Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vändningen: Publiktaket höjs inte - gränsen på 50 står kvar

Allsvenskan

Regeringen hade öppnat för att höja gränsen vad gäller antalet åskådare, från 50 till 500 från och med 15 oktober.
Så blir det inte.
Begränsningen ligger kvar.
- Det är just nu inte lämpligt att göra förändringar, säger socialminister Lena Hallengren.

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses Amanda Lind motivera beslutet.

Från och med den 15 oktober var tanken att gränsen för antalet åskådare på exempelvis idrottsevenemang skulle höjas från 50 till 500 personer. Regeringen hade en plan om att besluta om lättnader i förordningen och att det alltså skulle träda i kraft om en vecka. Tanken var att det skulle gälla sittande publik och att åskådarna skulle sitta med en meters avstånd (bortsett från två personer i samma sällskap som skulle få sitta ihop).

Men fotbollssupportrarna får hålla sig till tåls.

Anledningen är att smittspridningen i delar av landet ökat.

På en presskonferens under torsdagen lät socialminister Lena Hallengren (S), kulturminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson meddela att gränsen står kvar och att beslutet om lättnader skjuts på framtiden.

Annons

- Vi förstår att väldigt många är besvikna vi hade helst velat ha möjligheten att genomföra lättnader men så ser det inte ut. Jag hade precis som ni helst sett att vi hade haft möjlighetena att fatta beslut om den här lättnaden i dag, säger Amanda Lind (MP).

-  Vi planerar fortfarande för att göra de här förändringarna men precis som Lena Hallengren sa så gör vi inte det i dag. För att regeringen ska kunna fatta ett sådant beslut så krävs det att smittläget tillåter ett sådant undantag. Regeringen för en nära dialog med Folkhälsomyndigheten i den här delen, vi inhämtade deras synpunkter och man rekommenderade regeringen att inte fatta beslut om förändringar i förbudsförordningen i dag med hänvisning till det rådande läget. Därför flyttar regeringen fram beslutet om de planerade ändringarna. Vi planerar att fatta ett nytt beslut så snart det är möjligt.

Annons

Lena Hallengren, socialminister:

- Vi vill möjliggöra fler kultur- och idrottsarrangemang och vi vet att kulturen och idrotten har det svårt och vi är väl medvetna om vilken betydelse sektorerna har för oss alla och i ett samhälle. Men vi har hela tiden varit tydliga med att vi bara kan göra ett undantag om läget i epidemin medger det. Regeringen ha inämtat Folkhälsomyndighetens bedömning och den är att det just nu inte är lämpligt att göra förändringar.

Som tidigare har alltså regeringen lutat sig mycket mot Folkhälsomyndighetens bedömning av läget i landet. Och FHM:s generaldirektör Johan Carlson tycker alltså att det vore fel att lätta på begränsningarna nu.

- Vi har haft en relativt god utveckling i Sverige under en ganska lång tid nu. Men om vi tittar på läget i dag så är det mer bekymmersamt än tidigare. Flera större län har en påtagligt större smittspridning, bland annat Stockholm, Uppsala men även Skåne. Vår uppfattningen är därför den att det är för tidigt att genomföra lättnader i regelverket.

Annons

Den allsvenska säsongen har spelat helt utan publik sedan omgång 1. Under gårdagen gick klubbarna själv, via intresseorganisationen Svensk Elitfotboll, ut med beräkningar på vad man själva vore ett rimligt maxtak för respektive klubb. Men än så länge står alltså begränsningarna kvar vid 50 personer.

Publicerad 2020-10-08 kl 13:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS