De senaste åren har Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte fattat beslut om att ge förbundets styrelse mandat att fatta beslut om VAR ska införas i svensk fotboll eller inte.
Förslaget inför årets representantskapsmöte, som ägde rum under fredagen, var att mötet skulle besluta om fortsatt mandat för styrelsen i frågan. Men under mötets gång meddelade ordföranden Karl-Erik Nilsson att en vändning skett.
Plötsligt föreslog förbundsstyrelsen att mandatet skulle upphävas och skjutas över på representantskapsmötet.
- Vi tycker att ett bredare spektrum ska hantera frågan, sa Karl-Erik Nilsson.
Det nya förslaget röstades igenom och därmed behöver ett beslut om VAR fattas på ett kommande representantskapsmöte. Mötet äger rum en gång om året, i november.
- Vi har diskuterat det här länge under hösten, att styrelsen vill ha det så här. Det var inget vi hittat på nu i det sista. Det är en så stor fråga att då blir det fel om sju stycken (styrelsens ledamöter) ska fatta beslut om det, säger Nilsson till Fotbollskanalen.
På representantskapsmötet har SvFF:s styrelse (sju), distriktsförbunden (24), Svensk Elitfotboll (åtta) och Elitfotboll Dam (sex) röster när olika beslut ska fattas.
Hur ligaorganisationen Svensk Elitfotboll, som representerar klubbarna i allsvenskan och superettan, reagerar på förändringen kring VAR-frågan? Ordföranden Simon Åström:
- Vi har tyckt att det är bra att det har legat i förbundsstyrelsen, men vi ser inga problem med att det flyttas över till representantskapet. För i sakfrågan är vår uppfattning att inget har förändrats. Vi är fortfarande lugna och trygga med att där frågan ligger är att vi inom elitfotbollen inte är redo att fatta ett beslut för att införa VAR.
- Det finns fördelar med att det har legat hos förbundsstyrelsen. Några är, om man ser det ur ett Sef-perspektiv, att de träffas mer regelbundet och har fler chanser på ett år att behandla frågan. Och att rösttalen, om man jämför eliten mot distriktsrörelsen, är mer utjämnad än i de andra forumen. Vi har varit helt fine med att frågan har legat där.
Åström fortsätter:
- Sedan har vi också sagt att om det finns krafter i rörelsen som tycker att den ska flytta tillbaka till representantskapet, där frågan egentligen hör hemma, så tycker vi inte heller att det är någon big deal egentligen. Fördelen med att den ligger hos representantskapet är att då är den på sin rätta plats och där sker det ur ett fotbollsdemokratiskt perspektiv mer enligt de spelregler som ligger på ett öppet sätt. Här inne är ni i media välkomna och diskussionerna är helt öppna, så man kan också få ett bättre grepp om beslutsunderlaget.
Stockholms fotbollsförbund, via ordföranden Lars Ekholmer, meddelade under fredagens representantskapsmöte att man vill att VAR-frågan ska avgöras på SvFF:s årsmöte. Ekholmer ser en fördel i att alla klubbar som berörs är närvarande på mötet som beslutar om VAR. Det är de inte på representantskapsmötet, då representeras de enskilda klubbarna av ligaorganisationen Svensk Elitfotboll.
För att årsmötet ska kunna få fatta beslut om VAR måste en motion om det röstas igenom på just årsmötet. Ekholmer meddelade under fredagens möte att man ska överväga att lämna in en sådan motion.
- Det får vi se, men det är väl troligt. Det är ganska enkelt, säger Ekholmer till Fotbollskanalen efter mötet.
På frågan om varför distriktet vill skjuta över frågan till årsmötet svarar ordföranden:
- Då är alla klubbar där. Alla från de två högsta serierna är där och kan yttra sig. Det blir ett tydligare beslut. "Vi hade chansen och det blev åt ett håll". Men här är inte alla med, här har man bara ett visst antal röster. Och förbundsstyrelsen är ingen bra … Det kan bli misstroende bara. Det är mer ut ett externt demokratiskt signalvärde som det ska tas på ett årsmöte - tycker jag.
Nyligen skickade SvFF:s styrelse ut en skrivelse till berörda intressenter med uppdaterad information i frågan om VAR för att samtliga parter ska kunna komma in med eventuella synpunkter senast den 15 december gällande ett beslut. Parterna som fått skrivelsen är medlemsföreningarna i Svensk Elitfotboll, medlemsföreningarna i Elitfotboll Dam, samtliga distriktsförbund, Spelarföreningen, Tränarföreningen, Sveriges Elitdamdomare, Elitdomareklubben, Svenska Fotbollssupporterunionen och SvFF:s kommittéer.
Karl-Erik Nilsson berättade tidigare i november för Fotbollskanalen att VAR tidigast ser ut att kunna införas i svensk elitfotboll till säsongen 2025.
Det finns ett stort motstånd mot VAR bland elitklubbarna. Nio klubbar - AIK, Djurgårdens IF, Gif Sundsvall, Hammarby IF, Helsingborgs IF, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IK Sirius och Malmö FF - har lämnat in en gemensam skrivelse till bland andra Svenska Fotbollförbundets styrelse om att de inte vill införa VAR, då samtliga nio klubbar har medlemsbeslut mot VAR.