Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tio allsvenska klubbar tar in riskkapital - som Uefa vill förbjuda

Allsvenskan

Uefa vill förbjuda riskkapitalbolagen. Något som kan slå hårt mot allsvenskan. Fotbollskanalen.se:s kartläggning visar att 10 av 16 allsvenska klubbar har uppgörelser med sådana bolag.

Gefle och Åtvidaberg straffades av Svenska Fotbollsförbundet för att man brutit mot bestämmelserna kring tredjepartsinflytande i klubbarna. Gefle straffades med 250 000 kronor i böter och Åtvid fick böta 200 000.

Fifa och Uefa vill samtidigt att förbjuda och straffa all form av tredjepartsinflytande. Uefa vill från och med nästa säsong helt ta bort riskkapitalens roll i europeiska klubbar. En förändring som alltså skulle påverka många av de allsvenska klubbarna.

Fotbollskanalen har talat med företrädare för samtliga allsvenska klubbar utöver de två som straffats av förbundet och kartlagt vilka relationer som finns med riskkapitalbolag.

Annons

Över hälften av klubbarna har någon form av relation med ett riskkapitalbolag. AIK, Djurgården, IFK Göteborg, Malmö, Helsingborg, Norrköping, Mjällby och Örebro är klubbarna i fråga.

IFK Göteborg har ett riskkapitalbolag (IFK Göteborg Fotboll AB) som delfinansierar två av deras spelare, Jakob Johansson och Philip Haglund. En delägare i bolaget har dessutom en roll i klubbens styrelse.

- Jag var med och investerade så jag är en mindre delägare, jag har 7-8 procent i det bolaget, säger styrelseledamoten Ulf Ivarsson till fotbollskanalen.se.

- Föreningen och bolaget tog juridiska konsulter till råds för att se till att det här är helt transparent och att det inte ska finnas en påverkan för de besluten för föreningen, säger Ivarsson som säger att han inte deltar i beslut gällande de spelarna som bolaget har investerat i.

Annons

Mjällby är en annan av klubbarna som har ett riskkapitalbolag. De har tidigare haft personer i riskkapitalbolaget som haft en roll i föreningen. Men man har nu förändrat upplägget för att det inte ska ses som några oegentligheter.

- Vi har en överenskommelse att man inte ska ha dubbla roller för att det inte ska finnas möjlighet till någon misstanke att man ska göra något av egenintresse. Men det är vi själva som satt den överenskommelsen, säger Mjällbys klubbdirektör Jörgen Martinsson.

I två klubbar finns dock personer med roller både i föreningen och i riskkapitalbolaget. Det upplägg som Mjällby valt bort för att försäkra sig om att inga felaktigheter begås. Malmö FF och IFK Norrköping.

- Vi har en tredjepartsintressent (Peking Soccer Invest) som ligger utanför klubben som finansierat delar av spelartruppen enligt de regelverk som funnits och finns. Inom Uefa är det ju just nu en het debatt huruvida man ska acceptera det här, säger Norrköpings ordförande Peter Hunt som investerat pengar i bolaget och som tidigare även hade en roll i det

Annons

- Jag avgick i investerarbolagets styrelse när jag blev ordförande i Norrköping, tillägger han.

En som emellertid sitter på dubbla stolar är Göran Ekdahl.

-Jag är vice ordförande i IFK Norrköping och styrelseledamot i investbolaget, säger Ekdahl till fotbollskanalen.se.

Hur ser  din situation ut där du sitter på två stolar – i föreningen och i investbolaget, med tanke på risken för jäv?

- Förhållandet mellan klubben och investbolaget är noga reglerat i avtal som vi agerar efter. Det är inget jag personligen påverkar åt endera håll. Skulle investbolaget få ett erbjudande från föreningen så är det som sagt noga reglerat vad som gäller . Dessutom är IFK Norrköping största ägare i Peking Soccer Invest AB med 30 % av aktierna.

Även Malmö FF har använt sig av externt kapital där Euro Football Invest gått in med pengar i klubben. Styrelseordförande i investbolaget är Erling Pålsson som samtidigt är styrelseledamot i Malmö FF – det till trots ser Malmö FF:s vd Niclas Carlnén inga faror för påverkan från andra som har ekonomiska intressen i att sälja spelare vidare

Annons

- Det finns inget bolag som har någon bestämmanderätt över hur spelarna och Malmö FF hanterar relationer, säger han till fotbollskanalen.se och tillägger att han inte är orolig för att MFF skulle vara i riskzonen för att få straff liknande det som Gefle och Åtvidaberg fick

- Det finns företag som lånat pengar till Malmö FF och det finns i vår årsredovisning så det finns enkelt att hitta där. Investerarna har rätt till en avkastning om det går bra, men det finns inget ägarförhållande i en spelare.

AIK har en spelare i truppen som riskkapitalbolaget Agent 03 investerat i. Bolaget var med som delfinansiärer när AIK köpte Nisse Johansson. Men sportchefen Björn Wesström menar att det numer bara är klubben som finansierar spelaren.

- Dom var med när han köptes. Sedan dess har vi förlängt hans avtal ett antal gånger och det har vi finansierat helt själva.

Annons
Publicerad 2014-10-03 kl 06:06
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS