Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF och Sef efter polisens nya kritik: "Startar vi ett krig förlorar fotbollen"

Allsvenskan

Polisen lägger skuld på Sef och SvFF för att fotbollens problem kvarstår. Nu svarar fotbollens högsta ledning - och vill mötas på ett respektfullt sett.

- Det börjar bli larvigt det här. Det här är inte konstruktivt, säger Sefs Mats Enquist.

- Den här typen av debatt som pågår gagnar inte någon, säger SvFF:s Karl-Erik Nilsson.

Foto: SCANPIX

Det var under tisdagen som Per Engström, sektionschef för samordning hos polisen, i en intervju med Fotbollskanalen förklarade att han tycker att en minskning av publikkapaciteten på svenska fotbollsmatcher är en "självklarhet" och att "fotbollen inte vill lösa sina problem".

Den bild som målades upp av polisen fick klubbar, supportrar, regionalpolis och lokalpolis att reagera. När Per Engström bemötte kritiken stod han fast vid sin åsikt, som han menar även är polismyndighetens åsikt, men menade att det är Sef och SvFF som bär skulden.

- Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll. Det är där vi ser att man inte förstår det här problemet, sa Engström.

Annons

Efter polisens nya kritik svarar nu Sef på nytt. Och generalsekreteraren Mats Enquist är oförstående till att föreningen skuldbeläggs.

- Jag förstår inte riktigt vad han vill att Sef ska göra, det är ganska märkligt. För Sef är en ganska liten organisation som inte har ett dugg att göra med klubbarnas arrangemangsarbete. Vi företräder ju föreningarna men vi säger ju ingenting annat om vad klubbarna arbetar med än de själva. Så vad han vill att vi ska göra vet jag inte riktigt. Strategin är ju en strategi, sedan ska arbetet ske lokalt på klubbnivå, säger Enquist till Fotbollskanalen.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson menar att kritiken är märkligt, och ställer sig frågande till varför det inte framförts tidigare.

- Uppenbarligen så är han av den uppfattningen. Men sedan vi hade ett möte med polisstyrelsen i oktober månad så kan ju rimligen inte så mycket ha hänt sedan dess. Och då framfördes inte den här typen av kraftfull kritik. Så vi behöver lyssna med polisledningen vad de tycker att vi behöver förbättra och förändra. Men framförallt att vi kan mötas tillsammans. Vi har full respekt för polisen. Men tonläget som har piskats upp de här dagarna riskerar ju att vi inte kan mötas på grund av att det har varit alldeles för högt tonläge och jag hoppas att vi kan få ner det på en vettig samtalsnivå som vi har haft tidigare, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Blev du överraskad över den här kritiken som framförts?
- Ja, det måste jag säga eftersom att vi hade ett möte i slutet av oktober. Och eftersom uppfattningen då var att det fungerade väldigt väl på operativ nivå och det har de signalerat också. Och det är på nåt sätt glädjande att det fungerar där det ska fungera, nämligen ute på fältet. I dialogen där mellan supportrar och polis fungerar det uppenbarligen bra. Och uppenbarligen har de dock några problem på den centrala nivån och det måste vi reda ut var i de problemen består. Får vi inte veta det så är det omöjligt att agera.

Hur tycker du att kommunikationen som ni har haft med polisen har fungerat?
- Den normala vägen i vår kommunikation med polisen är via vår säkerhetsgrupp och säkerhetschef och de har regelbundna överläggningar. Och det har inte från polisens sida vid något tillfälle för mig framställts någon kritik om att den här dialogen inte fungerar. Förrän nu i media, och det känns inte okej.

Annons

- Det första som kan bli bättre är ju om vi sätter oss ner och samsas och börjar resonera om de här sakerna och att de får framföra sina synpunkter direkt till oss. Det är alltid bättre att tala med varandra än om varandra.

Mats Enquist menar att han är ense med Per Engström vad gäller delar av problembeskrivningen, men att angreppssättet skiljer sig helt.

- Dels är det bengaler, rök och bangers - alltså illegal pyroteknik i samband med matcher. Och det är olagligt, vi har aldrig sagt något annat. Och vi har försökt jobba med det och hitta lösningar på det. Och det andra är naturligtvis att det finns en del stök på stan, återigen främst vid stora matcher i storstadsområden. Men vi kanske inte har så mycket förslag på lösningar vad vi kan göra ute på stan, där är inte fotbollen mäktig att agera. Utan där handlar det mycket naturligtvis om att polisen måste hantera den storstadssituation som uppstår, säger Enquist till Fotbollskanalen.

Annons

- Och hos nån liten grupp uppe på Rikspolisstyrelsen finns det uppenbarligen någon sorts uppfattning om att man ska trycka problemet tillbaka i knät på fotbollen. Eller möjligen använda hårda repressiva metoder. Vi har ju tagit fram en gemensam nationell strategi och vi har också varit tydliga med vad vi inte varit fullt ut överens om i den. Och det är ju tolkningar hur man ska agera. För oss är en sån här liten åsiktsskillnad som till exempel; att minska publiken är för oss inte en lösning, utan ett misslyckande om andra metoder inte fungerar. Det har jag sagt i tre års tid i diskussion med Isabel Thorén och Per Engström och andra. Det är nånting som vi kanske tvingas till och får acceptera om det inte går bra. Men vår inställning kommer alltid att vara att vi vill ha fulla läktare. Sen finns det en gräns när det inte fungerar. Och innan man når den gränsen måste man försöka hitta olika metoder för att försöka stävja bekymmerna.

