Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vd:n talar ut - erkänner att ÖFK kan snuvas på omtalade miljonerna: "Finns en risk"

Allsvenskan

Östersunds svaga ekonomi har varit på tapeten den senaste tiden.
Nu ger ÖFK:s vd Lennart Ivarsson sin syn på ekonomin - och det omskrivna 15-miljonersavtalet.
- Vi står inte och faller med de pengarna, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/ÖFK.

40 miljoner back och ett eget kapital på minus 20 miljoner kronor. Det är Östersunds FK:s ekonomiska verklighet.

Siffrorna för året 2019 blev offentliga i onsdags. Och det är knappast så att ÖFK:s vd Lennart Ivarsson jublade över vad klubben hade att presentera.

- Det är ett katastrofresultat. Inget företag kan leva med så här stora förlustsiffror någon längre tid. Men däremot är det bättre än vad det var i höstas, säger han till Fotbollskanalen.

Hur har det kunnat bli såhär?
- Det enkla svaret är att det är för stora kostnader och för små intäkter. Tittar man på personalkostnader är det nästan desamma som under de framgångsrika åren med spel i Europa.

Annons

- Vi har haft kvar ungefär samma personalkostnader som i Europaspelet och det är en post som vi måste försöka dra ner på. Samtidigt har intäkterna minskat utan Europaspel och det lades en intäktsbudget efter det (att ÖFK inte spelar i Europa, reds. anm). Men man har inte lyckats infria den.

Spelare är ju under kontrakt, hur skär man i de kostnaderna?
- Det är inte bara spelare som innebär personalkostnader, utan även andra runt klubben. Där försöker vi få ned kostnaderna och förhandlar med facket. Det handlar om tolv, tretton personer.

Aktieförsäljningen i höstas gick trögt, kan det gå bättre den här gången?
- Aktieförsäljningen är fortfarande pågående och vi har fått in dryga sju miljoner på den. Jag tycker nog att den gick riktigt bra. Det som inte föll så väl ut som jag hade hoppas på var försäljningen i den publika emissionen. Den fortsätter nu under våren och vi hoppas att när vi kommer igång med fotboll och vinner ett antal matcher i allsvenskan framöver att fortsätta öka på kapitalet den vägen.

Annons

Några väsentliga skillnader i ÖFK:s ekonomi från år 2018 till 2019 är:

Nettoomsättning: 132 671 029 till 47 264 613
Årets resultat: 5 577 273 till -40 784 135
Personalkostnader: -58 847 328 till -55 490 961

I revisionsberättelsen i årsredovisningen står det att det finns väldigt många osäkerhetsfaktorer och ÖFK är "beroende av kraftigt ökade intäkter i kombination med ytterligare kapitaltillskott och nyemissioner". Hur Ivarsson ser på det? Han håller med.

- Det är riktigt. Det är som vi sa nyligen att vi måste återställa det egna kapitalet. Det gäller exempelvis att jobba med evenemanget och skapa publikintäkter eller kapitalisera upp företaget på ett annat sätt, till exempel genom sponsorskap, spelarförsäljningar och investeringar.

Hur är förutsättningarna för att fortsätta verksamheten?

Annons
- Mycket goda. Vi kommer att spela i allsvenskan även i framtiden.

På vilket sätt då (är det goda förusättningar)?
- Tittar man på det sportsliga har vi ett väldigt bra och gynnsamt läge i år. Vi sålde många spelare 2018 och tog in många nya spelare 2019. I år har vi en väldigt stabil trupp och det återspeglar sig också i de matcherna som vi har spelat i år. Ett mycket gynnsamt sportsligt läge. Det är klart att det största kapitalet man har i en fotbollsförening är våra spelare.

Du är övertygad om att kunna återställa det negativa egna kapitalet?
-
Ja.

Är det spelarförsäljningarna man vill öka?   
- Spelarförsäljningar är en del i det hela som vi jobbar på.

Hur ser ni på att det sjönk med 62 miljoner i spelarförsäljningar? Är det något man kan förbättra?
- Ja, det kan vi göra. Vi kommer inte att sälja för 62 miljoner, det kommer vi självklart inte att göra. Då har vi ingen trupp kvar. Det är inte så det går till, utan det här är alltid en avvägning mellan att prestera på planen och ha en ekonomi i balans. Det är livet för de allra flesta allsvenska fotbollsföreningarna.

Annons

Investerare i spelartruppen, har man tittat på någon sådan lösning?
- Det är styrelsens uppdrag att komma med sådana tankar, eller inte.

I årsredovisningen framkommer det att ÖFK avsatt tio miljoner till ”Saman Ghoddos-härvan”, där klubben överklagat Fifas dom på 40 miljoner kronor i böter till idrottens skiljedomstol, Cas. Formellt är det Saman Ghoddos som ska betala böterna, men hur det blir i praktiken är en annan fråga.

- Anledningen till det är att vi anses vara solidariskt betalningsvariga. Där har styrelsen gjort bedömningen att vi reserverar tio miljoner för den risken.

Det var 40 miljoner när Fifa meddelade sin dom, hur landar man på tio miljoner?
- Exakt hur kan jag inte svara på. Det är den riskbedömning man har gjort från styrelsens sida när man har vägt det här med den domen som var då kontra den risk och den historien som finns i motsvarande mål. 

Annons

Det kanske allra mest omskrivna när det kommer till Östersunds FK den senaste tiden är klubbens avtal med det cypriotiska bolaget Puls8 Ltd värt drygt 15 miljoner kronor. Det har funnits vissa tvivel om avtalet är bindande eller inte, men ÖFK har varit tydligt med att avtalet gäller. Däremot har pengarna ännu inte dykt upp.

- Det har dem inte. Saken med dem är att det är ett case av flera som vi jobbar på. Det är inte så att vi står och faller med ett avtal på något vis. Det är ett kontinuerligt arbete och hårt jobb från personal och välvilja från våra sponsorer som gjorde att vi till exempel fick sex miljoner från en investerare (Oscarsson Invest, reds. anm). Det där är ett arbete som pågår kontinuerligt.

15 miljoner är historiskt högt i allsvenskan. Ni står inte och faller med det, men ni har ett eget kapital på minus 20 miljoner. Är ni inte i behov av det avtalet?

Annons
- Det är klart att de pengarna skulle vara enormt välbehövliga för oss, men vi kan inte bara jobba på ett fall. Vi måste fortsätta jobba parallellt med flertalet möjligheter.

Med tanke på de 15 miljonerna som inte kommit ännu: är det inte vilseledande att man visat upp det (avtalet) för överklagandenämnden och sedan tar man inte upp det i årsredovisningen, eller vad tycker du om det?
- Man gör en bedömning om vad som ska vara med i årsredovisningen. Vi har ett flertal avtal och tyvärr är det inte alla som ackrediterar sig. Vi har tyvärr några sponsorer som inte återkommit i år medan vi har andra sponsorer som hoppat på och det ser jag inte som onaturligt.

Finns det någon frustration att pengarna inte dykt upp ännu?
- Det är klart att jag hemskt gärna hade sett att de pengarna suttit på mitt bankkonto.

Annons

Helt ärligt, när du tror du att ni kan få pengarna?
- Det kan jag inte svara på. Vi har en kontinuerlig dialog. Dialogen är positiv. Men vi har fortfarande inte sett några pengar.

Ni kommer framåt?
- Vi har definitivt en positiv dialog. Men igen då: pengarna måste in. Vi står inte och faller dem.

Finns det risk för att ni inte får några pengar (från Puls8?)?
- Det finns risk i alla affärer. Vi har tyvärr sponsorer som har hoppat av medan andra har hakat på. Det är alltid en risk innan pengarna är inne. Det funkar ju så i den här världen.

Det här avtalet är bindande och inte en avsiktsförklaring eller ”Letter of intent”?
- Nej, det är inte en avsiktsförklaring och det är inte heller ett ”Letter of Intent”. Men återigen, pengarna måste vara inne på kontot.

Publicerad 2020-02-27 kl 17:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS