Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Idrottsministern om männen som styr svensk fotboll: ”Fotbollen har mycket kvar”

Allsvenskan

Männen har makten inom svensk fotboll, medan kvinnor och utlandsfödda lyser med sin frånvaro. En verklighet som bekymrar idrottsminister Gabriel Wikström (S).
- Faran är att man missar en massa kompetenta personer, säger han till Fotbollskanalen.

Genom en stor kartläggning av de högsta beslutande organen inom svensk fotboll kan TV4 Sport och fotbollskanalen.se visa vilka maktförhållanden som råder inom landets största folkrörelse. Tittar man på styrelserna för SvFF, Sveriges 24 distriktsförbund, klubbarna i allsvenskan, superettan och damallsvenskan samt intresseföreningarna Svensk Elitfotboll (Sef) och Elitfotboll Dam (EFD) syns ett tydligt mönster.

Drygt tre fjärdelar (76 procent) av de förtroendevalda representanterna på dessa ledande positioner är män. Endast knappt en fjärdedel (de återstående 24 procenten) är kvinnor. Bara två procent, eller elva individer av totalt 507 beslutsfattare, är födda utanför Skandinavien.

Annons

Sveriges idrottsminister Gabriel Wikström (S) har tagit del av undersökningen, och han beskriver dess resultat som problematiskt.

- Jag tycker att det är bra att ni gör den här granskningen. Jag har personligen haft en dialog med fotbollförbundet om bland annat de här frågorna och därför vet jag att de är medvetna om att det här är någonting de måste jobba för att komma till rätta med, säger Wikström till fotbollskanalen.se.

Vår granskning visar att knappt en fjärdedel av personerna på beslutsfattande positioner inom fotbollen är kvinnor. Blir du förvånad när du ser de siffrorna?
- Man kan alltid diskutera den exakta fördelningen, men jag visste att det fanns en skev representation. Sedan ska man komma ihåg att säga att vi ser de här mönstren även inom andra områden i samhället, inte minst i näringslivet. Det är strukturer som både fotbollen och andra delar av samhället har att hantera.

Annons

Vad är faran med att representationen ser ut som den gör?
- Faran är just att man missar en massa kompetenta personer, en massa kompetenta kvinnor som skulle kunna sitta med och föra fotbollen framåt i det här landet. Det är den stora faran och den stora förlusten för fotbollen.

- Den här granskningen visar att fotbollen har mycket arbete kvar att göra. Och i framtiden krävs ännu hårdare ansträngningar, fortsätter Wikström.

Riksidrottförbundet (RF) har en målsättning om att alla specialförbund inom idrotten ska ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser senast 2017, men kartläggningen från TV4 och fotbollskanalen.se avslöjar att fotbollen släpar efter. Tidigast 2028, elva år för sent, kan målbilden vara uppfylld om den nuvarande utvecklingen fortsätter. Gabriel Wikström anser att man behöver höja blicken för att se de bakomliggande orsakerna.

Annons

- Jag tror för min del att det handlar om att det finns strukturer i samhället som leder fram till den här typen av representation. Vi vet att fotbollen under lång tid har varit väldigt mansdominerad, det är säkert en del av förklaringen. Men nu handlar det om vad man gör framåt. Hur kommer man till rätta med det här? Finns det en medvetenhet? Det tycker jag att det finns inom fotbollsvärlden och nu gäller det att omsätta den i konkret handling också, säger han.

Vår granskning visar också att det bland fotbollens 507 främsta makthavare finns dubbelt så många (20 individer) som heter Anders, än antalet personer födda utanför Skandinavien. Hur förklarar man det?
- Jag är inte helt säker på hur åldersstrukturen ser ut i fotbollens styrelser, men ofta ser vi en sådan eftersläpning. Att de som var aktiva för kanske 20, 30 år sedan engagerar sig på styrelsenivå.  Det kan vara en del i detta. Sedan ska man inte ha det som en ursäkt för att säga att ”då får vi vänta 20, 30 år innan vi kan se en förändring” utan man ska snarare ställa sig frågan om hur vi kan engagera fler med utländsk bakgrund, och hur vi kan lyckas få fler av de som är unga och aktiva idag att engagera sig.

Annons

Slutligen: Vad kan regeringen konkret göra för att hjälpa fotbollen att få en bättre representation?
- Först och främst handlar det om att föra en dialog, att hela tiden lyfta frågan. Vi vill betona vikten av att idrotten går före när det gäller jämställdhet och integration och vi vill peka på att de pengar man får från samhället handlar om att man ska bidra till mångfald på alla plan. Och jag tycker att vi har väldigt bra diskusisoner med idrottsrörelsen, de ser problemet och har tagit fram väldigt bra åtgärder för att komma tillrätta med detta, men i vissa fall behöver man jobba snabbare.


Läs allt om TV4 Sports och Fotbollskanalens granskning här:
Publicerad 2015-05-26 kl 22:49
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS