Tredje raka förlusten för Helsingborg - föll mot Sirius efter van den Hurks självmål

Helsingborg åkte på sin tredje raka förlust i årets allsvenska, borta mot Sirius.
Anthony van den Hurks självmål tidigt i den första halvleken blev matchens enda mål.
- Man mår inte bra nu, absolut inte, säger Helsingborgs Taha Ali till Discovery+ efter matchen.

IFK Göteborg

Helsingborg föll hemma på Olympia med 1-0 mot IFK Göteborg i sin senaste match, medan Sirius fick resa hem med en poäng från Finnvedsvallen efter ett 0-0-resultat mot IFK Värnamo.

Det innebar att det var två lag som båda var sugna på tre poäng när de skulle göra upp på Studenteras IP på påskdagen. Kanske allra mest Helsingborg, som hade två förluster på de inledande två matcherna. Men likt mot Göteborg fick Skånelaget en tung start på matchen.

I den 12 minuten nickade lagkapten Anthony van den Hurk in bollen i eget mål när han skulle försvara på en hörna. Oturligt, och den nederländske anfallaren själv menade i halvtidsinterjvun på att det var på grund av att han missade tajmingen i nicken.

Men samtidigt var det en annan situation som stal rubrikerna från den första halvleken.

Med drygt 21 minuter spelat uppstod en situation mellan Sirius-mittfältaren Filip Olsson och Helsingborgs-backen Ali Suljic nere vid Helsingborgs ena hörnflagga. Suljic försvarade bollen när Olsson tog tag rejält i Suljic tröja. Till slut fick Suljic nog, vände sig om och knuffade omkull Olsson - varpå starka reaktioner väcktes hos Sirius-spelarna.

Laorent Shabani, Patrik Karlsson Lagemyr och Christian Kouakou var snabbt framme för att försvara sin lagkamrat och säga till Suljic vad de tyckte om agerandet, samtidigt som Helsingborg-spelarna Albert Ejupi och Kalle Joelsson gick emellan för att lugna ner situationen. Efter diskussioner med Suljic och Shabani mynnade det hela ut i att de båda fick syna det gula kortet.

Kort efter bråket var Sirius nära på att utöka sin ledning. På en hörna i den 29:e minuten hittade Karlsson Lagemyr fram till Kouakou vid den bortre stolpen, som fick nicka ohotad. Nicken, i sin tur, träffade dock stolpen och gick ut till inspark för Helsingborg.

I den andra halvleken var Helsingborg farligt. Skånelaget hotade genom Taha Ali, van den Hurk, Lucas Lingman och Adam Kaied. De forcerade för en kvittering. Framför allt genom Ali som var lite överallt i den offensiva tredjedelen. Mycket gick genom 23-åringen.

Men Helsingborgs fick inte utdelning på sina försök och Sirius höll undan sin ledning för att sedermera vinna matchen med 1-0. Det innebär att Uppsalalaget knep sin andra seger för säsongen, med Helsingborg står på tre raka förluster under de inledande tre matcherna.

- Jag känner att vi kommer till lite lägen, men samtidigt kunde vi vänt spelet lite mer och överbelasta de på en sida lite mer. Men Sirius gjorde en bra match, säger Taha Ali till Discovery+ och förklarar hur det nu känns att ha inlett allsvenskan med tre raka förluster:

- Man mår inte bra nu, absolut inte. Det är tre raka förluster. Men vi får ta och korrigera, se vad vi gjorde bra och analysera det vi gjorde dålig. Sedan får vi korrigera det till nästa match.

Sirius-anfallaren Christian Kouakou var desto nöjdare och menade på att Uppsalalagets insats visade på att laget har utvecklats sedan förra säsongen.

- Jag tycker att vi gör en bra match. Får med oss ett tidigt mål och jag tycker att vi känns stabila. Det har vi utvecklat sedan i fjol, att vi kan ta en 1-0-ledning och ändå kännas stabila i nästan 70 minuter, säger Kouakou till Discovery+.

Sirius-supportrarna fick dock segerfirandet lite förstört när Kouakou linkade av med låret hårt lindat i slutminuterna. Anfallaren ville inte kommentera skadan särskilt mycket efter matchen, utan menade på att det får utvärderas vidare.

- Jag kan bara säga att jag kände av baksidan lite, sedan får vi se mer imorgon.

Sirius: Vaiho - Björkström, Ssewankambo, Mathisen - Bjarnason, Roche, Rogic, Olsson, Shabani - Koakou, Karlsson Lagemyr.

Helsingborg: Joelsson - Tsouka, Suljic, Weberg, Davidsen - Gigovic, Ejupi, Lingman - Kaied, van den Hurk, Ali.