Varje höst håller svenska fotbollförbundet ett så kallat representantskapsmöte för att klubba igenom sina tävlingsbestämmelser till nästkommande säsong, ett sammanträde som i år äger rum fredagen den 28 november i Stockholm.
Vid det laget har alla förslag om regeländringar redan genomgått en remissrunda, granskats av SvFF:s tävlingskommitté och slutligen nagelfarits av förbundsstyrelsen med ordförande Karl-Erik Nilsson i spetsen. Det enda som återstår är med andra ord att klubba igenom det nya regelverket. En process som sällan omgärdas av vare sig meningsskiljaktigheter eller debatt.
Nu har fotbollskanalen.se tagit del av beslutsunderlaget till årets representantskapsmöte – och kan avslöja ett flertal omfattande förändringar för allsvenskan, superettan och damallsvenskan inför 2015. Det rör vitt skilda områden - från videogranskningar av misstänkta huvudskador, via införandet av legaliserad pyroteknik, till spikandet av ett fast matchdatum för allsvenskans sista omgång.
Här sammanställer vi förslagen ihop med kommentarer från Gerhard Sager, ordförande i svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.
- Klubbar som sköter sitt säkerhetsarbete ska inte kunna bötfällas eller bestraffas på andra sätt – trots att deras supportrar bränner bengaler, bråkar eller ger upphov till ordningsstörningar
Så lyder den nya regeln: Fotbollförbundet har sedan tidigare en skrivelse om att föreningar vars förträdare eller supportrar under eller i samband med match orsakat ordningsstörningar ska kunna straffas med böter och andra repressalier. Det gäller bland annat om någon olovligen antänt pyrotekniska pjäser, beträtt spelplanen, kastat in föremål eller använt våld och uppträtt otillbörligt mot ledare och funktionärer. Men i Tävlingsbestämmelserna för 2015 lägger SvFF till: ”Påföljd får inte åläggas om föreningen kan visa att den gjort vad som ålegat den enligt gällande tävlingsregler för att motverka och inte heller annars genom fel eller försummelse orsakat ordningsstörningen.”
Gerhard Sager:
- Det här är den största förändringen i bestämmelserna inför 2015. Vi hörsammar ett önskemål som kom in från elitklubbarna för ungefär ett år sedan. Det handlar om att vi tar bort det som brukar kallas ”det strikta ansvaret”. Alla klubbar har ju ett ansvar för sina supportrar och ledare och deras beteende på matcher. Men vi är överens om att omformulera den delen till ett ”oaktsamhetsansvar”. Det betyder att en förening kan bli bestraffad om man inte levt upp till sina åtaganden vad gäller bestämmelser om säkerheten. Men om man gjort allt i sin makt ska man inte kunna straffas. Omvänt blir det så att man kan bestraffas även om ingen incident inträffar, ifall det finns brister i säkerhetsarrangemanget. Det kan gälla exempelvis att man inte haft så många ordningsvakter och publikvärdar på plats som man borde ha haft.
Men det räcker med att klubbarna lever upp till kraven från polisen och förbundet för att slippa straff, även om allvarliga incidenter äger rum på arenorna?
- Ja, det kan räcka. Men sedan finns ju en inbyggd problematik när det gäller bevisbördan. Det är klart att det kan bli svårt att bedöma om föreningen fullföljt sin del ifall det plötsligt tänds mängder med bengaliska eldar på en ståplatsläktare. Hur ska man då kunna visa att man gjort allt för att förhindra regelbrott? Men det är nästa fråga. Det blir upp till våra dömande organ att hitta en framkomlig väg för det.
- Läkare ska ha möjlighet att videogranska situationer med misstänkta huvudskador innan en spelare får klartecken till spel (gäller bara allsvenskan)
Så lyder den nya regeln: Arrangerande förening är ansvarig för att läkare finns i anslutning till det tekniska området. Läkarens uppgift är att assistera åskådare, spelare i båda föreningarna och funktionärer. Läkaren ska under match ges tillgång till repriserade matchbilder för att kunna bedöma inträffade huvudskador.
Gerhard Sager:
- Detta uppmärksammades av vår medicinska kommitté efter VM i somras där det inträffade en hel del huvudskador. Då hände det att spelare släpptes in i spel trots att de kanske inte var redo för det. Efteråt införde bland annat engelska FA i Premier League en möjlighet för läkare att göra undersökningar på plats och avråda lagledare från att ge klartecken åt spelare som drabbas av huvudskador. Nu går vi samma väg. Vi har valt en variant med läkare som tittar i en monitor för att bilda sig en uppfattning om allvaret i olika situationer. Det handlar inte om makten att stoppa spelaren, men den sakkunnige ska kunna göra en medicinsk bedömning och komma med synpunkter.
Inget veto?
- Nej, men det ska mycket till om en tränare väljer att gå emot den legitimerade läkarens bedömning.
- Elitklubbarna får rätt till minst två dagars vila mellan varje tävlingsmatch, och allsvenskan får en fast speldag för sista omgången
Så lyder den nya regeln: ”Föreningar har rätt till två dagars speluppehåll mellan matcher, såvida det inte finns synnerliga skäl. Inom varje seriegrupp ska sista omgångens matcher spelas på gemensam dag och avsparkstid, om inte SvFF respektive SDF medger annat.”
Gerhard Sager:
- Det har pågått en diskussion om det här, och det blev ju aktualiserat i samband med att Malmö FF skulle spela i Champions League den här hösten. Men tidigare har det inte funnits någon direkt regel om hur lång vila man har rätt till. Nu sätter vi på pränt att det ska vara två dagar mellan varje tävlingsmatch. Det innebär också att vi från och med nu kommer att spela allsvenskans sista omgång på en lördag, för att undvika krockar med Champions League i framtiden.
Alltid?
- Ja, i alla fall så länge Uefas spelschema ser ut som det gör, att det ligger en Champions League-omgång första veckan i november.
- Fotbollförbundet säger ja till legaliserad pyroteknik
Så lyder den nya regeln: ”Tävlingskommittén (TK) får på ansökan av arrangerande förening tillåta föreningen att vid match använda av myndighet godkänd pyroteknik. Tillstånd får avse viss tid eller visst antal matcher och förenas med villkor för användningen. Ansökan, inklusive nödvändiga myndighetstillstånd, ska ha inkommit till TK senast två veckor före aktuell match.”
Gerhard Sager:
- Det är ett önskemål som kommit både från Sef och från supporterhåll. Det handlar om att man ska kunna ansöka om att använda pyroteknik under mycket kontrollerade former. Och polistillstånd erfordras också. Man ska inte kunna stå på läktaren och bränna.
- Svenska fotbollförbundet möjliggör så kallade ”cooling breaks”
Så lyder den nya regeln: ” Domaren har rätt att vid extrem värme genomföra en paus för nedkylning under varje halvlek. Domaren ska fatta sådant beslut före matchstart.”
Gerhard Sager:
- Det är ett internationellt beslut som Uefa och Fifa infört i sina tävlingar. Därför gör vi det också. Men det handlar om mycket höga temperaturer, Uefa har satt 31 grader som gränsvärde. Så det kommer inte att tillämpas så ofta i svensk fotboll.
- Om en domare råkar varna fel spelare ska beslutet kunna rivas upp
Så lyder den nya regeln: ”En domares misstag av ren administrativ karaktär, såsom varning eller utvisning uppenbart utdelad till fel spelare, får ändras i efterhand av berörd tävlingsstyrelse.”
Gerhard Sager:
- Det finns en internationell regel om att domarens beslut i matchen aldrig ska kunna ändras. Men vi menar att om man gör en administrativ miss, helt enkelt varnar fel spelare eller något liknande, då ska man kunna korrigera det.
- Klubbarna får sätta upp kamerautrustning baktill på målställningarna
Så lyder den nya regeln: Förening får beviljas undantag från förbud att fästa främmande utrustning (kameror, mikrofoner, etc.) i bakre delen av målställningarna.
Gerhard Sager:
- Det har inte att göra med mållinjeteknik. Det är inget hjälpmedel åt domarna utan någonting som kan ge TV-tittarna bättre service. Det handlar om produktionen kan man säga.
- Om en match ställs in till följd av exempelvis dåligt väder ska matchdelegaten omedelbart kunna fatta beslut om att återta den samma dag eller dagen därpå
Så lyder den nya regeln:
"Om ordinarie plan inte är i speldugligt skick, ska matchdelegaten efter samråd med föreningarna besluta om matchen ska spelas samma speldag på arrangerande förenings reservarena eller om matchen ska spelas dagen efter på ordinarie arena eller reservarena […] Om inte reservarenan/arenorna kan användas för spel ska matchen spelas dagen efter ursprunglig speldag på ordinarie arena eller reservarena. Matchdelegaten ska i samråd med berörda föreningar fastställa spelplats och avsparkstid samt, i förekommande fall, annan speldag. Om det finns särskilda skäl får Tävlingskommittén besluta om undantag från denna bestämmelse."