VAR (video assistant referee) blir allt mer vanligt i fotbollsvärlden. Så sent som under torsdagen meddelade det danska fotbollsförbundet att förbundet, klubbarna i ligan och ligaorganisationen är överens om att införa systemet i landets högstaliga. Formellt beslut ska fattas den 23 juni.
Om det är aktuellt med VAR i allsvenskan och superettan i Sverige? Sedan förra året utreder intresseorganisationen för klubbarna i de båda serierna, Svensk Elitfotboll, frågan.
- Vi har ett uppdrag på att titta på vad VAR skulle innebära, om vi vill ha det och i så fall hur vi vill ha det. Det är ju bara att konstatera att det blivit en verklighet där ute och till slut kanske vi kan hamna i ett läge där vi inte får spela Europa-matcher hemma om vi inte har VAR-utrustning på arenorna och våra domare kanske inte kan få internationella uppdrag och så vidare. Vare sig man gillar det här eller inte så är det här något man definitivt får förhålla sig till, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.
Enquist är tydlig med att han känner att det fortsatt råder oklarheter runt VAR och innebörden av att införa ett sådant system i Sverige.
- I höst någon gång, antingen i september eller möjligen under ett möte i november, räknar vi med att ha en rapport klar som klubbarna kan ta ställning till. Sen är det ju förbundet (SvFF) som ytterst äger frågan men vi försöker få våra egna föreningar att ta ställning kring vad de tycker. Och i Sverige brukar vi vara bra på att stämma av de här sakerna med de som berörs, så att Sef och förbundet pratar ihop sig.
Handlar mycket om vad det eventuellt skulle kosta att införa systemet eller vad är den stora frågan?
- Jag tror det är tre frågor. Den ena handlar om vad det kommer kosta och vilka tekniska krav som ställs på att införa systemet, den andra frågan är rent ideologisk. Vad vill vi ha för typ av ligafotboll? Det finns många olika åsikter och vissa tycker att det faktum att det kan tjafsas om vissa domslut och så vidare är en del av sporten, att det är en del av supporterskapet att tycka om olika situationer och att VAR då blir för kliniskt. Den tredje frågan handlar om vilka effekter som VAR ger. Under tiden som det har funnits så har det ibland lett till bra beslut, att felaktigheter som kan förändra avgörande händelser hittas, men det går också att hitta mängder av situationer där tillämpningen ställer frågetecken. Kan en domare välja att inte titta trots att de ropar från VAR-rummet och vilka situationer ska man titta på eller inte? Hur långa pauser blir det i matcherna? Det finns mycket kvar att diskutera.
VG skriver att det norska förbundet uppskattat kostnaden av att införa systemet i Norge till omkring 20 miljoner norska kronor (runt 22 miljoner svenska kronor), baserat på kostnader i Polen och Tyskland, medan det danska förbundet kommit fram till att införandet i Danmark ska kosta omkring 10-15 miljoner svenska kronor. Vad vet ni om de eventuella kostnaderna här i Sverige?
- Vi vet inte helt än men jag har väldigt svårt att se att det inte skulle kosta mer än vad norrmännen räknat fram. För man ska ha folk ute på varenda match också, det är bara att räkna på 480 matcher gånger ett par utbildade domare som sitter i ett VAR-rum. Möjligen kan man ordna ett centralt rum och granska situationer därifrån, då sparar man en del personal, men bara personalfrågan blir ju ganska dyr. Sen har du teknikfrågan med skärmar, datorer, kameror och allt annat. Det blir nog ingen billig lösning om vi introducerar det. Därför är det än mer viktigt att vi har på fötterna om vi ska plocka in det eller måste plocka in det.
Enquist tror inte att det är realistiskt med VAR i allsvenskan redan 2020, om det fattas beslut om att systemet ska införas.