Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Klubbarna rasar efter beskedet: "Jävligt nonchalant hanterat"

Allsvenskan

Det är upprörda känslor i fotbolls-Sverige.
Nu rasar AIK och IFK Göteborg mot Folkhälsomyndigheten.
- Fram med svaren för helvete, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström i Studio AIK.
- Det här är oerhört problematiskt, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson till klubbens Youtube-kanal.

Foto: Bildbyrån. Klipp från FollowUs AIK, Sportlib.

Se ett utdrag från "Studio AIK" med Björn Wesström. Bilder från FollowUs AIK, Sportlib.

Under fredagen hade Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet och de två intresseorganisationerna Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam ett möte med Folkhälsomyndigheten, FHM. Högst upp på dagordningen var återkoppling kring de protokoll som Sef presenterat. Förhoppningen var att FHM skulle ge grönt ljus för fotboll.

Men fotbollen fick inget besked, vilket många i fotbolls-Sverige öppet har uttryckt sitt missnöje kring.

- Jag har svårt att förstå att FHM inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker. Jag är dessutom förvånad över att så många andra länder i Europa tycks ha kommit till helt andra slutsatser, sa Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson,

Annons

- Det är klart att vår frustration är gemensam. Vi sitter i samma förbundsstyrelse och han (Lars-Christer Olsson) är ordförande för Svensk Elitfotboll. Vi har samma känsla i de här frågorna, sa SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Även från klubbhåll höjs nu kritiska röster. AIK:s klubbdirektör Björn Wesström rasar mot hur FHM hanterat ärendet.

- Jag kan tycka på ett personligt plan att det jävligt nonchalant hanterat. Fotbollen har lagt mycket tid och kraft på att ta fram ett protokoll för att redogöra hur man ska kunna genomföra sitt jobb utan att bidra till smittspridning. Då tycker jag att man från en myndighets sida kan bemöta det på ett värdigare sätt än att skicka två jurister som inte har någon feedback, säger han i "Studio AIK", som är ett program som produceras av AIK:s samarbetspartner SportLib.

Annons

Wesströms uppfattning är också att han inte är ensam över att känna frustration, och han vill att korten läggs på bordet. Vidare är AIK:s klubbdirektör frustrerad över att FHM ännu inte har gjort skillnad på elitfotbollen och breddfotbollen.

- Det är klart att vi också har bett Folkhälsomyndigheten att inte klumpa ihop fotbollen som ett, utan förstå att de som har det här som jobb  - det vill säga den professionella delen av fotbollen, de två högsta serierna på herr- och damsidan - kan säkerställa att det genomförs på ett sätt som gör att det inte bidrar till smittspridningen. Vi är belagda med yrkesförbud just nu och det är ingen annan grupp som är det på liknande nivå. Då har vi ändå gjort ett rejält försök hur vi skulle kunna genomföra jobb. Det är en frustration, ja. Det är irriterat, ja. Fram med svaren för helvete så har vi någonting att jobba med, säger han i Studio AIK.

Annons

Wesström är inte heller ensam om att känna frustration. Även IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson är kritisk.

- Framför allt är jag lite besviken sättet som svensk fotbolls företrädare verkar ha blivit bemötta på från Folkhälsomyndigheten, säger han till IFK Göteborgs Youtube-kanal.

Han fortsätter:

- Det här är oerhört problematiskt. Vi behöver till en början få igång en allsvensk säsong för att kunna spela klart den. Annars får det här enorma konsekvenser i form av uteblivna publikintäkter och sponsring samt partnerskap som vi inte kan uppfylla vår del av. Vi har centrala avtal tillsammans med Sef på flera hundra miljoner kronor. Vi riskerar faktiskt svensk fotbolls framtid om vi inte kan hitta en väg framåt. Det är faktiskt den enda vi har frågat efter: ”Hjälp oss att hitta den här vägen, vi har förståelse och respekt för situationen i stort. Men vi vill också ha vägledning och se om det finns något som gör att vi kan få igång vår verksamhet”.

Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell bemötte under fredagen kritiken från fotbollen och sa då:

- Det är inte en fråga om risken för yrkesutövandet i det här fallet, utan för konsekvenserna som yrkesutövandet skulle få i form av publik och på sportbarer, och annat. Det är ju samma som med restauranger och annat, vissa verksamheter måste begränsa sin verksamhet för att den innebär så stora risker för smittspridningen. Inte verksamheten i sig men effekten av den.

Publicerad 2020-05-15 kl 20:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS