Det protokoll som Svensk Elitfotboll tagit fram i ett försök att få ett grönt ljus för seriespel av Folkhälsomyndigheten rör upp känslor i supporterled. Ligaorganisationen planerar bland annat för ett framtida läge där viss publik kan tillåtas se matcherna i allsvenskan och superettan på plats. Fas fyra i protokollet innebär spel med "med ett begränsat publikantal". Publik kommer då inte att tillåtas på ståplats.
"I denna fas avser vi att endast tillåta publik på sittplats och att endast var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled är tillåtet att nyttja", skriver Sef i sitt protokoll.
Nästa steg, inom fas fyra, är sedan att tillåta "viss kapacitet" på ståplats för hemmasupportrar och steget efter det är att delvis öppna upp för även bortasupportrar på ståplats. Fas fem innebär sedan ett normalläge, där publik välkomnas som vanligt.
Enligt Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist blir det upp till varje enskild klubb att bestämma vilka som har rätt till biljetter under fas fyra.
Svenska Fotbollssupporterunionens ordförande Sofia Bohlin har för Fotbollskanalen förklarat att SFSU inte var en del av processen som lett fram till det nämnda protokollet och att organisationen fått till sig en hel del reaktioner från medlemmar sedan Sef offentliggjorde det.
En medlemsförening som är direkt kritisk till Sef:s tilltänkta upplägg är Allmänna Supporterklubben, som är en supporterförening till AIK.
- Vi tycker inte om det som gäller publik i fas fyra. Om klubbarnas överlevnad hänger på huruvida man kan spela matcher eller inte, då kan vi ha förståelse för att man väljer att spela utan publik om det har med exempelvis tv-rättigheter eller sponsorer att göra. Men att spela inför reducerad publik där klubbarna tvingas välja vilka som ska få gå på matcherna, där man utesluter folk och där man stänger ner ståplats, det tycker vi är ett skitdåligt förslag, säger ASK:s vice ordförande Ola Thews till Fotbollskanalen.
Vad blir problematiken?
- Dels att alla som köpt årskort inte kommer att kunna gå på matcherna. Då måste man välja vilka som ska få gå. Vem ska göra den gallringen? Ska det lottas? Ska den som har köpt dyrast årskortsplats få gå först? Och att man har tomma ståplatsläktare är ytterligare ett problem. Då ser vi hellre ingen publik alls än det här.
Det finns ju säkert de som skulle tycka att det är bättre med ”någon än ingen”. Vad säger du om den tanken?
- Jag tror att de som säger det tänker att de själva ska vara en del av det här ”någon”.
- Och vilka ska avgöra allt? Hur och i vilken takt ska publik få återvända? Vad jag vet har vi bara en myndighet som ger tillstånd vid allmänna sammankomster och det är polismyndigheten. Som det är just nu, som det såg ut förra året, skulle inte det kännas bra för mig, att de skulle avgöra hur ståplats återpopuleras.
Vad har du för oro kring polisen?
- Polisen har väl inte visat sig sådär överdrivet vänligt inställd till ståplats.
Thews tror att ståplatsen som form kan vara hotad om planen blir till verklighet framöver.
- Ja, det tror jag faktiskt. Då tror jag att ståplatsen kan vara hotad.
Även fast smittspridningsaspekten tas bort ur tillståndsbedömningen?
- Ja. Hur många arenor kommer ha kvar sin ståplats? Hur många kommer skruva dit stolar? Vilka lag vill lägga pengar på att skruva bort stolarna igen sen?
Under fjolårssäsongen var den så kallade villkorstrappan och polisens neddragningar av ståplatskapaciteten på allsvenska arenor runt om i landet en fråga som var stekande het i fotbolls-Sverige. Bland annat fick AIK reducerad maxkapacitet på ståplatsläktarna till fjolårets derbymöte i maj månad med Hammarby, precis som att föreningen "endast" fick sälja 2750 biljetter till den norra läktaren, där klacken håller till, inför mötet med FC Sheriff i augusti i fjol på Friends Arena. Maxkapacitet på Norra Stå är 5500 personer.
- Tittar man på hur det såg ut förra året, de uttalanden som polismyndigheten gjorde då och hur tydligt kapacitetsneddragningarna riktade sig in på just ståplats så ser jag det inte alls som någon självklarhet att ståplats kommer att få komma tillbaka om man väl börjar ta bort den.
Hur allvarligt skulle det vara om ståplatsen tas bort?
- Det skulle vara fruktansvärt. Det skulle, långsiktigt, kunna vara värre än Covid-19, för fotbollsallsvenskan som sådan. Så klart inte för hela samhället, men för allsvenskan.
Vad gör ni i ASK nu?
- Nu kommer vi föra fram våra åsikter till SFSU, men även till AIK. Sen får de själva göra sin bedömning.
- Jag tycker att klubbarna försätts i en helt omöjlig situation. Det kommer inte gå att göra folk glada, avslutar Ola Thews.