Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stor ökning av avstängda supportrar i allsvenskan

Allsvenskan

Allsvenska våren beskrivs som lugn på läktarplats.
Samtidigt har antalet avstängda supportrar ökat med över 200 procent.
- Ett resultat av en stökigare höstsäsong i fjol, säger IFK Göteborg säkerhetschef Jonas Arlmark till Fotbollskanalen.
- Det är inget mått på framgång, menar Sef:s säkerhetschef Per Eliasson. 

5:44
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren hör du en intervju med socialminister Jakob Forssmed från tidigare i år.

Efter ett stökigt läktarår 2023 höjdes flera röster om skärpning och förbättring i vintras.

Polisen ombad klubbar att ta större ansvar för säkerhetsarbetet. SvFF och Sef uppmanade i sin tur ordningsmakten att "göra mer", särskilt inför matcher. Därtill gick flera ultrasgrupperingar ut i en gemensam markering för att få ett stopp på kastande av pyroteknik.

Johan Lindvall, generalsekreterare på Sef, öppnade för att flera nya åtgärder skulle kunna vidtas för att få stopp på ordningsstörningar om ingen förbättring var att vänta. Men arbetet och varningsropen verkar ha gett resultat. 

När Fotbollskanalen når säkerhetschef Per Eliasson säger han att "alla parter är överens" om att att vårsäsongen har varit lugn ur "stök på läktarplats"-synvinkel. Endast ett par (2) incidenter har inträffat på de allsvenska arenorna i år. 

Annons

En ögonblicksbild från i början av juni i år visar samtidigt att antalet avstängda supportrar har ökat markant. Enligt siffror från klubbarna själva, som Fotbollskanalen hämtat in, är 163 fler antingen arrangörsavstängda eller avstängda med tillträdesförbud nu jämfört med vid samma tidpunkt förra året.

En ökning med 207 procent. Det är ett resultat av dels fjolårets stökiga höstsäsong, dels att klubbarna från sin horisont numera arbetar aktiverare med att stänga av supportrar som gjort sig skyldiga till brott. 

Den analysen gör i alla fall IFK Göteborgs säkerhetschef Jonas Arlmark:

- Utfallet för den lugna våren bör inte synas i statistiken förrän nästa år. Nu ser vi snarare resultatet av en stökigare höstsäsong i fjol, säger han till Fotbollskanalen. 

- Siffrorna kan ljuga lite också. Vi jobbade till exempel inte med arrangörsavstängningar innan, men det är ett principbeslut vi har tagit bort. Därför har vi gått från 0 till 7 på ett år. Ökningen (av tillträdesförbuden) är en effekt av höstens stök.

Annons

- Så när utvecklingen nu har vänt och det varit lugnare under våren kommer resultatet av det (färre avstängda) inte att synas förrän om efter ett år.

Ni snackar ju er säkerhetschefer emellan. Är det fler klubbar som prioriterat att börja använda sig av arrangörsavstängningar, likt Blåvitt?
- Alla klubbar har jobbat olika där. IFK och förra säkerhetschefen hade en inställning att man inte gav arrangörsavstängningar eftersom tillträdesförbud är en skarpare åtgärd. Men vi resonerar att klubben också vill visa att vi inte uppskattar sådant beteende och vill få bort det. Så vi delar ut en arrangörsavstängning på tillträdesförbuden som delas ut.

Flera klubbar har gjort likadant. Är det en följd av påtryckningar från SvFF och/eller Sef?
- Påtryckningar skulle jag inte säga, men det är så de vill att vi ska jobba. Och jag håller med om alla klubbar någonstans borde skicka samma signaler på det här sättet.

Annons

Artikeln fortsätter under faktarutan. Se antalet avstängda per klubb nedan:

FAKTA

Antalet avstängda per klubb:

AIK
- Arrangöravstängningar: 8 (2023: 5)
- Antal tillträdesförbud: 40 (2023: 32)

BK Häcken
- Arrangöravstängningar: 8 (2023: 4)
- Antal tillträdesförbud: 11 (2023: 4)

Djurgårdens IF
- Arrangöravstängningar: 17 (2023: 14)
- Antal tillträdesförbud: 28 (2023: 16)

Gais
- Arrangöravstängningar: 6 (2023: 0)
- Antal tillträdesförbud: 9 (2023: Ingen uppgift)

Halmstads BK
- Arrangöravstängningar: 5 (2023: 4)
- Antal tillträdesförbud: 5 (2023: 4)

Hammarby IF
- Arrangöravstängningar: 11 (2023: 14)
- Antal tillträdesförbud: 21 (2023: 35)

IF Brommapojkarna
- Arrangöravstängningar: 0 (2023: 0)
- Antal tillträdesförbud: 0 (2023: 0)

IF Elfsborg
- Arrangöravstängningar: 0 (2023: 0)
- Antal tillträdesförbud: 36 (2023: 5)

IFK Göteborg
- Arrangöravstängningar: 7 (2023: 1)
- Antal tillträdesförbud: 14 (2023: 7)

IFK Norrköping
- Arrangöravstängningar: 6 (2023: Ingen uppgift)
- Antal tillträdesförbud: 4 (2023: Ingen uppgift)

IFK Värnamo
- Arrangöravstängningar: 3 (2023: 0)
- Antal tillträdesförbud: 3 (2023: 0)

IK Sirius
- Arrangöravstängningar: 0 (2023: 1)
- Antal tillträdesförbud: Ingen uppgift. (2023: 2)

Kalmar FF
- Arrangöravstängningar: 0 (2023: 0)
- Antal tillträdesförbud: 0 (2023: 1)

Malmö FF
- Arrangöravstängningar: 1 (2023: 0)
- Antal tillträdesförbud: 65 (2023: 0)

Mjällby AIF
- Arrangöravstängningar: 0 (2023: 0)
- Antal tillträdesförbud: 1 (2023: 1)

Västerås SK
- Arrangöravstängningar: 0 (2023: 2)
- Antal tillträdesförbud: 6 (2023: 0)

Totalt: 315 avstängda (2023*: 152 avstängda)

Siffrorna är inhämtade från klubbarna mellan 5-13 juni, med undantag AIK vars siffror är aktuella per den 17 juni. Fotbollskanalen reserverar sig för att ytterligare arrangörsavstängningar/tillträdesförbud kan ha tillkommit, löpt ut eller hävts efter nämnda datum.

Flera klubbar har som policy att dela ut arrangörsavstängningar till supportrar som dömts till tillträdesförbud. Samma person kan alltså förekomma både som arrangörsavstängd och avstängd med tillträdesförbud i statistiken ovan.

* Antalet vid samma tidpunkt förra året, 2023.

Det är nödvändigtvis inte effekterna av de "hårdare tagen" från polis och klubbarna som resulterat i en lugnare vår, anser Arlmark. Han lyfter snarare fram dialog mellan förening och supportrar, samt ultrasgrupperingarnas egna markering.

- Jag tror att nyckeln var ultrasgrupperingarnas kommuniké, att de gick ut med den.

Arlmark utvecklar:

- Det har funnits någon form av självrannsakan i grupperingarna. Man har insett att om det ska ske förändring måste det komma inifrån. Repressalier är en trubbig metod, egentligen. Så ska man få till förändring behöver man göra det via dialog och samförstånd.

- Dialogen mellan klubb och supportrar är också en nyckel, och den har vi jobbat jättemycket med. Det är också en anledning bakom den lugna våren. Tillsammans med den egna självrannsakan.

Blåvitt-toppen nämner regeringens utredning om hur "läktarvåld och andra ordningsstörningar kan minskas", som ska vara klar våren 2025, som något som har fått fart på det egna ansvarstagandet i supporterled. 

- Det är ett överhängande hot av repressalier. Grupperingarna har insett att om de inte samarbetar och försöker själva så kan det komma åtgärder som ingen vill ha. Skarpare åtgärder, helt enkelt.

- Vi har provat kollektiv bestraffning innan vilket inte är en bra lösning. Då tror jag det har funnits en oro (bland supportrar) kring att om inte alla tar sitt ansvar kan vi hamna i en situation där det blir sämre för alla. Och där ska supportrarna ha beröm för att de agerat, säger Arlmark.

När det gäller arbetet med exkluderingsstrategin, det vill säga att identifiera och lagföra individer som begår lagbrott på arenorna snarare än att kollektivt bestraffa, har även det förbättrats enligt Per Eliasson.

Men Sef:s säkerhetschef vill inte stirra sig blind på siffran över antalet avstängda. Inte heller vill han dra några slutsatser av ökningen.

- Avstängningar är en del av flera saker. Jag tror att man mer ska fokusera på klubbarna och supportrarnas ansvar i detta. Alla har tagit sitt ansvar och jobbat med direktiven - det har funkat. Jag har stor respekt för alla parters ansvarstagande i detta, säger Eliasson till Fotbollskanalen.

- Men vi ska inte vara för snabba att göra analysen (av 2024). Tittar vi på alla matcher hittills har vi haft två matchmöten på hela säsongen. Utifrån det har ordningsläget varit fantastiskt bra.

- Vi har sett ett större antal avstängda och det är effekten av vårt långsiktiga arbete med exkluderingsstrategin. I de bästa av världar fortsätter den lugna trenden, men det kommer vi inte se effekterna av förrän om något år. Ökningen du nämner på över 200 procent är kopplad till höstens händelser. Många tror nog att ökningen kommer från i vår, men så är det inte. Det kommer från i höstas.

Eliasson avslutar:

- För mig är inte antalet avstängda viktigt. De som begår brott ska bli avstängda, så är det. Men antalet avstängda är inget mått på framgång skulle jag säga. Alla har enats om att vi inte vill se det här (ordningsstörningar) och då är ansvarstagandet nyckeln.

Publicerad 2024-06-18 kl 14:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS