TV: Kiese Thelin tillbaka i målprotokollet - MFF vann klart mot Sirius

MALMÖ. Efter fem mållösa matcher lyckades Isaac Kiese Thelin göra två mål mot IK Sirius. Malmö FF tog en bekväm 3-0-seger på Eleda Stadion och uttökade serieledningen.
- Det är kul att vara tillbaka, säger Kiese Thelin till Discovery+.

IFK Göteborg

Malmö FF-tränaren Henrik Rydström gjorde fyra förändringar i startelvan sedan 3-1-segern mot IFK Värnamo. Isaac Kiese Thelin var tillbaka från skada och ersatte Hugo Bolin, Joseph Ceesay spelade istället för Martin Olsson, samt Oscar Lewicki och Moustafa Zeidan som gick in för Stefano Vecchia och Hugo Larsson.

Serieledaren mötte tabelltolvan Sirius, där Melker Heier, Malcom Jeng, Joakim Persson och Christian Kouakou ersatte kvartetten med Edi Sylisufaj, Marcus Mathisen, Jamie Roche och André Alsanti i startelvan jämfört med 2-0-vinst över IFK Göteborg.

Skytteligatvåan Isaac Kiese Thelin behövde bara fyra minuter innan han gjort sitt första mål sedan omgång fem, efter att ha stött in Gabriel Busanellos inspel i öppet mål. Tio minuter senare kombinerade sig MFF-spelarna loss igen och Sebastian Nanasi fick ett bra läge, men Dennis Widgren kom emellan och stod för en avgörande blockering.

I den 19:e minuten spelade Zeidan fram Nanasi till en ny, bra målchans. Den här gången räddade målvakten Jakob Tånnander ett tillbakapressat Sirius med en fotparad. Halvvägs in i halvleken skapade gästerna sin första målchans genom ett Tashreeq Matthews-avslut, som styrdes via MFF-ben till hörna.

Lagen fick sedan varitsitt mål bortdömt för offside, med några minuters mellanrum. Sirius hade svårt att etablera bollinnehav medan MFF:s inledande tryck minskade mot slutet av halvleken, som slutade 1-0.

- Vi spelade bra och Gabriel kom igenom med ett fantastiskt inlägg till mig, så det var bara att lägga in den, sa Kiese Thelin till Discovery+ i paus och fortsatte:

- Det var jätteskönt att få in målet så snabbt. Det var skönt för självförtroendet och det är kul att vara tillbaka.

- Det var tufft. De var snabba med bollen och vi fick jobba med vårt försvarsspel och kontringar. Det var en tuff första halvlek, sa Sirius-forwarden Joakim Persson till Discovery+ i paus.

Sirius mitttback Patrick Nwadike varnades några minuter innan halvtidsvilan. Två minuter efter pausen rev 24-åringen ner Kiese Thelin - som frispelades av Zeidan - och Malmö tilldömdes straff. Nwadike fick sin andra varning och visades ut, och straffen förvaltade säkert i mål av Kiese Thelin. Anfallarens tionde mål i år.

Han skuggas i den interna skytteligan av Nanasi, som i minut 55 såg till att han bara är två mål bakom Kiese Thelin. U21-landslagsmannen tog emot bollen till vänster i straffområdet och placerade skottet utom räckhåll för Tånnander.

Knappt tio minuter senare provade Busanello med ett skott från distans, som gick några decimeter över ribban. Sedan fick inbytte Sören Rieks ett hyfsat läge att uttöka ledningen, men avslutet gick via en Siriusspelare precis utanför.

Den andra halvleken spelades uteslutande på Sirius planhalva, men gästerna stack med tio minuter kvar ändå upp med en kontring. Matthews var snabbare än Lasse Nielsen i löpduellen, men med bara Johan Dahlin kvar att möta sköt yttern metern över ribban.

Därefter fick Kiese Thelin chansen att fullborda ett hattrick, men såg avslutet gå strax utanför stolpen. Matchen slutade 3-0 och MFF leder allsvenskan fem poäng före Elfsborg, som spelar senare denna omgång. Resultatet innebar att Sirus vinstrad på tre raka matcher fick ett abrupt slut.

- Matchen var lite sisådär i första, men jag tycker att vi gjorde det riktigt bra i andra. Vi sa inför andra att vi skulle gå ut och döda matchen, och vi gjorde det. Jag är stolt över vår prestation i dag, säger MFF-målskytten Sebastian Nanasi till Discovery+.

Sirius-tränaren Christer Mattiasson:

- Vi visste om innan att det skulle bli en otroligt tuff match. Ska man ha någon chans så kan man inte bjuda på 0-1 direkt, och 0-2 direkt efter pausen. De var helt dominanta där, säger han under presskonferensen.

Startelvor

Malmö FF: Dahlin - Ceesay (utbytt 88'), Nielsen (K), Moisander, Busanello - Lewicki (85'), Peña, Nanasi - Ali (46'), Kiese Thelin (85'), Zeidan (73').

Byten: Rieks (46'), Sejdiu (73'), Olsson, Skogmar (85'), Makolli (88').

IK Sirius: Tånnander - Voelkerling Persson, Nwadike, Jeng - Bjarnason(utbytt 85'), Heier (70'), Stensson (K), Widgren - Matthews (85'), Kouakou (53'), Persson (70').

Byten: Da Graca (53'), Wikman, Özkan (70'), Sylisufaj, Sjögrell (85').

Gula kort: Nwadike (43'), Sjögrell (89').

Utvisning: Nwadike (47').