Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF saknar kontroll kring arbetstillstånd - öppnar för att se över rutinerna

Allsvenskan

Svenska Fotbollförbundet får inte reda på när spelare får arbetstillstånd - och Vladimir Rodic kunde debutera utan att ha alla papper klara.
Ett system SvFF nu kan behöva ändra på, erkänner förbundsföreträdare.
- Det kan väl alltid finnas anledning att se över regelverket, säger chefsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Under lördagen kunde Fotbollskanalen berätta att Hammarbys Vladimir Rodic 2018 spelade två matcher utan att ha fått klartecken från Migrationsverket i form av ett godkänt arbets- och uppehållstillstånd. Bajen ansökte om tillstånd den 7 augusti och fick godkänt först 14 dagar senare, den 21 augusti. Den 13:e och 20:e spelade dock Rodic för sin nya klubb.

Beslutet om det godkända tillståndet skickades till en Hammarby-anställd, Vladimir Rodic och till Riksidrottsförbundet. Att Rodic spelade utan godkända handlingar var inget som RF uppmärksammade. Och enligt SvFF får man inte ens ta del av den här typen av information.

Annons

- Inte så som nuvarande regelverk är utformat. Det blir ett föreningsansvar att kontrollera att spelaren fullt ut har rätt att verka som fotbollsspelare genom ett myndighetsbeslut, säger förbundets tävlingschef Lars Helmersson till Fotbollskanalen.

Det är ett faktum förbundet nu överväger att rätta till. 

- Det är väl möjligtvis något för framtiden att diskutera. Men ur det perspektivet så har vi inte en kontrollfunktion på det sättet, säger Helmersson.

Att fallet med Rodic inte uppmärksammades är något som Helmersson, som var föräldraledig när spelaren debuterade för Hammarby, beklagar.

- Det är naturligtvis olyckligt och så som regelverket fungerar så finns det ju ett ansvar hos oss tjänstemän (på SvFF) att utreda en sådan fråga och förelägga det till disciplinnämnden, om det skulle anhängiggjorts oss. Det är det vi skulle ha vidtagit som åtgärd, tänker jag. Sen är det upp till disciplinnämnden att bestämma om man skulle ta upp frågan eller inte.

Annons

Även förbundets chefsjurist Tobias Tibell öppnar för att se över nuvarande system.

- Det kan väl alltid finnas anledning att se över regelverket och optimera våra rutiner. Men frågan är vilken roll vi har i förhållande till den förvaltningsrättsliga process som äger rum mellan individen och myndigheten, säger han till Fotbollskanalen.

- Det är klart att vi vill att folk ska vara här på rätt villkor och ha rätt att arbeta i landet för att de är fotbollsanställda, men frågan är vad vi kan avkräva från individer, givet hur partsställningen ser ut och vår roll i den processen. Men det är klart att vi alltid tittar och analyserar vad som kan göras. Jag kan inte säga blankt nej och hävda att vi har ett vattentätt system som är det bästa som finns. 

Riksidrottsförbundet, som alltså får ta del av beslut av den här arten, kontrollerar inte om en spelare möjligen påbörjar sin anställning innan alla papper är i sin ordning. Det är upp till klubbarna.

Annons

- Vi har inte de rutinerna att vi vet när en spelare startar sin anställning eller inte, säger RF:s Johan Karlsson.

Han fortsätter:

- Vi är ett stöd i själv ansökningsförfarandet. Sedan är det den enskilda individen som ska ansöka och skicka in till Migrationsverket som stämmer av med oss och vi stämmer av med respektive SU (specialförbund, likt Svenska Fotbollförbundet red. anm).

Publicerad 2019-10-26 kl 10:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS