TV: Finnbogason poänghjälte med läcker frispark

Sju matcher i rad utan seger. IFK Göteborgs tunga vandring fortsätter.

Helsingborg fick 1-1 på en frispark av Alfred Finnbogason i 85:e minuten.

- För dåligt, säger IFK-målvakten John Alvbåge om sin insats vid målet.

Stefan Selakovic.

John Alvbåge var mycket besviken efter matchen. Han såg inte Finnbogasons väl avvägda skott förrän det var för sent.

- Vi har en mur. Sen har de också en mur. Det är tio man, minst, framför bollen. Jag försöker hitta en lucka, men...

- När jag ser den är den redan runt och förbi muren. Jag hinner bara slänga mig, inte ta ett steg som jag behöver göra för att nå bollen. Så det känns fel redan när jag kastar mig, säger Alvbåge dystert.

Helsingborg hade statistiken på sin sida inför matchen på Gamla Ullevi. Senaste gången IFK Göteborg slog skåningarna i allsvenskan var i augusti 2005, då "Blåvitt" vann med 2-0 på bortaplan. De 13 mötena sedan dess har slutat med sex segrar för Helsingborg, och sju oavgjorda matcher.

Dessutom har IFK Göteborg inte vunnit i allsvenskan sedan man hade Sundsvall på besök 2 maj (2-0). Fem "kryss" och två förluster är facit efter det.

Hemmalaget var dock bäst före paus. 1-0 kom välförtjänt i 39:e minuten. Målskytt var Stefan Selakovic, som stod helt ensam i trakten av bortre stolpen när ett inspel från IFK:s högerback Emil Salomonsson letade sig igenom hela gästernas försvar.

Helsingborg bytte ut halva mittfältet i paus, för att få mer energi. In kom Daniel Nordmark — och May Mahlangu, succéman i fjol som nu inte spelat från start efter EM-uppehållet, då han var hemma i Sydafrika och spelade landskamper.

- Det tar lite tid att komma in i full fart igen, men han är en spelare som vi får mycket glädje av, säger nye HIF-tränaren Åge Hareide om Mahlangu.

Bytena gav HIF mer att säga till om, men inte mycket till vassa chanser. I stället sköt Göteborgs inhoppare Robin Söder i stolpen.

Men i 85:e minuten kvitterade alltså Alfred Finnbogason för Helsingborg, med en frispark som gick förbi muren och in vid bortre stolpen. Islänningen gjorde tre mål mot Gefle i förra omgången, och tycks vara inne i ett riktigt målstim - nio hittills i serien.

- Känslan är att det är ett fint avslut, i det hörn man tror att bollen ska hamna i, säger IFK-tränaren Mikael Stahre om frisparksmålet.

Publicerad 2012-07-09 kl 22:03