Fotbollskanalen.se och TV4 har genomfört en heltäckande granskning av ledarskiktet inom svensk fotboll. Genom att på individnivå bryta ned de högsta beslutande organen – från SvFF:s egen förbundsstyrelse med ordföranden Karl-Erik Nilsson i spetsen via landets 24 distriktsförbund till klubbarna i allsvenskan, superettan och damallsvenskan, samt intresseorganisationerna Svensk Elitfotboll (Sef) och Elitfotboll Dam (EFD) – har vi fått en tydlig bild över vilka som bestämmer i landets största folkrörelse.
Av de 507 beslutsfattare som ingår in granskningen är 76 procent män, 24 procent kvinnor och bara två procent, totalt elva individer, har en födelseort utanför Skandinavien.
Tittar man närmare den genomsnittlige styrelseledamoten träder ett antal andra drag fram. Det i särklass vanligaste tilltalsnamnet, som återfinns hos 20 personer eller nästan fyra procent av det totala antalet beslutsfattare, är Anders. Följt av efternamnet Andersson som återfinns i 13 olika fall.
I genomsnitt är denne man 52 år gammal och har i två tredjedelar av fallen även andra maktpositioner i samhället, i form av styrelseuppdrag vid sidan av sitt engagemang inom fotbollsrörelsen. Ganska exakt tio procent av fotbollens beslutshavare återfinns i polisens belastningsregister till följd av domar i brottmål, vilket ligger i paritet med samhället i övrigt.
Det som däremot sticker ut är fotbollsmakthavarens ekonomiska status. Med en årsinkomst på 676 679 kronor per år placerar sig den typiske styrelseledamoten nästan på den dubbla lönenivån jämfört med snittet för förvärvsarbetare i Sverige, vilket enligt statliga Medlingsinstitutet låg på 367 200 kronor år 2013.
De regionala skillnaderna är dock stora. Den ”Anders” som är verksam inom Stockholms distriktsförbund tjänar med sina 979 000 kronor nästan tre gånger så mycket som sin kollega i Västerbottens FF, där lönenivån stannar vid 329 000 kronor.
Variationer förekommer också på enskild klubbnivå. I herrarnas allsvenska är det Djurgårdens styrelseledamöter som har högst taxerad inkomst, med sina drygt 2,2 miljoner kronor per person och år. Följt av Helsingborg på 1,4 miljoner, Halmstad på 1,1 och Elfsborg på 1,0. Lägst inkomst noteras Åtvidabergs ledamöter för med sina 318 000 kronor, enligt uppgifter från Skatteverket 2014.
I damallsvenskan placerar sig Kopparbergs/Göteborg FC och Hammarby DFF i topp med genomsnittsinkomster på 1,1 miljon respektive 863 000 kronor. Men mest pengar av alla drar Brommapojkarnas styrelseledamöter in. Där handlar det om 2,7 miljoner kronor per person och år.
Men oavsett hur mycket pengar ”Anders” tjänar har han i regel en ordnad ekonomi. Bara i sju fall av 507 återfinns någon fotbollens beslutsfattare i Kronofogdens register över oreglerade skulder under de gångna 24 månaderna.
Läs allt om TV4 Sports och Fotbollskanalens granskning här: