Tidigare under hösten publicerade Dagens Nyheter för AIK besvärande uppgifter gällande försäljningen av Nabil Bahoui 2015. Publiceringen gjorde bland annat gällande att en faktura hittad i samband med en knarkrazzia, kunde kopplas till agenten Marco Lichtsteiners bolag. Bolaget hade vid tillfället en procentsats på försäljningssumman av Bahoui, vilket vid tillfället var tillåtet.
Dessutom rapporterade tidningen att AIK i förhandlingen uppgett att man företrätts av bolaget SPM Sports Agency, som är ett numera nedlagt brevlådeföretag från Skottland, samt en kvinna som har sin bas på Malta. SPM bildades i sin tur av två andra bolag från Belize - och kvinnan var enligt DN ingen agent utan en bolagsbildare.
Därefter har AIK uppgett att det var agenten Hasan Cetinkaya som företrädde SPM och också klubben i förhandlingen. Det var dock ingen information som man uppgav till SvFF och tidigare i år meddelade chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen att man skulle titta närmare på affären och undersöka om eventuella regelbrott begåtts.
Enligt AIK har förbundet nu lagt ner undersökningen gällande förmedlarna i affären, på grund av preskriptionstiden som är på fyra år.
På sin hemsida skriver AIK:
"Efter att SvFF gått igenom AIK Fotbolls uppgifter och annat tillgängligt material kopplat till övergången underrättades klubben idag om att SvFF, med hänsyn till den preskriptionsregel om fyra år som gäller enligt 14 kap. 10 § andra stycket Riksidrottsförbundets stadgar, inte kommer att utreda ärendet vidare eller lämna in någon anmälan till Disciplinnämnden avseende brott mot det då gällande förmedlarreglementet. Detta gäller förutsatt att det inte framkommer några nya uppgifter i ärendet som ger skäl till misstanke om överträdelser som ännu inte preskriberats."
Christine Stridsberg är jurist på förbundet och har varit inkopplad i ärendet.
- Enkelt uttryckt är det så här att i Riksidrottsförbundet stadgar, som vi är bundna till, så finns det en så kallad absolut preskriptionstid för bestraffningar i den här typen av ärenden, som är på fyra år från det att den eventuella förseelsen inträffade. I det här fallet har vi kunnat konstatera att det som man skulle kunna tänka sig är att den eventuella förseelsen i så fall skedde 2015 och det är mer än fyra år sedan. Om vi skulle kommit fram till att det skett någonting så har vi ingen möjlighet att ge in en anmälan och få det bestraffat, säger hon till Fotbollskanalen.
SvFF:s utredning är därmed helt och hållet avslutad. Att AIK nyligen uppgav att det var Hasan Cetinkaya som företrädde klubben, vilket man inte sa till SvFF 2015, spelar ingen roll. Preskriptionen gäller ändå.
- Nej den absoluta preskriptionstiden är fyra år från förseelsen, säger Stridsberg.
Stridsberg vill därför inte säga mycket om vad man under utredningens gång kom fram till. Detta för att ärendet helt enkelt inte kan prövas.
- Där har vi haft en dialog med AIK och fått vissa svar. Där har vi allmänt den principen att om vi inte ger in en anmälan så brukar vi heller inte säga någonting om den kommunikation som varit. Där får jag hänvisa till AIK.
Kan du säga någonting om ni tyckte förklaringen var rimlig?
- Vi från kansliets sida kan ju aldrig döma ut något. Vid en anmälan är det disciplinnämnden som prövar det och i och med att det i det här fallet inte finns någon möjlighet att pröva det, så har vi sagt att det inte är bra om vi som ansvarigt förbund uttalar oss om huruvida vi tycker att AIK har gjort något fel. Sedan har vi så klart påmint AIK som förening om vilka regler det är som gäller för registrering av förmedlare och att vi av AIK förväntar oss att de följer det.
AIK har sedan tidigare meddelat att man, med anledningen av uppgifterna i Dagens Nyheter kring Bahoui-affären, ska gå igenom sitt eget agerande i samband med försäljningen av Bahoui, samt alla andra större spelaraffärer de tio senaste åren. Under tiden den utredningen pågår har AIK inte velat kommentara vad som framkommer.
"AIK Fotboll fortsätter den interna transferutredning som sedan tidigare kommunicerats. Utredningen kommer inte att beakta preskriptionstider i utredningsstadiet", skriver man.