Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

VAR inte aktuellt i allsvenskan: "Krävs en ordentlig utvärdering"

Allsvenskan

VAR har testats i bland annat Serie A, Bundesliga och FA-cupen och det är nu godkänt för alla nationsförbund att införa systemet om man vill. Men i allsvenskan är det inte alls aktuellt.
- Det finns en hel del frågor som måste diskuteras, exempelvis investeringskostnaderna i förhållande till nyttan, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

VAR - Video assistant referee - har blivit allt vanligare inom toppfotbollen. Bundesliga och Serie A har testat systemet och även FA-cupen har använt det i utvalda matcher. Reaktionerna har varit många och blandade och VAR har kritiserats för att vara förvirrande.

Om en vecka beslutar Fifa om systemet ska användas i VM i sommar, och allt pekar på att så blir fallet.

Nyligen röstade också IFAB, fotbollens internationella regelorgan, för ett godkännande av VAR. Det innebär att det är fritt fram för de olika nationsförbunden att införa systemet om man så vill. IFAB ska också tillsammans med Fifa ta fram en handbok för införande och implementerande av VAR.

Annons

Att systemet fått en godkännandestämpel från IFAB betyder dock inte att förbunden måste ta ställning till frågan. Och i allsvenskan finns inga diskussioner om att införa VAR.

- Det är inte aktuellt nu, det är det absolut inte, säger SvFF:s Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén, till Fotbollskanalen.

- Ska det införas i Sverige så måste det komma ett initiativ från elitklubbarna, från Sef.

För Svensk Elitfotboll är frågan inte aktuell.

- Vi har inte diskuterat det, säger ordföranden Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Kommer ni att diskutera det?
- Det tror jag inte, inte just nu i alla fall. Dels så är ju erfarenheterna blandade så man kan väl låta andra prova det först och sedan får man se. Det är ju en betydande kostnad också, som man kan diskutera om den är värd insatsen.

Sef vill avvakta och se hur VAR utvärderas, först då tänker man eventuellt ta ställning i frågan.

Annons

- Man får se hur det går internationellt. Det har ju varit lite blandade reaktioner, en del är väldigt nöjda och andra är inte alls nöjda. Vi låter det utvärderas internationellt. Jag tror att det krävs en ordentlig utvärdering innan man behöver ta ställning till den frågan. Det finns en hel del frågor som måste diskuteras samtidigt, exempelvis investeringskostnaderna i förhållande till nyttan, säger Lars-Christer Olsson.

Hur skulle man kunna lösa den ekonomiska biten?
- Ja, där finns det inget annat än att klubbarna får betala på ett eller annat sätt. Så det är en klubbfråga.

- Min personliga uppfattning är för det första att domare också är idrottsmän och kan göra ett och annat misstag. Och jag är av den personliga, bestämda uppfattningen att man ska använda ny teknik där den är möjlig och där den gör nytta. Idealiskt sätt för mig är en fotbollsmatch en tillställning som sker 2 x 45 minuter utan en enda avblåsning, men det är inte så många sådana matcher som finns. Då tycker jag goalline-technology (målkamera) ligger långt före VAR om vi ska prioritera någonting.

Annons

Lars-Christer Olsson menar att IFAB:s beslut inte har någon påverkan för Sef.

- Nä, det gör det inte. Det påverkar så till vida att man har möjlighet att införa det om man vill. Det hade man ju inte haft om IFAB inte hade godkänt det. Men annars har det ingen betydelse det här beslutet.

Publicerad 2018-03-09 kl 12:43
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS