Hugo Bolin blev häromdagen utsett till månadens spelare i augusti i allsvenskan. Senast mot Djurgården smällde den offensive mittfältaren in sitt sjunde mål, vilket gör honom till tredje bäst i Malmö FF:s interna skytteliga.
Inte illa för någon vars speltid endast nådde cirka 50 minuter under årets åtta första omgångar. Max Westerberg följer Bolin på A-lagsträningarna och han var talangens tränare i U17- och U19-laget. Westerberg skrattar till lite på frågan om Bolins genombrott.
- Jättekul. Oväntat är absolut fel ord, men det är lite från sidan ändå. Jag har inte haft känslan att han stått och knackat helt och hållet under en jättelång tid. Sedan är det ingen som tycker att det är det minsta märkligt när han väl slår igenom, utan han verkligen sparkar in dörren med buller och bång när han väl bestämmer sig för att göra det. Det är häftigt och roligt, säger U19-tränaren till Fotbollskanalen.
Westerberg ser en logisk utveckling i U21-landslagsmannens karriär. Bolin var en av tre spelare som blev uppflyttade sist från MFF:s U16-lag, och även i U17- och U19-laget var västgöten bland de som var kvar längst.
Men när det väl smäller så smäller det, beskriver Westerberg. Bolin har behövt en anpassningstid i stort sett i varje lag, innan han exploderat.
- Då är det ingen som ifrågasätter varför han spelar, säger Westerberg.
En faktor till den utvecklingen är Bolins fysik. I dag mäter han 1,79 meter, men under ungdomsåren var Bolin liten jämfört med hans jämnåriga.
Själv tvivlade han aldrig på sin förmåga. Men efter att ha anlänt som en supertalang till MFF:s U16-lag från Sjömarkens IF fick Bolin finna sig i att vara en i mängden.
- Klart det var lite tufft mentalt kanske, att alltid varit den som var bäst när jag var riktigt liten, till att fortfarande vara bra men inte bäst. Men då var det också att spelarna som jag mötte var två huvuden större än mig, säger MFF-stjärnan till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Jag var fysiskt svagare men jag visste att jag skulle växa till slut, om jag fortsatte att träna. Det gjorde jag, och nu är jag inte så liten längre.
Hans resa började i Sjömarken, en tätort i Borås kommun. Bolins mamma, Lotta, beskriver en barndom där bollen ständigt var närvarande. Bolin kunde “jonglera” med den hur länge som helst, och han spelade i samma lag som den tre år äldre brodern Oskar.
När insåg ni att det här var något speciellt?
- Vi pratade tidigt om att han hade bollkänsla, redan när han var fem-sex år tror jag. Det var mycket med att han höll på och trixa (med bollen).
Mellan 10-14 års ålder åkte han ibland för att träna med Chelsea och spela turneringar med Londonklubben. Bland lagkamraterna då fanns bland annat FC Bayern-stjärnan Jamal Musiala. Men en viss skräckblandad förtjusning infann sig hos Lotta Bolin när hon släppte iväg sonen till England.
- Det kändes jättekonstigt i början. Det var helt ofattbart. Men vi försökte och Anders (Bolin, pappa) var oftast med så att det skulle vara tryggt för Hugo, säger hon.
Artikeln fortsätter under bilderna.
Näst längst till höger syns Hugo Bolin mitt emellan Samuel Iling-Junior (Bologna) och Jamal Musiala (Bayern München).
För dem som inte känner Hugo, hur skulle du beskriva honom?
- Han är snäll, omtänksam och ganska lugn. Men jag tänker att han blir en annan person när han spelar fotboll. Jag har inte sett honom arg på jättemånga år eller så, men jag tror att han taggar till när han spelar fotboll.
Hon beskriver sonens vinnarskalle.
- Det var ganska kämpigt när han var mindre, för då gnällde han mycket på domarna och så. Ibland på medspelare också, så det kunde vara lite diskussioner här hemma.
Det verkar som det har hjälpt, för det ser man inte mycket av i dag.
- Nej, han har verkligen lugnat ner sig på det sättet (skratt). Insett att det kanske inte leder till så mycket.
Hugo Bolin förklarar vinnarskallen med att "ingen klarar av att förlora i familjen".
- Hela familjen har den egentligen. Det har alltid varit så. Sedan har jag också en storebror som är tre år äldre så det har blivit att jag alltid vill vinna mot honom. När jag var riktigt liten så förlorade jag ofta - och då blev det jobbigt. Sedan vann jag till slut och det har byggt vinnarskallen skulle jag säga, säger han.
Hon sa också att du gnällde mycket på domare och medspelare. Var det så?
- Ja, det var det. Och det var riktigt illa tror jag till och med, om man kollade från sidan. Men det är något som jag jobbat med mycket, och många har sagt till mig: “Så kan du inte hålla på”.
- Jag har försökt ta bort det från mitt spel och lyckats ganska bra. För när jag var riktigt liten så var det mycket gnäll på domare, medspelare och motspelare - allt egentligen. Det är något som jag har blivit mycket bättre på.
Det beteendet började han få bukt med i 13-14-årsåldern. Bolin erkänner att han nog hade förtjänat att bli utvisad för snack, och att samtal fördes efter varje match med föräldrarna om gnället.
- Men det kommer från dem i grunden tror jag. De var nog likadana, säger han.
Föräldrarna flyttade med sonen när han skulle börja gymnasiet i Malmö. Under akademiåren spelade Bolin på en rad positioner, bland annat som defensiv mittfältare, en så kallad "sexa".
Max Westerberg minns en U19-match mot Jönköpings Södra med Bolin i den rollen, där han "aldrig fått så mycket stryk tidigare". Men Bolin gjorde två mål i den matchen, och den dåvarande A-lagstränaren Jon Dahl Tomasson drog parallellen till landsmannen och tidigare Ajax-stjärnan Lasse Schöne.
Westerberg förklarar Bolins mångsidighet med att han inte räds utmaningen att prova något nytt.
- De smartaste och bästa spelarna är tacksamma. Du kan spela dem överallt för att de förstår många olika roller och blir användbara där också. Han (Bolin) spelade allt från “nia” till sexa hos oss. Jag vet att Jon Dahl Tomasson jämförde honom med Lasse Schöne till exempel, när han spelade sexa i U19-laget. Så det har varit allt möjligt, säger Westerberg och fortsätter:
- När jag tänkte vilken position han kommer slå i A-laget i, så trodde jag nog alltid att han skulle göra det som en falsk nia eller “tia” kanske. En central spelare. Men jag tycker att han känns mer och mer självklar som en typ av ytter som är väldigt värdefull för vårt A-lag - och för alla lag förmodligen.
Bolin har knappt spelat på nummer tio-positionen i A-laget. Under 2024 har han främst växlat mellan vänster- och högerytterplatsen, men efter försäljningen av Sebastian Nanasi verkar Bolin gjuten till vänster.
Bolin förklarar framgången med att han tagit för sig mer, efter en inlärningsperiod under hans första A-lagssäsong i fjol. Dessutom har han förbättrat det defensiva spelet, som chefstränaren Henrik Rydström värdesätter högt hos en MFF-ytter.
Trots att det funkade “väldigt bra” under de få matcherna som defensiv mittfältare ser Bolin sig själv som en vänsterytter eller tia. Från dessa roller kan han bli en framtida storförsäljning för MFF.
- Han alltid varit en fantastisk avslutare. Han har alltid haft en fantastisk funktionell teknik. Det är därför vi blev attraherade av att spela honom som sexa, till exempel för att han är så oerhört skicklig på små ytor och på att vända runt. Men av samma anledning passar han jättebra som en ytter, tia eller falsk nia, säger Max Westerberg.
Hur stor potential ser du i Hugo Bolin?
- Väldigt, väldigt stor. Det kommer vara upp till honom själv, naturligtvis, hur hårt han är beredd att arbeta för att bli bäst. Men han har alla förutsättningar, precis lika bra förutsättningar som Sebastian (Nanasi) eller Hugo (Larsson). Det är jag helt övertygad om. De har naturligtvis olika egenskaper och olika saker som gör att de kommer kunna bli bäst, men höjden är enorm.
Hugo Bolin är noterad för nio mål och två assister på 37 matcher i MFF, som han har avtal med över 2026. Han har även varit utlånad till ettan-klubben BK Olympic under 2022 och till Degerfors IF hösten 2023.