Just nu är det spel inför tomma läktare för idrotten och fotbollen, vilket slår hårt mot föreningars och klubbars ekonomier. Tidigare i veckan kunde dock Fotbollskanalen avslöja att det händer saker i publikfrågan och Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson berättade SvFF - tillsammans med Svemo (Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet), bilsportförbundet och Riksidrottsförbundet - fått en inbjudan till möte med kulturminister Amanda Lind (MP) den här veckan.
Redan nu har Lind varit i samtal med företrädare från idrotten, och kulturen, för att diskutera publikfrågan och hon menar att det finns bra beredskap.
- Vi jobbar nu för att kunna ge ett besked, men vi måste också komma ihåg att vi är inne i den allvarligaste pandemin i modern tid. Innan sommaren var det inte läge att släppa på de här restriktionerna. Det bedömde Folkhälsomyndigheten och det var också regeringens bedömning. Nu behöver vi titta på hur vi kan tänka framåt och jag hade så sent som i går dialogen med idrottsföreträdare och kulturföreträdare, och det finns väldigt stor beredskap för att kunna släppa på och ta emot publik på ett smittsäkert sätt, säger hon i Nyhetsmorgon.
Lind har tidigare berättat att förbudet mot offentliga sammankomster för över 50 personer, vilket regleras i ordningslagen, ”slår väldigt olika och ibland på ett olyckligt sätt”. I och med att det också är lag är det inte bara Lind ensam som kan fatta ett beslut i publikfrågan, då fden även berör fler ministrar än henne.
- Självklart behövs det någon form av besked. Men det måste också ske i dialog med Folkhälsomyndigheten och en bedömning av smittläget. Jag jobbar för att vi ska kunna ge tydliga besked till idrotten och kulturen så att man vet vad man har att förhålla sig till. Sedan kanske man behöver backa det utifrån hur smittläget ser ut. Det är så man har valt att göra i Danmark till exempel.
Hon fortsätter:
- Med all respekt har jag haft otaliga möten med branschen, både kultursektorn och idrottssektorn, och i alla lägen ser till kulturen och idrotten. Men samtidigt måste vi komma ihåg att vi är i en pandemi. Det var ett extraordinärt läge i våras. När vi gick mot sommaren dog fortfarande många människor varje dag i Sverige. Bedömningen var att 50-gränsen behövde ligga kvar. Nu måste vi titta på hur vi skulle kunna göra framåt. Sedan är det många ministrar inblandade i det här, det är viktigt att säga, och inrikesministern (Mikael Damberg, S) är ansvarig för ordningslagen och vi måste bedöma smittläget, och där är socialministern (Lena Hallengren, S) viktig. Det är diskussioner vi har nu, jag och mina kollegor i regeringen.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, uttalade sig så sent i går om publikfrågan. Han var negativt inställd till att släppa på åskådare.
- Med tanke på hösten och osäkerheterna vi alla står inför nu så tycker vi att det är väldigt viktigt att ha kvar det här med att begränsa stora sammankomster, för de har visat sig, genom hela förloppet, kunna innebära rätt stora risker. Det är definitivt inte en risk vi är villiga att ta just nu i alla fall, sa han till Radiosporten.
I det protokoll som Sef, Svensk Elitfotboll, tog fram inför seriepremiärerna för att få grönt ljus att ens spela matcher planerar ligaorganisationen för olika faser. Just nu är vi inne i fas tre, som innebär spel utan publik. Fas fyra? Det är spel med "med ett begränsat publikantal". Den fasen innebär att publik inte kommer att tillåtas på ståplats.
"I denna fas avser vi att endast tillåta publik på sittplats och att endast var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled är tillåtet att nyttja", skriver Sef i sitt protokoll.
Nästa steg, inom fas fyra, är sedan att tillåta "viss kapacitet" på ståplats för hemmasupportrar och steget efter det är att delvis öppna upp för även bortasupportrar på ståplats. Fas fem innebär sedan ett normalläge, där publik välkomnas som vanligt.