I ett försök att få till mer öppenhet beslutade Fifa (internationella fotbollsförbundet) 2015 att införa en ny regel om att samtliga nationsförbund ska, en gång om året, redovisa vad klubbar och spelare betalar ut i agentarvoden. Följande står i Fifa:s regelverk gällande agenter, eller förmedlare som de numera benämns som efter att agentlicensen slopades den 1 april 2015:
"Förbund ska i slutet av mars varje kalenderår öppet redovisa, till exempel på deras officiella hemsida, namnen på alla förmedlare som de har registrerat samt de enskilda affärer som förmedlarna var involverade i. I tillägg ska förbund också publicera den totala summan som deras registrerade spelare och varje enskild klubb har betalat till förmedlare. Siffrorna som ska publiceras är den sammanlagda summan som spelarna betalat och den sammanlagda summan som varje enskild klubb betalat".
Men trots att regelverket är tydligt har Svenska Fotbollförbundet inte följt det under de två första åren. Förra året dröjde det långt in i april innan SvFF publicerade något om agentarvodena, och då var det en ofullständig lista som sedan uppdaterades minst en gång men aldrig blev fullständig.
Hur det ser ut det här året? En lista är publicerad, men återigen är den ofullständig. Det finns uppgifter om endast åtta klubbars agentarvoden och i flera fall skiljer sig totalsumman som SvFF presenterat med den klubbarna själva presenterat i sina årsredovisningar, vilket tyder på att inte ens uppgifterna om de åtta klubbarna behöver vara fullt korrekta. Dessutom finns det inga uppgifter alls rörande de arvoden som spelare betalat ut till förmedlare.
Förbundet är medvetet om den bristfälliga informationen. Så hur kan det komma sig att allt inte gått rätt till? Enligt SvFF på grund av att spelare och klubbar varit dåliga på att rapportera in information om arvodena i samband med affärer. Alla spelare som tagit hjälp av en så kallad förmedlare i samband med en affär (övergång eller kontraktsförlängning) ska skicka in ett förmedlarintyg från sin förmedlare till SvFF. På samma sätt ska klubbarna skicka in ett förmedlarintyg om de biträtts av en förmedlare i samband med en affär (värvning, försäljning eller kontraktsförlängning).
- De är skyldiga att göra det men nu har det här regelverket funnits i två år och fortfarande är det så, tyvärr, att det inte rapporteras in fullt ut. Det trots att vi jobbat en hel del med att informera spelare och klubbar. Vi kan konstatera att vi borde ha fått in lite mer uppgifter, så kan man säga. Sen är det svårt att säga exakt vad som saknas, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.
Vet ni vilka det är som har en ovilja att rapportera in; klubbar, spelare eller agenter?
- Jag är inte så säker på att det är så mycket ovilja som det är okunskap eller bristande rutiner som ligger bakom det här.
- Första året var vi lite snällare, då hade vi lite större överseende med att man missade något. Men nu har det gått två år och då finns det mindre förmildrande omständigheter om man missar.
Har det varit aktuellt att anmäla klubbar eller spelare till disciplinnämnden för att få dem att rapportera in, i och med att det är ett brott mot förmedlarreglementet att inte skicka med information om förmedlaren?
- I det här sammanhanget vill vi hellre jobba med påminnelser snarare än bestraffning. Det här handlar ju framför allt om att det ska finnas en öppenhet och transparens. Då är det i första hand fokus på information och påminnelse, att bestraffa någon kommer först i ett senare skede.
Hur ser du på att ni inte följt en Fifa-regel de senaste två åren?
- Det är klart att det aldrig är bra att inte vi, klubbar eller spelare följer det fullt ut. Jag skulle ändå vilja hävda att det finns en del förmildrande faktorer. Men vi ska ändå göra allt vi kan i både den här delen och övriga delar när det gäller förmedlarverksamheten för att se till att regelverket följs, säger Anders Hübinette.
Så vad gör förbundet för att få till en förändring? Bristen på information som klubbar och spelare ska rapportera in är en av orsakerna till att förbundsstyrelsen beslutat att man ska jobba fram ett nytt och skarpare regelverk för agenter.
- Det här är ju ytterligare en bit som förstärker intrycket av att vi måste strama upp och skärpa upp regelverket, säger SvFF:s chefsjurist.
Läs mer om det nya regelverket HÄR.
SISTA CHANSEN: Tävla och vinn exklusiva VIP-paket till Stockholmsderbyt