Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

15 procent av spelare i Sverige hotade: "Det är aldrig okej"

Andra ligor och cuper

15 procent av spelarna i Sverige har upplevt hot från supportrar, det visar en unik undersökning från FIFPro. Alldeles för mycket enligt Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark.
- Alla som jobbar i samband med en match ska känna sig trygga, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: SCANPIX

Fotbollskanalen har fått ta del av den omfattande och unika undersökning som det internationella spelarfacket FIFPro genomfört med professionella fotbollsspelare världen över. I enkäten har 13 876 spelare från 54 länder och 87 olika ligor fått ge svar på hur arbetsförhållandena är inom dagens fotboll. Bland annat har man fått svara på om man någon gång tvingats byta klubb efter påverkan från klubben, om man hotats av fansen - och om man fått sin lön i tid.

Rapporten är den första som FIFPro gör på området, och visar att det både internationellt och i Sverige finns en hel del att förbättra.

Annons

- Jag tror att det är väldigt viktigt att den här undersökningen genomförs för att visa på vad det finns för bra saker och problem. För det är betydligt enklare att komma med en undersökning och säga att 'så här ser det ut' än att bara sträcka upp fingret i vädret och känna hur det blåser. Det här ett bra verktyg att ha i förhandlingar, säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till Fotbollskanalen.

387 spelare i Sverige har varit med i undersökningen. Av dessa spelare har 15 procent svarat att det upplevt hot från supportrar. 23 procent har upplevt trakasserier från supportrar, sin klubb eller andra spelare.

- Det är inte bra. När man spelar på plan och folk skriker på läktaren, positiva eller negativa saker, det tror jag att man kan hantera och klara av. Det ingår i yrket på något sätt, mer eller mindre. Men när det går till hot om individuellt fysiskt våld och så vidare, där går nån sorts skiljelinje. Eller att man kliver in på en fotbollsplan från en läktare, det är aldrig okej, säger Erlingmark.

Annons

I samband kvalupplösningen mellan HIF och HBK blev det sistnämnda aktuellt på nytt när ett flertal personer tog sig ner från Helsingborgs klack och in på planen och slet tröjan av Jordan Larsson.

- Vi har diskuterat det tillsammans med Unionen vad man kan göra. Vi vill att det ska fungera och att det ska finnas ett skydd för spelare, tränare, domare och att alla som jobbar i samband med en match ska känna sig trygga. Så vi måste titta på vad det finns för möjligheter att vi kan se till att spelarna får verktyg att känna sig trygga. Det finns redan i dag en grupp som jobbar med det här med klubbar inblandade, poliser, fotbollsförbund, supportrar med mera. Som gör ett jättejobb men fortfarande så är det en bit kvar för att kunna skydda spelarna helt och hållet.

Vad konkret kan man göra för att ytterligare skydda spelarna?

Annons
- Det man kan göra själva är att utbilda spelarna där man kan ha arbetsmiljöombud i varje lag och förening som i princip kan, om man inte anser att arbetsplasten är trygg, avsluta arbetet helt enkelt. Alltså kliva av matchen. Även om man tar beslutet själv utan att det är en matchdelegat eller domare som tagit det beslutet. Men det krävs ju utbildning för att man ska kunna vara ett så kallat arbetsmiljöombud.

I FIFPro:s rapport har 41 procent av de totalt 13 876 tillfrågade spelarna i världen över uppgett att deras klubb har betalat ut löner för sent. Bland de svenska spelarna i enkäten ligger den siffran på 12 procent.

- Det är lite högre än vad jag har trott, det kan jag väl säga. Och det är alldeles för högt. Allt över noll procent är för högt. Det är den viktigaste uppgiften som en klubb har i sitt avtal, att betala löner i rätt tid. Tillsammans med att man ska ge spelaren möjlighet att träna och spela enligt samma villkor som övriga spelare. Att man inte blir tvingad att träna själv eller liknande, säger Magnus Erlingmark.

Annons

- Men 12 procent är inte mycket i sammanhanget. Sverige ligger väldigt bra till. Men fortfarande är det för mycket såklart.

Erlingmark menar att FIFPro:s rapport är en viktig del i arbetet för att förbättra spelarnas villkor, och att den kommer att vara användbar.

- Vi får titta på det här mer noggrant och se hur det här ser ut. Men också använda det i relation med klubbar och förbund, när vi pratar med dem. För att se hur vi kan göra saker bättre, det är ju ett verktyg för oss, säger Erlingmark till Fotbollskanalen.

- Det är viktigt att genomföra såna här undersökningar för att kunna påvisa fel och brister och även plocka fram positiva delar självklart. För att inte bara tro och tycka utan verkligen veta.

FIFPros undersökning:

Enkäten är den största insamlingen av data inom fotbollen som producerats.

Enkäten skickades ut till 66 spelarfack runtom i världen. Där ingick inte Asien på grund av att man gjort en mindre undersökning där tidigare. 56 fack återkom med svar, ett förbund hade för låg svarsfrekvens, ett annat återkom för sent

Totalt har 13876 spelare från 54 länder och 87 olika ligor medverkat.

Publicerad 2016-11-29 kl 00:02
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS