Sverige har i år skrivit historia i Europa-kvalspelet, då fyra klubbar har tagit sig till playoff, vilket inte har hänt tidigare. Malmö FF ställs mot tjeckiska Sparta Prag i Champions League, medan IF Elfsborg möter norska Molde i Europa League, samtidigt som Djurgårdens IF spelar mot slovenska Maribor och BK Häcken mot tyska Heidenheim i Europa Conference League. Dessutom är MFF och Elfsborg minst klara för ligaspel i Europa League och Conference League.
Lennart Hedstigen, som skriver om Uefas ligaranking på Gasetten, har i dagarna skrivit om hur sommarens resultat hjälpt allsvenskan att lyfta från 29:e-plats till 23:e-plats på Uefas nationsranking, då Sverige hittills är bästa kvalnation i sommar i Europa.
Utifrån Hedstigens beräkningar skulle även Sverige kunna gå om Ungern på 22:a-plats, vilket väntas hänga på hur det går för svenska och ungerska lag i höstens ligaspel. Att vara på just 22:a-plats är också viktigt för att SM-guldvinnaren helt säkert ska slippa spela i Champions League-kvalets första omgång 2026. Däremot har Sverige i dagsläget långt upp till topp-15, som innebär två platser i Champions League-kvalet.
Svante Samuelsson, som är sportchef på Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för allsvenskan och superettan) jublar över de svenska klubbarnas kvalresultat, som alltså har resulterat i ett lyft på Uefas nationsranking.
- Det är väldigt kul, och det är ett kvitto på att våra klubbar gör det väldigt bra. Det är en stark markering, för statusen på allsvenskan och nivån i allsvenskan, att så många lag kan vara med och konkurrera, säger Samuelsson till Fotbollskanalen.
Samuelsson menar att det inte är omöjligt för Sverige att någon gång i framtiden lyfta till topp-15 på nationsrankingen, och därmed få två platser i Champions League-kvalet. Däremot ser han att det är en lång väg, då det gäller för svenska klubbar att göra resultat fem år i följd eftersom att det ligger till grund för ett lands antal kvalplatser.
- Det är inte omöjligt på något sätt. Tricket är att vara framgångsrik fem år i följd, och där har vi misslyckats. Vi har tagit poäng vissa år, men vi har också haft dippar, som förra året. Vårt fokus är att göra det bra flera säsonger i följd. Då stiger vi på rankingen.
Under 2000-talet har Malmö FF varit klart mest framgångsrikt bland svenska klubbar i Europa med tre Champions League-gruppspel och fyra Europa League-gruppspel. Helsingborgs IF har i sin tur gjort ett Champions League-gruppspel (2000-2001), ett Uefa-cupgruppspel (2007-2008) och ett Europa League-gruppspel (2012-2013).
Elfsborg har vidare deltagit i Uefa-cupens gruppspel en gång (2007-2008) och i Europa Leagues gruppspel vid ett tillfälle (2013/2014). Samtidigt har även AIK (Europa League-gruppspel 2012-2013), Djurgårdens IF (Conference League-gruppspel 2022-2023), BK Häcken (Europa League-gruppspel 2023-2024) och Halmstads BK (Uefa-cupgruppspel 2005-2006) gjort varsitt gruppspel.
Frågan är nu vad som har lett till att flera svenska lag träffat rätt i kvalet i år? Samuelsson menar att det är en svår fråga, med flera olika svar.
- Det är säkert jättemånga detaljer, men vi försöker jobba långsiktigt med att utveckla svensk fotboll. Vi har jobbat målmedvetet med akademierna vad gäller att lyfta nivån på spelar- och tränarutbildning för att få en vassarare utvecklingsmiljö för kommande elitspelare. Vi har också gjort bra omvärldsanalyser, där akademitränare har åkt till bra miljöer i Eruopa, säger Samuelsson.
Sportchefen lyfter även "Projekt 500", där Sef jobbar just för att stärka konkurrenskraften hos svenska klubbar i Europa. Målet är att öka svenska klubbars försäljningsintäkter vad gäller spelare med 500 miljoner kronor per år, för att klubbarna helt enkelt ska bli starkare ekonomiskt och kunna utmana i europeiska turneringar.
- Vi tittar på goda miljöer i olika klubbar och länder och inspireras. Vi ser nu att våra klubbar också kan konkurera med ett klokt och långsiktigt jobb. Jag tror att den här typen av långsiktiga projket ger resultat, men det största jobbet görs såklart i klubbarna. De har väldigt bra verksamheter och bygger lag som kan konkurrera.
Samuelsson ser vidare att hela allsvenskan kommer stärkas av fina resultat i Europa.
- Klubbarna som är med nu kommer att lära sig av årets erfarenhet och inspirera andra klubbar. Vi har en jämn serie med flera klubbar som är jämnbra, så det finns möjlighet att lyfta alla klubbar i allsvenskan. Det kommer spilla över på övriga klubbar också, då allsvenskan får högre status, samtidigt som vi kan få bättre betalt när vi säljer spelare. Vi får en högre kvalitetsstämpel, så det här ger många positiva ringar på vattnet.
Vad gäller högre status och kvalitetsstämpel på allsvenskan tycker även Samuelsson att Djurgårdens Lucas Bergvall-försäljning till Tottenham var ett stort steg i rätt riktning, då talangen så sent som i måndags gjorde debut i premiäromgången i Premier League.
- Det är en bra markering för allsvenskan att Bergvall gick direkt till Premier League och kan konkurrera och spela direkt. Det är en väldigt bra nivå och det finns potential i vår spelarutbildning, då många kan gå till större ligor.
MFF, Elfsborg, Djurgården och Häcken har även redan spelat in miljonbelopp genom årets kvalspel, och vid ligaspel (vilket är klart för MFF och Elfsborg) väntar ännu mer pengar.
MFF har så här långt säkrat runt 98 miljoner kronor (drygt 49 miljoner kronor för CL-playoffplatsen och 49 miljoner kronor för EL-ligaspel). Vid avancemang till CL-ligaspel har Skåneklubben i sin tur säkrat runt 211 miljoner kronor i startpott.
Elfsborg har i dagsläget säkrat runt 44 miljoner kronor (drygt åtta miljoner kronor för EL-kvalspelet och drygt 36 miljoner kronor för ECL-ligaspel). Om det dessutom blir EL-ligaspel har klubben säkrat runt 55 miljoner kronor i startpott och för kvalspelet.
För Djurgårdens och Häckens del, där det endast kan bli ECL-ligaspel, har klubbarna hittills säkrat runt 16 miljoner kronor, och vid ligaspel har klubbarna dragit in runt 44 miljoner kronor i startpott och för kvalspelet.
Vidare finns det en prestationspott i samtliga europeiska ligaspel, där segrar och kryss ger extra pengar. Varje seger i CL ger minst 24 miljoner kronor och varje kryss minst åtta miljoner kronor. I EL gäller minst 5,1 miljoner kronor för varje seger och minst 1,7 miljoner kronor för varje kryss. I ECL handlar det i sin tur om minst 4,5 miljoner kronor för varje seger och minst 1,5 miljoner kronor för varje oavgjort resultat.
Vidare tillkommer även pengar utifrån en tv-pott och en tioårspott. Tv-potten fördelas utifrån hur mycket pengar länders tv-avtal drar in, och hur högt upp en klubb är på Uefas klubbranking, medan tioårspotten ser till hur många rankingpoäng klubbar tagit de senaste tio åren. På förhand är det däremot svårt att förutse exakt hur mycket pengar de svenska klubbarna kommer dra in på tv-potten och tioårspotten vid ligaspel i Europa.
Gasetten har i sin tur räknat på hur mycket de svenska klubbarna drar in totalt sett med samtliga potter (med tv-potten och tioårspotten, men utan pengar för segrar och kryss) vid ligaspel i höst i Europa. För MFF:s del beräknas det bli minst 269 miljoner kronor vid Champions League-ligaspel och minst 116 miljoner kronor vid Europa League-ligaspel.
För Elfsborg rapporteras det bli minst 59 miljoner kronor vid Europa League-ligaspel, och minst 51 miljoner kronor vid Europa Conference League-spel. För Djurgårdens del blir det vidare minst 61 miljoner kronor och för Häcken minst 51 miljoner kronor vid Europa Conference League-ligaspel. Anledningen till att Djurgården kan få mer pengar än Elfsborg och Häcken är, enligt Gasetten, tv-potten och tioårspotten, där Stockholmslaget gynnas av bättre klubblagsranking än både Elfsborg och Häcken i Europa.
Malmö FF kan sammanfattningsvis dra in klart mest pengar i årets Europa-spel, men hoppas samtidigt även på framgångar för övriga svenska lag i playoff-spelet.
Sportchefen Daniel Andersson är tydlig med att han vill se samtliga svenska kvallag i europeiska ligaspel den här säsongen.
- Självklart, det har jag sagt i alla år. Det är klart att vi håller på de svenska lagen, säger MFF-sportchefen till Fotbollskanalen.
Du tänker främst på rankingen då?
- Ja, svensk fotboll. Vi går framåt tillsammans.