mina gamla BP-spelare och nu är det ju sju stycken i landslaget som jag har tränat i BP, så det hade ju varit en häftig grej att få återförenas i landslaget. 

- När det väl skedde så blev jag besviken på ett sätt, men samtidigt är det otroligt viktigt att förstå att alla behöver fatta sina egna beslut, vad man tycker är bäst för sig själv. Därför har jag full respekt för beslutet som Olof fattade då. Så det tog inte lång tid innan det var att gasa på med BP igen och se framåt.

Publicerad 2025-01-24 kl 10:22
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS