Allsvenskan inleds i år den 14 juni, men inför tomma läktare till följd av coronavirusets utbrott. Folkhälsomyndigheten har tidigare uttryckt oro för att allsvenska supportrar då i stället kan samlas på pubar eller på allmänna platser, vilket kan leda till smittspridning. Det har dock flera supporterorganisationer tillbakavisat med att supportrar kommer att ta ansvar och inte samlas i stora folksamlingar.
Anders Almgren, på Enable, som är ett forskningsprojektet som bland annat arbetar för mindre oroligheter på svenska läktare, tror också att supportrar kommer ta ansvar.
- Jag är inte alls orolig över att supportermiljön kommer att arrangera större samlingar. Jag tror att man kommer att förhålla sig på ett ansvarsfullt sätt till rekommendationerna från FHM. Det innebär inte att kompisgäng inte kommer att samlas på pubar, men på organiserad nivå är jag inte alls orolig, säger han i Fotbollsfredag.
Almgren ger också sin syn på fjolårets heta ämne i svensk fotboll - konflikten mellan supportrar och polisen. Flera lags supportrar riktade under förra säsongen hård kritik mot polisens villkorstrappa, som bland annat lett till neddragningar av ståplatssektioners kapacitet på arenor runt om i landet. Även allsvenska säkerhetschefer riktade kritik mot polisens nya arbetssätt i frågan.
- Det är inte helt glasklart vad som hände egentligen. Utifrån sett kom det ju väldigt plötsligt för många, då det svenska arbetssättet tidigare hyllats internationellt. Den svenska arbetsmodellen lyfts bland annat fram som "good practice" av Uefa och när Göteborgspolisen var ute efter 2018 och pratade om hur arbetet hade fungerat i Göteborg, så pratade man om det lugnaste året sedan millennieskiftet. Vi själva, Enable Sverige, fick också ett pris i London förra våren för vårt sätt att prata om samverkan i Sverige och vårt arbete är modellerat kring hur parterna har jobbat i Sverige, säger han och fortsätter:
- Men sedan kom någon form av skifte 2019, då vi fick en plötslig tillämpning av de här villkoren som finns inom arrangörsrätten, som i viss mån fick samverkansrelationer att haverera och gjorde delar av supportermiljön radikaliserad och ifrågasatte polisen väldigt hårt. Till och med politiker och stora delar av media började vända sig mot polisens arbetssätt på en nivå som jag aldrig har sett förut. Jag vet inte vad det här beror på och det får nog polisen svara på.
Vilken dialog har det varit nu sedan förra säsongen?
- Jag vill vara tydlig med att vi inte har varit med som en del av efterarbetet för 2019, det har parterna skött själva. Det är nog de som får kommunicera vad som händer, men vad jag tror mig veta är att man har utvärderat 2019 och försökt återställa dialogen på något sätt. Det har ändå varit vissa förhoppningar om en förbättrad dialog och relation och det går rykten om en del omorganisationer på polissidan och sådär, men jag tror att det är de själva som måste kommunicera det där för att det inte ska bli några fel.
Vad tror du händer den dagen när det kommer publik igen under 2020?
- Jag är alltid positiv och jag tror ändå att man kommer att kunna göra det här bättre än i fjol. Om man tittar bakåt, så finns kompetensen hos alla parter. Jag tror också att viljan finns. Vi vet dessutom vad vi behöver göra. Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt, då vi vet vad som fungerade för inte så hemskt längesedan. Sedan tror jag att man kan organisera det här ännu bättre, säger han och fortsätter:
- Det man verkligen dock måste förstå är att arbetet inte kan börja när vi släpper på publik, det måste börja nu. Jag förutsätter att man ser över den strategin som kanske inte var helt lyckad 2019 och att alla parter sätter sig ner och diskuterar det här direkt, då det gått ganska lång tid sedan 2019. Det är nog viktigt att det kommer en kommunikation till alla runt fotbollen om att man är på rätt väg och att alla är överens om det och är involverade i arbetet. Vi behöver normalisera relationer och stämningar nu inför att vi släpper på publik.
Se hela intervjun med Anders Almgren i Fotbollsfredag i spelaren ovan.