I onsdags kom Folkhälsomyndigheten, FHM, med nya råd som inte talade för fotbollens fördel. Bland annat meddelade FHM att föreningarna "bör se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks" samt att man bör "skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper". Svenska Fotbollförbundet gav därefter också besked om att förbundets "skarpa rekommendation är att hela svensk fotboll, förbund och föreningar, följer dessa allmänna råd".
I går, torsdag, gick Folkhälsomyndigheten ut med en rättelse angående onsdagens råd. Myndigheten gav då besked om att det "kan vara okej" att spela träningsmatcher utomhus om "man håller avstånd och är högst 50 personer". Samtidigt ska närkontakt undvikas mellan idrottsutövare, precis som "onödiga resor" i samband med idrottsutövande. Matcher, tävlingar och cuper ska dock fortsatt skjutas upp.
Däremot ansåg Riksidrottsförbundets (RF) ordförande, Björn Eriksson, att det inte är möjligt att spela matcher utifrån Folkhälsomyndighetens förtydligande under gårdagen.
- Vi får träna annat. Träna kan vi göra, men så fort du kommer in på tävlingselementet är det i vissa sporter nästan omöjligt att leva upp till kraven. Kan du tänka dig en fotbollsmatch utan närkontakt? Det går liksom inte ihop. Då är det bättre att kalla en spade för en spade. Vi ska inte tävla i den typen av sporter, det går inte förrän pandemin är över och det är nummer ett nu, sa Eriksson till TV4-sporten i går.
Nu har även Svenska Fotbollförbundet tagit ställning till Folkhälsomyndighetens förtydligande – och de går emot RF.
"SvFF:s rekommendation är att träningsmatcher kan genomföras enligt vad Folkhälsomyndigheten uttalat. SvFF konstaterar att myndigheten återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara.
Matcharrangören ska alltid beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott, bl.a. följande:
• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter match.
• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
• Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel", skriver förbundet på sin hemsida.
RF:s Björn Eriksson, till Fotbollskanalen, om SvFF:s nya riktlinjer:
- Varje specialidrottsförbunden bestämmer själv vilken tolkning man gör av Folkhälsomyndigjheten bestämmelser. Jag svarar för 71 specialidrottsförbunden och vi har vissa principer - vi tycker och tänker. Men det är varje specialidrottsförbund som själva bedömer hur man ska ställa sig. Och i det avseendet gör Svenska Fotbollförbundet det de ska göra, nämligen att det tar del av det här och fattar de beslut de tycker gäller för dem. För min del är det ostridigt att de äger den frågan, säger Eriksson.
Det är ändå RF som är i toppen på något sätt, tänker du någonting kring att man resonerar så här?
- Du får tänka i termer av två ord. Det ena är konfederation och det andra är federation. Det vill säga: vår idrottsstruktur är att de är totalt självständiga att bedöma vad de ska göra. Sedan kan de ha riktlinjer och idéer och annat som rör all idrott. De står vi för och de predikar vi. Men beslutsrätten ligger otvetydigt hos specialidrottsförbunden. De har gjort den här bedömningen och då är det den som gäller för fotboll. Sedan kanske andra specialidrottsförbunden kommer till andra slutsatser, det är fullständigt möjligt.
Tycker du något om den bedömningen som SvFF har gjort?
- Nej jag tycker att fotbollen får svara för den själva. Det finns ingen större anledning för oss att kommentera specifika fotbollsfrågor. De har kommit till det ställningstagandet vad gäller fotboll och då kommer de att tillämpa det inom fotbollen. Sedan får andra bedöma om man gillar eller ogillar det. Det är inte upp till RF att sätta betyg på specialidrottsförbunden beslutsfattande.
Tycker du att det går att tolka som att fysiska kontakter, fotbollskontakter, skulle kunna vara okej?
- Jag tycker inte att jag ska ge mig in i det resonemanget. Fotbollstolkningar får fotbollen göra själva. Jag har 70 till att jobba med, jag ska akta mig för att vara för "detaljbetygsättande".
GP skriver att de har uppgifter på att Erikssons uttalande "retade upp" styrande personer inom fotbollen. Om Eriksson själv ansåg att han gick för hårt åt när han slog fast att lagidrott, med närkontakt, inte skulle fungera med tanke på Folkhälsomyndighetens riktlinjer?
- Nej, det tycker jag inte, för det jag sa rör hela idrottsrörelsen och det är den uppfattning jag har. Men det är varje förbund som måste tolka vad som gäller för just dem, säger Eriksson till tidningen.
På frågan om han fick reaktioner från SvFF på att han gjorde uttalandet svarar Eriksson:
- Det kan man väl säga, det blir alltid reaktioner på en så här stor och känslig fråga. RF är ju samlande för hela idrottsrörelsen och vi ska formulera våra uppfattningar. Men tolkningen av hur man lever upp till Folkhälsomyndighetens bestämmelser, det gör varje specialförbund.
- Jag har inte ändrat uppfattning på de punkterna. Men det vore ju förfärligt om det var en person som bestämde vad 71 specialförbund ska tycka. Jag kan bara redovisa vår uppfattning.
Om det var någon från SvFF som hörde av sig efter Erikssons uttalande i går?
- Nej det var det inte, de ringer direkt till mig eftersom mina nummer är öppna, då ringer folk och pratar med mig. Sedan har jag i och för sig alltid kontakt med Svenska Fotbollförbundet men det är inget särskilt i dem som jag tycker skiljer sig från tidigare. Karl-Erik (Nilsson ordförande i SvFF red. anm) och jag pratas vid i princip dagligen och har gjort i två tre veckor nu, säger han till Fotbollskanalen.