Annons

- Vi tror inte på metoden att gå upp med kommendering och stridspersonal och slåss med supportrarna. Vi tror att det dels är skadligt för fotbollen och dels att väldigt många oskyldiga skulle drabbas och man kommer inte åt problemet i alla fall. Och det har vi stöd för i både våran erfarenhet och internationell forskning.

I den nya kritiken från Per Engström menade han att fotbollen (Sef och SvFF i det här fallet) inte ens vill prova föreslagna bestraffningsåtgärder. Bland annat menade han att man skulle efterlikna Champions League, där bengalbrännande bötfälls.

- Det är utan att förstå den underliggande dynamiken som gör att det är en väldig skillnad på en Champions League-match i form av kulturyttringar och övrigt som påverkar hur supportrarna ser på det hela. Att möta ett lag som man inte har någon historia med som ligger utanför allsvenskan som man egentligen bryr sig om, det är en helt annan sak. Och ja, det fungerar väl med Uefas böter. Men skulle det fungera hos oss? Då är det bästa svaret att titta; har det fungerat? För vi har ju haft böter. Förbundet har provat böter, tomma läktare och alla möjliga av de här repressiva verktygen. Inte ett enda har lett frågan framåt. Och det här verkar Per Engström och några i polistoppen inte ens vilja ta till sig, och då blir det svårt.

Annons

- För att man inte ska få bara en partsinlaga av det här så har vi lutat oss lite mot att plocka in hjälp från andra parter. Till exempel Enable-projketet som alla klubbar har gått med i. Och det är ju forskning från bland annat England där man har plockat in erfarenhet och forskning. Och vi lyssnar gärna på det, och om någon skulle säga att våra metoder eller det sätt vi vill arbeta på strider mot beprövad ordning och att vi skulle gå på polisens linje så skulle vi följa det. Men det är ju inte riktigt det som kommer fram.

För att ta frågorna framåt vill nu Mats Enquist att parterna ska mötas. Och han menar att det inte kan vara med inställningen att sitt eget synsätt är det enda som gäller.

- Jag kan inte säga att det är okej i en samverkan att en part ensidigt går ut och säger att; 'antingen gör ni på vårt sätt, eller så är ni icke samarbetsvilliga'.

Annons

Per Engström menar att han tror att det här är starten på ett mer intensivt samarbete mellan polisen och Sef och SvFF. Hur ser du på det?
- Vi har ju tagit initiativ och ganska länge sagt att vi vill träffa polisen direkt. För att i grund och botten är det något som vi måste göra. Det är inte så att vi vill gå i konflikt med polisen. Men det som är problemet just nu är att det verkar finnas några uppe i polisledningen som har inställningen: my way or the highway, säger Mats Enquist.

Enquist menar att det från polisens håll finns en besvikelse över att vägen med hårdare åtgärder inte fått respons.

- Det här är en besvikelse över att den repressiva linjen, som även ligger i den nationella samordnarens åsikt, inte riktigt får gehör. Men jag menar, både internationell forskning, erfarenhet från andra länder, inget talar för att det här är en särskilt bra metod att gå ut med hårda, ultimativa krav. För vi har sagt hela tiden; startar vi ett krig mellan supportrar och polisen, då är det fotbollen som hamnar mitt emellan. Och det kan inte vara lösningen.

Annons

- Vi måste träffas betydligt mer respektfullt än vad som sker just nu. Det är väldigt överraskande att han plötsligt börjar kasta skit på Sef och Svenska Fotbollsförbundet när han först misskrediterar klubbarna, och så får han mothugg från supportrar och lokalpolis. Då gör han en total kovändning och säger att det är Sefs och förbundets fel.

- Det börjar bli larvigt det här. Vi måste sitta ner som vuxna människor, det här är inte konstruktivt, avslutar Mats Enquist.

Även Svenska Fotbollsförbundet är nu mån om att få till en dialog med polisen där parterna kan mötas ansikte mot ansikte. Innan dess ser Karl-Erik Nilsson det som svårt att ändra något.

- Det första är väl att börja att ta det här initiativet till ett samtal mellan ledningen för fotbollsförbundet, Sef och polisen. Det är det första initiativet. Sen efter det så får vi försöka få klarhet i vad kritiken består. Det är först när vi vet det som vi kan agera, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Hur är dina förhoppningar om att komma framåt i de här frågorna fram till den allsvenska premiären i april?
- De är riktigt goda. Dels för att det fungerar på klubbnivå och dels för att rikspolischefen (Dan Eliasson) när vi hade vår sittning i oktober visade både insikt, kunskap och intresse för de här frågorna. Och när den yttersta ledningen har det förhållningssättet så hoppas jag också att det kan sprida sig till hans medarbetare.

- Vi har vänt oss till rikspolischefen i dag och jag hoppas att vi får svar så fort som möjligt så att vi kan få till det här mötet. För den typen av debatt som går just nu den gagnar verkligen inte någon, avslutar Nilsson.

Publicerad 2016-01-21 kl 16:10
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS