IK Sirius - IF Elfsborg
IK Sirius
IF Elfsborg

Ett pressat Malmö gjorde tre förändringar sedan 3-2-vinsten mot Vikingur Reykjavik i tisdag, med Felix Beijmo och Hugo Larsson tillbaka i startelvan liksom den tidigare febersjuke Isaac Kiese Thelin. Tabellfemman mötte tolvan Varbergs Bois med Gideon Mensah, Eliton och kaptenen Jon Birkfeldt som nytillskott i elvan sedan 3-0-vinsten mot IFK Värnamo.

Redan i den andra minuten skapade hemmalaget matchens första målchans när Hugo Larsson sköt från en trång vinkel på målvakten Fredrik Andersson. Efter en pigg inledning hade MFF väldigt svårt att bryta sig förbi ett Varberg som också fick sina kontringsmöjligheter. Närmast kom Oliver Stanisic när han brottade sig fram på en frispark men bollen hamnade utanför Johan Dahlins mål.

I den 30:e minuten vaknade de himmelsblå när Jo Inge Berget hittade Veljko Birmancevic i djupled, som inte fick bollen förbi en täckande försvarare och avslutet smet utanför. En ännu bättre möjlighet gav Birmancevic sin forwardspartner Kiese Thelin i anfallet efteråt, men MFF:s tidigare reservmålvakt Andersson parerade friläget. Matchen öppnade upp sig och Varbergs Des Kunst sköt tätt över ribban kort senare.

I den 37:e minuten kom Oliver Alfonsi högst på ett inlägg och tvingade Lasse Nielsen att rensa framför egen mållinje. Det sista som hände i halvleken var att Birmancevic vann bollen utanför Bois straffområde och hittade Berget, som drev in i straffområdet där han hakades upp av Mensah. Straffen tog norrmannen själv hand om placerade säkert in sitt första mål i allsvenskan.

- Jag tycker att det är en jämn match faktiskt, tycker vi har tre-fyra superchanser. Speciellt jag borde sätta ett läge, säger Oliver Alfonsi till discovery+.

- Jag tycker inte att de har riktigt koll på oss. Det borde vara 1-0 minst.

- En helt okej halvlek, säger MFF:s Felix Beijmo i samma sändning.

Hans lag började även den andra halvleken bra, när Hugo Larsson drev bollen över trettio meter och avslutade med ett skott som Andersson fick sträcka sin fulla längd på. Sedan hittade nästan Birmancevic Kiese Thelin framför mållinjen, men anfallaren misstajmade inlägget.

MFF hade betydligt bättre koll på motståndet efter pausen och spelet förlades nästan uteslutande på Varbergs planhalva. I den 64:e minuten lyckades Berget trä bollen förbi till Anders Christiansen, som bytte av en skadad Erdal Rakip innan pausen, och dansken pricksköt 2-0-målet från cirka 18 meters håll.

Bara två minuter efter det serverade Hugo Larsson Birmancevic till ett öppet mål, men serben missade målet med sin vänsterfot. Birmancevic fick sedan ett ytterligare läge med vänstern med sköt strax över igen. 24-åringen skulle få sin revansch. I den 87:e minuten frispelades han av inbytte Eric Larsson, och Birmancevics skott gick via en Varbergförsvarare i en båge över Andersson och i mål.

3-0-vinsten betyder att MFF hakar på i toppen och går upp som trea, en poäng bakom serieledare BK Häcken, som har två matcher mindre spelade än Skånelaget.

Varbergs Jon Birkfeldt var besviken efter slutsignal.

- Det är aldrig roligt att förlora och framförallt inte med 3-0, säger han till Discovery+ efter matchen.

- Det var såklart skönt, vi tycker att vi spelade bättre än vad vi fick utdelning för uppe i Sundsvall, så det var skönt att göra mål. Vi bevisar bara ännu en gång att vi är ett bra lag, idag spelar vi ut Varberg, de hade typ inte en chans, säger Anders Christiansen till Discovery+ efter matchen.

Startelvor

Malmö: Dahlin - Nielsen (K), Moisander, Olsson - Beijmo (utbytt 86'), Rakip (33'), H. Larsson, Peña, Berget (71') - Kiese Thelin (71'), Birmancevic.
Byten: Christiansen (33'), Sejdiu, Toivonen (71'), E. Larsson (86')

Varberg: Andersson - Mensah (72'), Birkfeldt (K), Stanisic, Liljenbäck (64') - Boman, Le Roux - Alfonsi (64'), Kunst (64'), Eliton (64') - Simovic.

Byten: Lushaku, Johansson, Sverrisson, Sundström (64'), Winbo (72')

Gula kort: Stanisic (61'), Birmancevic (69'), Lushaku (76')