En grupp maskerade åskådare tog sig in på Olympias gräsmatta, utrustade med diverse tillhyggen som kastades mot Jordan och Henrik Larsson gick man till attack. Slag utdelades - och Larsson den yngre blev av med matchtröjan.
Scenerna blev tyvärr den stora snackisen då det svenska fotbollsåret 2016 skulle ramas in och i kölvattnet av incidenten har debatten kring hur den svenska läktarkulturen egentligen mår blossat upp på nytt. Inrikesministern Anders Ygeman menade att klubbarna i form av att agera arrangörer skulle ta ett större ansvar, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist svarade med att klubbarna behövde mer hjälp från samhället.
Samtidigt pågår sedan 2014 en mer långsiktig satsning för att stävja problemen på svenska arenor. Forskningsprojektet Enable sjösattes av Djurgården och består i dag av samtliga allsvenska klubbar, polis, Sef och SFSU. Fotbollskanalen rapporterade så sent som vintern 2015 om att projektet mottagit 8,5 miljoner kronor (projektet finansieras av Gålöstiftelsen) för att kunna utveckla sitt arbete. Pengarna har bland annat använts till att göra fler observationer på matcher - och samtidigt har man rekryterat Anders Almgren, tidigare SLO i IFK Göteborg (börjar först nästa år).
Den första delen i resultatet av arbetet kom i augusti i år då man presenterade en rapport som i första hand fokuserade på polisens arbetssätt.
- Vi har tittat primärt på polisens arbetsmetodik och försökt förstå hur relationen mellan polismiljön och supportermiljön ser ut. Då har vi kommit med ett antal rekommendationer till polisen kring hur vi tror att de kan förfina sitt arbete och vilka funktioner inom polisen som vi tror att man ska satsa mer på, till exempel evenemangspolisen som vi tror har varit väldigt framgångsrik. Vi har haft kontinuerlig dialog med polisen där vi presenterat vår analys och sedan får vi se hur de väljer att ta det vidare, säger initiativtagaren Filip Lundberg till Fotbollskanalen.
Nu har organisationen gått in i nästa fas. Redan under 2017 hoppas man kunna presentera en rad nya riktlinjer till de olika parterna - allt för att komma ett steg närmare något slags lösning på problemet.
- Under hela 2016 har vi gjort ett större antal fältstudier, observationer på mestadels högriskmatcher. Vi har tagit in olika typer av expertis: vi har haft våra forskare som är med i projektet, vi har haft polisobservatörer från olika delar av landet, även från Storbritannien och Danmark. Dessutom SLO:er som inte varit i tjänst. Då försöker vi studera hela händelseförloppet. Planeringen inför matchen, upplägget: var samlas fansen? Vi har blivit inbjudna till polisens planeringsmöten, fått ta del av alla dokumentation och sedan skickar vi helt enkelt ut våra observatörer på marken och de studerar alla skeenden.
Den här gången fokuserar forskningen, som leds av två världsledande sakkunniga i form av Clifford Stott och Jonas Havelund, mer på supportrarna.
- Under 2017 kommer vi att jobba ännu närmare arena- och supportermiljön. Vi jobbar utifrån och in kan man säga. Vi har börjat med att bygga en uthållig relation till polisen för det är ändå en väldigt stark och stor myndighet. Det är viktigt att få med sig dem från början.
Kan man säga någonting om det som hände i Helsingborg med tanke på vad ni sett så här långt?
- Det man kan säga är att man behöver förstå hela händelsekedjan. Alltifrån planeringen från alla parter och någonstans försöka kartlägga det. Det går nog inte att se det som en enskild miss utan det är en serie av mönster som tog sig i uttryck där och då. Om man drar en parallell till det vi har sett, för Enable har varit på plats där det hänt rätt så uppmärksammade saker, är att det finns en hel händelsekedja som har lett fram till att det sker en så uttrycklig handling. Det är som en flygolycka: det är väldigt sällan en sak som fallerar utan det är en serie av händelser som gör att det uppstår någonting.
Målet är att man relativt tidigt under 2017 ska presentera en rad punkter där de olika parterna kan förändra sitt arbetssätt.
- Det farliga när det händer så här stora händelser som får stort medialt utrymme är att man söker en quick fix. Risken är då att du skjuter sönder saker som fungerar och då hamnar du i ett läge som var värre än vad det var innan. Så dels vill vi skydda det arbetet som redan är bra och dels börja dissekera de delarna som inte fungerar och riskerar att bli jäkligt besvärande för svensk fotboll.
- Tanken är att under 2017 kunna presentera ett antal rätt skarpa rekommendationer. Sedan får vi försöka följa upp och se hur de olika aktörerna tar till sig rekommendationerna vi kommer med. Ytterst kan inte vi tvinga någon.